Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Later
Rosamund Lupton

De achtste verjaardag van Adam heeft alles in zich om een heerlijke dag te worden. Het is een mooie zomerdag en de schoollessen hebben plaatsgemaakt voor de jaarlijkse sportdag. Toch is het snel gedaan met de feestelijkheden. Adams moeder Grace bevindt zich op het schoolterrein wanneer een hevige paniek zich van haar meester maakt. Uit het schoolgebouw van haar kinderen kolkt een dikke, zwarte rook. Het gebouw staat in brand. Even staat de wereld stil maar dan komt Grace in actie. Haar kinderen zijn binnen!

Grace gilt het uit terwijl ze naar het schoolgebouw sprint. Tot haar grote opluchting staat Adam buiten. Hij ziet er ontsteld uit maar ze heeft geen tijd voor hem. Haar zeventienjarige dochter Jenny, die bovenin het pand de EHBO bemant, is nog binnen. Een soort oerinstinct neemt de handelingen van Grace over wanneer ze het brandende gebouw betreedt. Ze moet Jenny vinden, ze moet haar dochter uit het brandende gebouw zien te krijgen. Bovenaan de trap van de tweede verdieping treft ze Jenny aan. Wanneer ze probeert haar bewusteloze kind naar buiten te slepen, wordt Grace getroffen door neerstortend puin en verliest ook zij het bewustzijn.

Het volgende wat Grace zich herinnert is dat ze op de bodem van de oceaan ligt en zich niet kan bewegen omdat de romp van een groot schip op haar lichaam rust. Ze weet zich te bevrijden en zwemt naar de oppervlakte. In werkelijkheid heeft Grace zojuist haar comateuze lichaam verlaten. Ze ligt zwaar gewond in het ziekenhuis. Grace ziet haar lichaam en beseft dat het vreemd is dat ze naar zichzelf kijkt. En dan weet ze het weer: Jenny! Grace kan aan niemand vragen waar haar dochter is, dus gaat ze zelf naar haar op zoek.

Ook Jenny is zwaargewond. Grace treft het zwaar verbrande lichaam van haar dochter aan in een bed op de brandwondenafdeling. Jenny zelf, haar geest althans, ontmoet ze op de gang. Moeder en dochter hebben elkaar gevonden. Niemand kan hun horen, niemand kan hun zien maar Grace en Jenny zijn overal bij. Ze horen de artsen praten over hun overlevingskansen en ze zien het verdriet op de gezichten van hun vrienden en familie. Ze horen hoe Sarah – de schoonzus van Grace en tante van Jenny – vertelt over het politieonderzoek dat gestart is. De brand is aangestoken.

Wie heeft de brand aangestoken en waarom? Was het soms een wraakactie van de onlangs ontslagen leraar Silas Hyman? Mike, de echtgenoot van Grace, richt al zijn woede op de leraar. Hij moet wel want er is nog een andere optie en die mogelijkheid kan Mike niet verdragen: wat als de actie tegen Jenny persoonlijk was gericht? Jenny was het slachtoffer van postterreur. Maandenlang ontving ze afschuwelijke brieven en pakketjes. Het leek voorbij en Mike was opgelucht. Heeft hij zijn bezorgdheid te vroeg laten varen? Loopt er een moordenaar rond?

Al op de eerste bladzijde van Later werd ik gegrepen door het verhaal.  Het is bloedstollend. Jenny en Grace zien en horen alles maar ze kunnen niet communiceren met de buitenwereld. In het ziekenhuis wordt Jenny door een onbekende belaagd. Grace ziet het maar kan niemand waarschuwen. Volgens de artsen is de kans dat Grace ooit nog wakker zal worden nihil. Terwijl de geest van Grace bijzonder helder kan denken, stellen dat artsen vast dat er nauwelijks meer hersenactiviteit is. Ook de conditie van Jenny verslechtert en Grace probeert haar dochter gerust te stellen terwijl ze zelf overmand wordt door angst. Ondertussen is de allesoverheersende vraag: wat is er precies gebeurd op de dag van de brand? Wie heeft het vuur aangestoken?

Schrijf de naam Rosamund Lupton met grote letters bovenaan je verlanglijstje want het werk van deze schrijfster is fenomenaal. Later is een ijzingwekkend spannende thriller. De liefde van een moeder blijkt alle grenzen te kunnen overschrijden. Terwijl de gevoelens van Grace en Jenny prachtig worden beschreven, wijkt de spanning geen moment. Alles klopt aan deze thriller.

Over het vorige boek van Rosamund Lupton schreef ik: “Zusje is een weergaloos debuut”. Na het lezen van Zusje was ik ervan overtuigd dat de auteur haar debuut niet zou kunnen evenaren. Het was simpelweg te goed. Wat heb ik me vergist! Deze magnifieke thriller evenaart de kwaliteit en de spanning van Zusje met het grootste gemak. Later is verpletterend goed.

ISBN 9789022560372 | paperback | 400 pagina's | Boekerij | februari 2014
Vertaald door Iris Bol en Marcel Rouwé

© Annemarie, 14 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven