Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Drie minutenDrie minuten
Roslund & Hellström


Peter Haraldsson is de beste beveiliger die de beruchte guerrillero El Mestizo ooit heeft gehad. Peter beschermt het leven van zijn werkgever, onder andere tijdens gevaarlijke drugstransporten, en aarzelt niet te doden als het leven van El Mestizo op het spel staat. Peter is een toegewijde bodyguard. Hij weet echter maar al te goed dat de sympathie van El Mestizo snel verdampt. Als Peter ook maar één enkele fout maakt, zal hij zijn leven niet meer zeker zijn. Ook het leven van zijn vrouw en twee zoons zal dan gevaar lopen. Het is van het grootste belang dat de ware identiteit van Peter nooit aan het licht komt.


Peter Haraldsson heet in werkelijkheid Piet Hoffmann. Ook zijn vrouw Zofia en zijn zoons Rasmus en Hugo leven in Colombia onder een schuilnaam. Sinds ze Zweden zijn ontvlucht, leeft het gezin in angst. Terugkeren naar Zweden kan niet. Een opdracht als infiltrant voor een geheime afdeling van de Stockholmse politie liep gruwelijk uit de hand. Nu zit niet alleen een meedogenloze Poolse bende achter hem aan, maar ook de politie zelf. Piet zal in Zweden vermoord worden of in de gevangenis belanden. In beide gevallen zal hij van zijn gezin gescheiden worden. In Zweden denkt men dat hij dood is en dat is maar beter ook.


Ook nu speelt Piet gevaarlijk spel. Dit keer werkt hij als infiltrant voor de Amerikaanse regering. Piet is diep in het netwerk van El Mestizo doorgedrongen. Dankzij zijn waardevolle tips zijn al heel wat geslaagde invallen gedaan. Niemand vermoedt iets. Toch kan Piet elk moment door de mand vallen. Zijn werk brengt immers torenhoge risico’s met zich mee. El Mestizo lijkt hem zijn vertrouwen te hebben geschonken maar de wispelturige crimineel zal bij de minste of geringste twijfel van gedachten veranderen. Misdadigers als El Mestizo weten heel goed dat niemand echt te vertrouwen is. Dat zijn ze zelf immers ook niet.


Om de veiligheid van Piet en zijn gezin zoveel mogelijk te waarborgen, weten slechts enkelen van zijn bestaan af. De keerzijde van deze veiligheidsmaatregelen wordt duidelijk wanneer de strijd tegen de drugshandel in volle hevigheid losbarst en de Amerikaanse regering een dodenlijst presenteert. Iedereen die op de lijst staat, wordt vogelvrijverklaard. Ze zullen zonder pardon opgespoord en gedood worden. Dat er hoogstwaarschijnlijk ook gezinsleden van de doelwitten om het leven zullen komen, neemt men voor lief. Tot Piets grote ontsteltenis staat ook zijn naam op de lijst.


Hevig geschrokken benadert Piet zijn contactpersonen. Zijn naam moet onmiddellijk van de lijst geschrapt worden. Terwijl zijn vrouw en kinderen steeds vuriger op een terugkeer naar Zweden hopen, ontdekt Piet dat zijn afgeschermde identiteit niet langer in zijn voordeel werkt. De jacht is geopend en in de ogen van de buitenwereld is Piet niemand minder dan Peter Haraldsson, een drugscrimineel van het ergste soort.  Zal het zijn contactpersonen lukken om op tijd tot de hoogste gelederen door te dringen? De mannen die dankzij hem talrijke geslaagde invallen hebben gedaan, azen nu op zijn leven.


Drie minuten is het vervolg op het boek Drie seconden maar het is ook prima als standalone te lezen. Op de achterflap staat “Wie eraan begint is binnen drie minuten verkocht”. Ik had zelfs nog minder tijd nodig om mezelf volledig aan het verhaal over te geven. Het is ijzersterk geschreven en spannend van begin tot eind.


Ondanks zijn werkt als infiltrant is Piet Hoffmann allesbehalve een held. Hij doet zijn werk vooral om zijn eigen hachje, en dat van zijn gezin, te redden. Hij doodt als het nodig is en ligt daar niet erg lang van wakker. Het welzijn van zijn gezin is het enige dat telt. Toch zijn er grenzen en wanneer El Mestizo die grens ruimschoots overschrijdt, lukt het Piet niet zijn afschuw te verbergen. El Mestizo ziet de blik in zijn ogen en vraagt zich af of Piet nog wel te vertrouwen is. Een levensgevaarlijk kat-en-muisspel gaat van start.


De verschillende verhaalelementen vormen samen een verhaal dat bol van spanning en actie staat maar ook ruimte voor gevoelens en persoonlijke inzichten biedt. De strijd tegen de drugscriminaliteit is een smerige strijd en alleen de allersterksten zullen overleven. Zal een Zweed zich in de Colombiaanse drugswereld staande weten te houden? Börge Hellström en Anders Roslund houden de spanning er goed in en sluiten het verhaal op briljante wijze af. Drie minuten is een dijk van een thriller!


ISBN  9789044535594 | paperback | 530 pagina's | De Geus | juli 2016
Vertaald door Clementine Luijten en Jasper Popma

© Annemarie, 19 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven