Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

DoodskopvlinderDoodskopvlinder
Ross & Hartman


Carrie Montevagio is het vluchten zat. Ze mist het zonnige Sicilië waar ze samen met haar beste vriendin onbezorgd opgroeide. Ze waren geen doorsnee meisjes. Hun vaders waren beruchte maffiabazen en de twee tieners verdienden een zakcentje met het smokkelen van drugs. Ze waren nergens bang voor maar daar kwam verandering in toen alles volledig uit de hand liep. Tegenwoordig denkt Carries vriendin dat haar vader door Carries vader is vermoord en koestert ze diepe wraakgevoelens jegens de vrouw die eens haar dierbaarste vriendin was. Bovendien heeft ze een relatie met een levensgevaarlijke maffioso die jacht op Carrie maakt. Carrie zelf houdt zich ergens in Zeeland schuil. Zal ze zich de rest van haar leven schuil moeten houden? Zal ze altijd en overal angstig over haar schouder moeten kijken?


In Schotland buigt Sir Charles Spencer Cavendish, hoofd van de veiligheidsdienst van de NAVO, zich ondertussen over de verdwijning van diplomaat Jan-Willem de Brauw. Voor hij van de aardbodem verdween reisde hij regelmatig naar Sicilie waar hij steevast in het gezelschap van advocate Gina Fioretti verkeerde. Het was overduidelijk dat de echtgenote van de Brauw niets van deze “vriendschap” afwist. De Brauw was tot over zijn oren verliefd op de Siciliaanse schone. Charles vindt het echter wel heel toevallig dat Gina ook het liefje van maffiabaas Silvio Carlentini is. Is De Brauw erin geluisd? Probeert de maffia hem nu belangrijke informatie te ontfutselen?


Paolo Vizzini was lang geleden een strijdmakker van Charles. Tegenwoordig is hij priester en weet vrijwel niemand iets over zijn gewelddadige verleden. Paolo vertrouwt zijn goede vriend Charles toe dat hij Gina wel kent van de tijd dat hij priester in haar woonplaats was. Hij weet ook dat Gina’s eens een hartsvriendin had, een vrouw die hij eveneens goed kent. Ze heet Carrie Montevagio en ze houdt zich tegenwoordig in Nederland schuil. Charles beseft dat Carrie bijzonder waardevol voor zijn onderzoek kan zijn. Misschien kan ze zelfs haar voormalige vriendin Gina benaderen. Paolo begrijpt op zijn beurt dat Charles de jonge vrouw een uitweg kan bieden. Hij regelt een ontmoeting.


Ook al is het een ongebruikelijke werkwijze, Carrie wordt aan het team toegevoegd. Haar kersverse partner Adam Kaplan is niet bij met dit besluit. Hij snapt niet wat ze met een groentje als Carrie moeten en bovendien wil hij helemaal geen nieuwe partner. Vera, zijn voormalige partner, is voor zijn ogen een gruwelijke dood gestorven. Ze was niet alleen zijn partner, ze was ook zijn geliefde. En hij, Adam Kaplan, heeft haar niet kunnen redden. Adam is nog lang niet over de dood van Vera heen en denkt regelmatig terug aan de vreselijke gebeurtenissen die tot haar dood hebben geleid. Toch zal hij nu met Carrie samen moeten werken. De diplomaat moet immers gevonden worden.


Wat volgt is een meeslepende thriller waarin een nieuwe Koude Oorlog dreigt uit te breken en de maffia doortrapter dan ooit is. De verdwijning van diplomaat Jan-Willem de Brauw is onderdeel van een groter geheel. Wie spant samen met wie? Zit Gina wel op een hernieuwde vriendschap met Carrie te wachten? Binnen de kortste keren breekt de hel los. Adam en Carrie vormen een twijfelachtig team. Ze zijn niet op elkaar ingespeeld. Toch moeten ze samenwerken, er moet een ramp afgewend worden.


Ik was behoorlijk nieuwsgierig naar dit boek. Twee begenadigd thrillerschrijvers die de handen ineen slaan: dat moet wel tot iets bijzonders leiden. En bijzonder is dit boek zeker. Het verhaal leest als een trein en biedt een goed uitgekiende spanning die door de actualiteit van het verhaal torenhoog oploopt. De meesten van ons weten immers wel dat we slechts een fractie van het grote geheel meekrijgen en dat nieuwsberichten niet altijd kloppen. Het scenario dat in Doodskopvlinder geschetst wordt, komt griezelig echt over. Worden wij burgers in het ongeluk gestort terwijl wij nietsvermoedend naar ons werk fietsen, een ijsje eten of boodschappen doen? Wat speelt zich eigenlijk in de schaduw van onze samenleving af?


Met Doodskopvlinder is een nieuw schrijversduo geboren. De hoofdpersonages in dit boek lenen zich uitstekend voor een vervolg. Misschien was de samenwerking als eenmalig schrijfavontuur bedoeld maar Corine Hartman en Tomas Ross zitten wat mij betreft voorlopig nog wel even aan elkaar vast. Wie samen een thriller van dit niveau schrijft, is het aan de lezers verplicht om meer van dit moois af te leveren!


 ISBN 9789023490890 | paperback | 350 pagina's| Cargo | mei 2015

© Annemarie, 23 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven