Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

DochterDochter
Rosamund Lupton


Niet papa maar een politieagente wacht de tienjarige Ruby en haar moeder Yasmin bij het vliegveld in Alaska op. Informatie heeft de agente niet, tenminste: ze mag niks loslaten. Ruby vermoedt dat haar vader onderweg naar zijn gezin problemen met zijn sneeuwscooter heeft gekregen. Nog even en dan zal ze hem zien. Ruby heeft haar vader Matt, haar beste vriend, enorm gemist.


Matt verblijft al enige tijd in het dorpje Anaktue waar hij tussen de oorspronkelijke bewoners, de Inupiaq, woont. Matt is bezig met het maken van een natuurfilm. Het ijskoude en besneeuwde Alaska beschikt over een verbazingwekkende fauna. Eigenlijk zouden Yasmin en Ruby pas over vier weken naar Alaska reizen maar een onverwachte huwelijkscrisis heeft de reisplannen omgegooid. Matt heeft gezoend met een Inupiaq-vrouw. Hij bekende het aan de telefoon. Jaloezie en angst haar man te verliezen gaan sinds het bewuste telefoongesprek hand in hand.


En nu staat Yasmin met haar dochter op het vliegveld van Alaska. Matt komt niet opdagen. Als de plaatselijke hoofdagent eindelijk arriveert blijkt dat het dorpje Anaktue door het noodlot is getroffen. Een enorme brand heeft het dorp volledig verwoest. Alle 23 inwoners zijn omgekomen. Er zijn echter 24 lijken geborgen, ook dat van logé Matt.


Het nieuws komt hard aan. Zó hard dat Yasmin besluit dat het niet waar is. Haar Matt leeft nog. Hij kan niet dood zijn, dat zou ze simpelweg niet kunnen verdragen. Als Matt dood zou zijn dan zou Yasmin zonder haar grote liefde verder moeten leven. Dat kan ze niet. En Ruby, die volledig doof is, kan niet zonder haar vader. De hoofdagent komt met allerlei bewijs op de proppen en overhandigt Yasmin zelfs de trouwring van haar echtgenoot maar Yasmin houdt voet bij stuk: Matt leeft nog. Ze moet zo snel mogelijk naar Anaktue om Matt in veiligheid te brengen. De reddingsploeg heeft de zoektocht immers gestaakt.


Ruby begrijpt er niks van. Ze kan uitstekend liplezen en ze heeft een deel van het gesprek meegekregen maar volgens haar moeder leeft papa nog. Ruby besluit haar moeder te geloven. Waarom zou ze haar eigen moeder immers niet geloven? Mama besluit dat ze papa gaan zoeken en Ruby vrolijkt op. Binnenkort zal ze haar lieve papa eindelijk zijn welverdiende knuffel kunnen geven.


Het lukt Yasmin niet om een vlucht richting Anaktue te boeken maar een behulpzame man biedt haar aan met een aantal werklieden mee te vliegen. De werklui werken voor een bedrijf dat zich bezighoudt met fraccen, het ontginnen van schaliegas. Yasmin aarzelt maar durft uiteindelijk niet met de gladde prater in zee te gaan. Ze weet een vrachtwagenchauffeur over te halen haar en Ruby een lift te geven. Yasmin neemt plaats in de vrachtwagencabine van een wildvreemde man die haar over een onveilige en ijzige weg naar haar man gaat voeren. Bij gebrek aan een betrouwbare oppas gaat de kleine Ruby mee.


Yasmin kan niet meer helder denken. Ruby heeft haar vader nodig en daarom moeten ze Matt vinden. Hij is niet dood. Hij kan en mag niet dood zijn dus Matt is niet dood. Wat moet Ruby zonder haar vader? Yasmin vindt het moeilijk de doofheid van haar kind te accepteren. Ze wil dat Ruby naar een gewone school gaat, ook al is het meisje zelf enthousiast over de dovenschool. Yasmin wil ook dat Ruby met haar mond praat en niet met haar handen. Ruby wil dat niet maar Yasmin blijft aandringen. En nu doorkruist ze samen met haar dochter het barre Alaska. Als de chauffeur tijdens een stop onwel wordt neemt Yasmin een drastisch en levensgevaarlijk besluit…


Dochter is het derde boek van Rosamund Lupton en opnieuw heeft deze getalenteerde schrijfster me verrast met een ongewoon en zeer origineel verhaal. Rosamund Lupton heeft wederom voor een verrassend onderwerp gekozen en haar indringende schrijfstijl zorgt voor een spannend en meeslepend geheel. Haar vorige thrillers – Zusje en Later – zijn echter sterker geschreven dan dit boek. Dochter kent een aantal verhaalwendingen die niet erg geloofwaardig zijn.


Ondanks de lichte teleurstelling die ik voelde na het lezen van Dochter besef ik me ook dat de kracht van dit boek niet geloofwaardigheid maar liefde is. Het is een boek over liefde. Over de liefde tussen ouders en  hun kind en over de liefde tussen man en vrouw. Ook gaat dit boek over kwetsbaarheid in verschillende vormen en maten. De unieke boeken van Rosamund Lupton doen me verlangen naar meer. Ik ga ervan uit dat boek nummer vier weer een echte topthriller zal zijn.


ISBN 9789022573938 | paperback | 347 pagina's| Boekerij | april 2015
Vertaald door Sabine Mutsaers

© Annemarie, 13 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven