Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Bewijs het maarBewijs het maar
Rudy Soetewey

‘Zal ik je eens wat zeggen, Matthias? Het kan geen hond wat schelen. We vreten allemaal vergif, chemisch spul, maar we willen daar vooral niet aan herinnerd worden. Een boodschapper die het te nadrukkelijk onder onze neus wrijft, die timmeren we in elkaar. Als je brokken wil maken, moet je het niet over het eten zelf hebben, maar over wie dat smerige spul er in stopt. Wie er beter van wordt. Wie wie bedriegt...‘

Matthias de Wolf was er helemaal niet op uit om malversaties in de voedselbranch aan de kaak te stellen, maar als een van de rijkste vrouwen hem vraagt de zelfmoord van haar geliefde neef te onderzoeken, rolt hij er vanzelf in. Met gevaar voor eigen leven ook nog.
Matthias is journalist, freelance, en niet erg succesvol. Er wordt hem veel geld geboden, en op dat moment heeft hij nog geen idee dat het meer is dan de gril van een oude vrouw.
Hij ontdekt dat de man zich voor de trein geworpen heeft uit schuldgevoel na het overlijden van zijn vriendin, die na een vreselijk ziekbed in het ziekenhuis overleed. Ze had een kipkroket gegeten, die hij haar aangeboden had... Een vreemde allergie, denkt Matthias, maar het verhaal lijkt zo klaar als een klontje.

En dat stuit hij op enkele details, die niet lijken te kloppen. De vrouw is overleden nà de man. En die kroket blijkt een specimen te zijn geweest van een test, niet alleen de herkomst is onduidelijk, ook wat er allemaal in zit. 
Als Matthias er dan ook nog achter komt dat de vrouw in kwestie zijn eerste geliefde was die hij gedumpt heeft – waar hij nog steeds spijt van heeft – dan is de beer los. Hij zal alles op alles zetten om te weten te komen waarom zij gestorven is. Waar hij op stuit is weerzinwekkend. Niet alleen het voedsel, maar vooral ook wat daar achter zit. Alles draait om de centen. We wisten het wel, maar het opnieuw te lezen is schokkend.

De voedselmaffia is machtig, Matthias is zijn leven niet meer zeker. En dat geldt ook voor de mensen die hem helpen. Wat het citaat boven deze tekst betreft: je zou verwachten dat een journalist gesteund wordt door zijn eigen achterban, maar niets is minder waar. Hij staat er alleen voor.

Rudy Soetewey schrijft vlot. Je vliegt door het verhaal, er is steeds actie. De enige wiens karakter een beetje uitgediept wordt is Matthias. Korte hoofdstukken, veel dialogen, en spannende achtervolgingen, plus een verhaal dat iedereen aan zal spreken. Het is behalve een lekkere spannende thriller ook een maatschappijkritisch boek: we weten immers allemaal wel dat het voedsel dat we dagelijks tot ons nemen allerlei onduidelijke toevoegingen bevat. Na het lezen van dit boek eet je geen kipkroketten of nuggets meer...

ISBN 9789462420274 | paperback |339 pagina's| Uitgeverij Kramat | maart 2015
 
© Marjo, 16 september 2015
 
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven