Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De vergeten zusjesDe vergeten zusjes
Sara Blædel


Een vrouw rent door het bos, ze moet weg, ze is ontsnapt. Van wat? Waarvandaan? Zit iemand haar achterna? En wie is degene die is ‘achtergebleven’?
Het maakt weinig meer uit voor haar. In het donker ziet ze niet dat ze naar een steile helling loopt. Ze maakt een dodelijke val en wordt pas dagen nadien gevonden.


Louise Rick is nieuw aangesteld om een Speciale Opsporingseenheid te leiden. Zij was eerder verbonden met de afdeling Moordzaken en heeft dus wel enige expertise. Ook blijkt ze heel goed in staat om te gaan met een baas die weinig vertrouwen heeft in de nieuwe eenheid. En ze mag zelf een partner kiezen. Hoewel? Wat doet rechercheur Eik Nordstrøm dan in haar kantoor? Met die man heeft ze net nog maar kennis gemaakt, en dat was niet zo’n succes. Maar als partner blijkt hij prima.


Samen onderzoeken ze de zaak van de vrouw, die geestelijk gehandicapt blijkt te zijn. Maar ook is ze al jaren dood. Dat kan dus niet! Volgens de officiële gegevens is ze in 1980 overleden. Waar is ze dan al die tijd geweest? En wie heeft haar doodverklaard?
Als Louise en Eik ontdekken dat de vrouw deel van een tweeling was, en dat ze in een inrichting voor zwakzinnigen zat, breken ze daarmee een beerput open.  Waar is de andere helft van de tweeling? Leeft zij nog?
In het gebied waar de vrouw gevonden is, is Louise aardig goed bekend. Ze is er opgegroeid en haar ouders wonen er nog. Ook kent ze de rechercheur die in dat rayon werkzaam is goed. Dat blijkt prettig, want er zijn nog een paar vermissingen in dat gebied. En er waart een verkrachter rond.


Zelfs al heb je bij het opduiken van dat ene personage een donkerbruin vermoeden het blijft spannend. Want het hoe en waarom blijft tot op het laatst verborgen.
Ondanks dat De vergeten zusjes het zevende deel in de serie is, is deze psychologische thriller goed als een op zichzelf staand deel te lezen. Het verklaart wel het zijlijntje over de vriendin Camilla, die in dit verhaal nauwelijks een rol speelt, en van wie je je dan afvraagt wat ze in het boek doet. Ook doet de schrijfster een boekje open over de zwakzinnigenzorg in de jaren ’50 in Denemarken. Het verhaal is goed opgebouwd, spannend, en met de verwerking van de jeugd van de rechercheur is het met recht een psychologische thriller geworden.


Sara Blædel (Denemarken, 1964) debuteerde in 2004 als misdaadauteur en ontving de debuutprijs van de Deense Academie van Misdaadschrijvers. Ze is al drie keer verkozen tot favoriete auteur van Denemarken.


ISBN 9789044525021 | Paperback |394 pagina's  | Uitgeverij de Geus |maart 2013
Vertaald uit het Deens door Femke Blekkingh-Mulder

© Marjo, 19 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven