Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Made in Sweden
Roslund & Thunberg

Begin jaren negentig was Zweden in de ban van een groep bankrovers die zich maar niet in de kraag lieten vatten. Door hun onverschrokken optreden in combinatie met hun schrikbarend gevaarlijke wapens werd de groep bankovervallers al snel de Militärligan gedoopt. Later zou blijken dat een aantal van hen inderdaad een militaire achtergrond hebben. Op 23 december 1993 kwam er een einde aan de reeks overvallen. Scenarioschrijver Stefan Thunberg weet nog goed dat hij die dag aan de radio gekluisterd zat. Hij vreesde voor het leven van de bankrovers. De Militärligan bestond onder andere uit zijn broers Carl, David en Lennart en zijn vader Boris. Stefan wist maar al te goed dat zijn familieleden en een aantal van hun vrienden de gevreesde Militärligan vormden. Ze woonden in hetzelfde huis en vormden een hechte familie. Zelf deed hij niet aan de bankovervallen mee maar hij zou zijn familie nooit verraden hebben. Het thema van de meeslepende thriller Made in Sweden is dan ook: Familie boven alles.

Auteurs Anders Roslund – bekend van het schrijversduo Roslund & Hellström – en Stefan Thunberg hebben voor deze thriller naar eigen zeggen “de werkelijkheid geweld aangedaan, in stukken gescheurd en weer opgebouwd als fictie”. Made in Sweden vertelt het verhaal van de drie broers Leo, Felix en Vincent. Vincent is met zijn zeventien jaar de jongste van het stel en Leo van vierentwintig is de oudste. De broers hebben een zware jeugd achter de rug. Vader Ivan dronk en hij sloeg de moeder van de jongens. Hij was een onvoorspelbare vader en met name Leo hunkerde naar zijn goedkeuring. Voordat Ivans gewelddadige gedrag een hoogtepunt bereikte en hij een gevangenisstraf opgelegd kreeg, leerde hij zijn zoons dat familie elkaar altijd steunt. Familie verraadt elkaar nooit. Familie laat elkaar nooit in de steek. Tegenwoordig weigeren Felix en Vincent elke vorm van contact met hun vader maar de band tussen de drie broers is bijzonder hecht.

Jasper is de vierde bankrover in spe. Hij heeft samen met Leo in het leger gediend. De twee vrienden hebben de overvallen jarenlang voorbereid. Leo werpt zich op als leider, haalt zijn broers erbij en het viertal begint hun nieuwe carrière met de ingenieuze diefstal van een compleet wapenarsenaal uit een wapendepot. De diefstal uit het zwaar beveiligde depot wordt pas maanden later opgemerkt. Tegen die tijd heeft het viertal al een geldtransport en een aantal banken beroofd. De politie tast in het duister. Voor de buitenwereld zijn de broers ijverige werklieden met een eigen bouwbedrijfje.

Wat dit boek onweerstaanbaar en overweldigend maakt, is de briljant opgebouwde spanning. Ik betrapte mezelf erop dat ik opgelucht ademhaalde als een bankroof vlekkeloos verliep. Vreemd genoeg voelde ik sympathie voor de broers en vreesde ik voor hun veiligheid. Vooral het gedrag van Leo baarde me zorgen. Leo’s jeugd heeft hem beschadigd. Ook de andere broers zijn niet ongeschonden uit de strijd gekomen maar vooral Leo draagt nog altijd de gevolgen van zijn jeugd met zich mee. Hij wil zich bewijzen en weet niet van ophouden. Wil hij soms dat zijn vader trots op hem is? Dat zijn vader beseft dat Leo geen verrader is? Leo vindt zichzelf de sterkste schakel, een echte leider maar is hij dat ook?

Made in Sweden is opgebouwd uit drie verhaallijnen die elkaar afwisselen. De eerste verhaallijn beschrijft de gewelddadige jeugd van de drie broers. Ze worden elk op een eigen manier door het geweld gevormd. De tweede verhaallijn gaat over het plannen van de bankovervallen en over de overvallen zelf. Dit deel gaat dieper in op de hechtheid van de groep maar het gaat ook over de tweestrijd die het geld en het gevaar veroorzaken. De verhaallijn over politieman John Broncks biedt een mooi tegenwicht. John Broncks heeft een ongezonde fascinatie voor gewelddadige politiezaken. Ook hij groeide met een agressieve vader op. John Broncks voelt iets van herkenning als hij kijkt naar de filmbeelden waarop bewakingscamera’s de overvallen hebben vastgelegd. Het gevoel van herkenning wordt groter maar lange tijd beseft hij niet waarom hij dit specifieke gevoel ervaart.

Made in Sweden is een boek dat begint als een stoere actiethriller over vier bankrovers maar uitmondt in een fascinerende psychologische thriller over familiebanden, jeugdtrauma’s en trouw. De samenwerking tussen Anders Roslund en Stefan Thunberg heeft tot een geniaal resultaat geleid. Van mij mogen ze vandaag nog aan hun tweede boek beginnen!

ISBN 9789044534016 | paperback | 731 pagina's| Uitgeverij De Geus | oktober 2014
Vertaald door Ron Bezemer

© Annemarie, 9 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven