Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altZusje
Rosamund Lupton

Op 26 januari om half vier ’s-middags wordt Beatrice in New York door haar moeder opgebeld. Haar vijf jaar jongere zusje Tess wordt vermist. Beatrice stapt op het eerste vliegtuig naar Londen, waar haar familie woont. Wanneer ze arriveert, is Tess nog steeds weg. Beatrice weet zeker dat Tess niet vrijwillig is verdwenen, ze vertellen elkaar immers altijd alles. En bovendien is Tess hoogzwanger!

De zwangerschap van Tess was niet gepland. De vader van haar baby is een oudere, getrouwde docent. Tess staat er alleen voor maar ze is gelukkig met het aanstaande moederschap. Even waren er grote zorgen, bij de ongeboren baby was taaislijmziekte geconstateerd. Leo, het broertje van Tess en Beatrice is jaren geleden gestorven aan deze afschuwelijke ziekte en zijn dood staat Tess en Beatrice nog helder voor de geest. Dankzij een revolutionaire gentherapie zal het zoontje van Tess echter een gezonde toekomst tegemoet gaan, nog voor zijn geboorte is hij genezen verklaard.

Tess is pas over een paar weken uitgerekend en wanneer de politie ontdekt dat Tess al is bevallen, is Beatrice geschokt. Hoe kan het dat ze dit niet wist? Nog groter is de schok wanneer blijkt dat het kindje dood is geboren. En dan wordt Tess gevonden in een openbaar toilet in een park. Haar polsen zijn doorgesneden, ze is al dagen dood.

Tess, die vrolijke en levenslustige Tess, heeft zelfmoord gepleegd. Het verlies van haar kindje heeft geleid tot een postnatale depressie. Tess zag het leven niet langer zitten. Voor de politie en de psycholoog van Tess is het zo klaar als een klontje. Beatrice denkt er echter heel anders over. Tess zou nooit zelfmoord plegen. De twee zussen hebben gezien hoe hun broertje vocht voor zijn leven en het gevecht verloor. Nooit zou Tess zichzelf vrijwillig van het leven beroven. Nooit.

Niemand gelooft Beatrice. Er is een antwoord op elke kritische vraag die ze stelt. Elke nieuwe ontdekking die Beatrice doet wordt weerlegd. De politie blijft bij haar conclusie en de psycholoog die Tess bezocht, ondersteunt deze. Maar niets doet Beatrice twijfelen. Ze neemt haar intrek in het schamele appartement van haar zusje en zegt haar luxe leven en verloofde in New York vaarwel. Beatrice zal niet rusten voor ze de moordenaar van Tess heeft gevonden.

Aan het begin van het boek begint Beatrice aan een brief aan de dode Tess. De moordenaar is gevonden en de rechtszaak wordt voorbereid. Beatrice doet aan Tess verslag van het verhaal over de zoektocht naar de moordenaar dat ze - stukje bij beetje - aan de advocaat van het Openbaar Ministerie vertelt. Ze voegt dingen toe aan de brief die alleen voor Tess zijn bestemd. De advocaat, Wright, is een vriendelijke man maar het vergt veel van Beatrice om het hele verhaal uit de doeken te doen. Ze krijgt steeds vaker een black-out en voelt zich met de dag zwakker worden maar ze houdt vol. De lezer weet al dat de dader is opgepakt maar nog niet wie het is. Wel is duidelijk dat ook Beatrice bijna in handen van de moordenaar viel.

Zusje is indrukwekkende thriller maar ook veel meer dan dat. Het is een verhaal over een innige band tussen twee zussen en ook een vertelling over intense rouw. Daarnaast gaat dit boek over instinct en over geloven in jezelf. Iedereen is ervan overtuigd dat Tess zelfmoord heeft gepleegd en dat Beatrice, overmand door verdriet, de waarheid niet kan accepteren. Toch twijfelt Beatrice geen moment, Tess is vermoord. Ze blijft graven, ze blijft zoeken en ze blijft mensen confronteren met allerlei feiten en vermoedens. Het is geen obsessie maar een overtuiging.

Het verhaal is heel intens. Spannend is het ook. Ligt de waarheid voor de hand of juist niet? En in welke hoek moet Beatrice zoeken? Soms leest het boek als een bloedstollende thriller, dan weer als een aangrijpende roman. Steeds perfect in balans en altijd even prachtig geschreven. Zusje is een weergaloos debuut.

ISBN 9789022565339| paperback |352 pagina's| Uitgeverij Boekerij | maart 2013
Vertaald door Iris Bol en Marcel Rouwe

© Annemarie, 31 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven