Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Heb uw naaste lief
Ruth Rendell

Uitgerekend de sensatiebeluste, praatzieke werkster Maxine Sams vindt het lijk van Sarah Hussain. Ze vertelt honderduit over haar ontdekking aan iedereen die het maar horen wil. Ook degenen die niet op haar kletspraatjes zitten te wachten, worden niet ontzien. Zelfs voormalig hoofdinspecteur Wexford moet eraan geloven.

Sarah Hussain werkte als priester voor de St Peter’s Church. Ze was gedreven maar lang niet bij iedereen geliefd. Sommige inwoners van Kingsmarkham konden een vrouwelijke priester niet waarderen. Daarnaast was Sarah Hussain van Indiase afkomst. Een immigrant. Niet iedereen in het enigszins bekrompen Kingsmarkham was gesteld op buitenlanders. Het gegeven dat Sarah een alleenstaande moeder was, werkte ook al niet in haar voordeel. Bovendien is de vader van haar zeventienjarige - en beeldschone - dochter Clarissa onbekend.

Sarah is geen natuurlijke dood gestorven. Iemand heeft haar in de pastorie gewurgd. Wie heeft de vrome vrouw van het leven beroofd? De piepjonge Clarissa staat er nu moederziel alleen voor. Ze wordt tijdelijk opgevangen door een vriendin van haar moeder. Wat moet er nu van het meisje worden? Ze is niet alleen haar moeder maar ook haar thuis kwijt. Ze zal immers niet in de pastorie kunnen blijven wonen.

Wexford is dan wel met pensioen, hij is nog altijd een politieman in hart en nieren. Regelmatig treedt hij als politieadviseur op en hij wordt ook bij de zaak van de vermoorde priester betrokken. Samen met zijn opvolger – en tevens goede vriend – Mike Burden stort hij zich op de zaak. De twee goede vrienden zijn het echter niet met elkaar eens. Wanneer Burden een verdachte in de kraag vat, is Wexford niet overtuigd van diens schuld. Hij blijft, tot groot ongenoegen van Burden, onderzoek doen naar de toedracht van de moord.

Er doen zich praatjes genoeg de ronde in Kingsmarkham. Maxine vertelt hem steeds opnieuw ongevraagd over het wel en wee van haar familie. Vooral haar zoon Jason blijkt een geliefd onderwerp te zijn. Wexford weet meer over de man dan hij zou willen weten. Ook de vriendinnen van de vermoorde Sarah hebben genoeg te vertellen. De waarheid houdt zich schuil tussen tal van kletspraatjes. Welke roddels zijn regelrechte nonsens en welke praatjes leiden naar de waarheid? Heeft Burden het soms toch bij het juiste eind of gaat Wexford er met de twijfelachtige eer vandoor?

Heb uw naaste lief is een heerlijke, onvervalste Ruth Rendell. Het verhaal staat bol van de opmerkelijke, kleurrijke personages en er zijn meerdere mensen die de moord op hun geweten zouden kunnen hebben. Wexford en zijn vrouw Dora vormen het middelpunt van het verhaal maar ook de mooie Clarissa trekt de nodige aandacht. Een aan alcohol verslaafde huisbaas maakt er een potje van en dan is er nog het mysterie rondom de identiteit van Clarissa’s vader. Te midden van dit alles moet een moord opgelost worden.

Het verhaal in deze gemoedelijke detective kabbelt vredig voort terwijl de lezer getrakteerd wordt op levendige beschrijvingen van het wel en wee in Kingsmarkham. Dit verhaal lees je om te genieten, om even de boel de boel te laten en je over te geven aan opnieuw een succesvol verhaal van de koningin van de misdaadroman.

ISBN 9789400503861 | paperback | 272 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers| juli 2014
Vertaald door Rogier van Kappel

© Annemarie, 29 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven