Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Twee soldatenTwee soldaten
Roslund & Hellström


Het leven in Råby, een voorstad van Stockholm wordt gekenmerkt door criminaliteit. Volgens maatschappelijk werkster Ana is de rest van de wereld hen vergeten. Een deel van de inwoners leeft in angst, een ander deel creëert deze.

Politieman José Pereira van de Sectie Bendecriminaliteit kent alle bendes en hun leden op zijn duimpje. Het zijn er veel, een grote wand is gevuld met hun foto’s. Al op zeer jonge leeftijd komen jongeren in de wijk in aanraking met zware criminaliteit en tegen de tijd dat ze een jaar of achttien zijn, zijn ze doorgewinterde criminelen. Wie tot de hoogste regionen van een bende is doorgedrongen mag de andere hooggeplaatsten “broer” noemen.

Leon en Gabriel zijn twee achttienjarige knullen die aan het hoofd van een bende staan. Twee zogeheten “broers”. Leon zit in de gevangenis waar hij doodleuk zijn criminele activiteiten voortzet. De politie heeft beroering binnen hun bende opgemerkt. Zo hebben veel van de bendeleden een etterende wond op de plek waar eens hun bendetatoeage zat. Op hun andere dij prijkt een nieuwe naam: Ghetto soldiers. Dan ontsnapt Leon met hulp van Gabriel uit de gevangenis en gijzelt op zijn weg naar buiten een vrouwelijke gevangenisbewaarder. Ook andere bendeleden worden bevrijd en de politie is in rep en roer.

Rechercheur Ewert Grens is een doorgewinterde politieman die gevoelens zo veel mogelijk buitensluit. Bendelid Leon raakt echter een gevoelige snaar. Ewert zet alles op alles om de gegijzelde vrouw levend terug te vinden maar het mag helaas niet baten. De vrouw wordt dood aangetroffen in de kofferbak van de vluchtauto. Leon heeft tal van misdrijven op zijn naam staan en nu wordt daar moord aan toegevoegd. Ewert Grens is vastbesloten Leon te vinden en te pakken. De andere bendeleden wil hij uiteraard ook in handen krijgen maar het is Leon op wie hij zich focust. Zijn geschiedenis met de jongen gaat ver terug. Samen met José Pereira gaat Ewert de strijd aan. Wanneer ze ontdekken dat de bende beschikt over explosieven neemt het gevoel dat er iets vreselijks staat te gebeuren met de seconde toe.

Twee soldaten is een ijzingwekkende thriller. De bendeleden lijken verstoken van gevoelens en deze gevoelloosheid maakt ze levensgevaarlijk. Ze opereren door middel van het zaaien van angst. Jongetjes van twaalf zijn al zo gevaarlijk dat volwassen mensen voor hen sidderen. Sommige bewoners van Råby hebben zoveel gezien, gehoord en ondergaan dat ze net als de bendeleden niets meer voelen. Wat is gevaarlijker? Bang zijn of de angst voorbij zijn? Bovendien lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Valt de strijd tegen de bendes wel te winnen?

Dit boek telt ruim zevenhonderd pagina’s waarvan ik geen pagina had willen missen. Van mij hadden er zelfs nog zevenhonderd aangeknoopt mogen worden. Geen enkele pagina is met overbodige informatie gevuld, heel knap. Het verhaal is heftig en meeslepend. De schrijfstijl die gebruikt wordt als er vanuit de bendeleden wordt geschreven, is haast abstract te noemen terwijl de rest van het verhaal juist heel open is. Er zijn meerdere personages die een grote ruimte in het boek innemen en toch zit niemand in elkaars vaarwater. Stuk voor stuk zijn ze overtuigend geportretteerd.

Twee soldaten is alweer de zesde thriller van schrijversduo Börge Hellström en Anders Roslund. Dit boek is het eerste dat ik van hen gelezen heb en ik heb de andere vijf onmiddellijk op mijn verlanglijstje gezet. Met Twee soldaten hebben de auteurs mij volledig overtuigd van hun talent.

ISBN 9789044525335| paperback |731 pagina's| Uitgever De Geus | oktober 2012
Vertaald door Jasper Popma

© Annemarie, 2 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven