Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=De donkere kroon
Deel 2 van de Glazen troon
Sarah J. Maas

In het boek De glazen troon maakte de lezer kennis met de achttienjarige Celaena Sardothien. Celaena zwoegde dag in, dag uit als gevangene in de zoutmijnen van Endovier en keek de dood in de ogen. Het tij keerde toen Dorian, de kroonprins van Ardalan, haar uit de mijn haalde en meevoerde naar het koninklijke kasteel. Celaena, die eens de meest gevreesde sluipmoordenaar van Ardalan was, viel de twijfelachtige eer ten deel te mogen strijden voor een functie als kampioen van de koning. Ze won. In De donkere kroon gaat het verhaal verder.

Bij het woord “kampioen” denk ik aan positieve dingen. Een kampioen heeft iets bereikt. Een kampioen is een echte doorzetter. Het is een eretitel. Celaena is ook een doorzetter maar haar werk als kampioen van de koning is niet bepaald glamoureus of eervol. Celaena is de persoonlijke huurmoordenaar van de heerser. Ze wordt royaal betaald voor het doden van mensen. Wie de beeldschone Celaena in haar prachtige gewaden aanschouwt, kan zich nauwelijks voorstellen dat het lichaam van de jonge vrouw regelmatig overdekt is met bloed. Bloed dat niet van haarzelf is.

Toch is Celaena niet zo bloeddorstig als haar functie doet vermoeden. Celaena voelt geen sympathie voor de koning van Ardalan. Tien jaar geleden heeft de wrede heerser haar ouders gedood. Celaena doet alsof ze zich in haar lot heeft geschikt. Wat haar vrienden niet weten is dat de koning haar duidelijk heeft laten weten wat er  met haar dierbaren gebeurt als ze weigert zijn opdrachten uit te voeren. Wat helemaal niemand weet is dat Celaena de boel bedondert. Ze heeft geen enkele opdracht van de koning naar behoren uitgevoerd. De zogenaamd vermoorde mensen hebben met behulp van Celaena hun eigen dood in scène gezet.

Kroonprins Dorian is als een blok voor de betoverende Celaena gevallen. Even leek het alsof er iets moois tussen hen opbloeide maar de koning zou een relatie nooit toestaan. Ook Chaol, de beste vriend van Dorian en kapitein van de garde, probeert uit alle macht zijn gevoelens voor Celaena te onderdrukken. Celaena zelf doet haar uiterste best niet te reageren op de storm aan emoties die door haar lijf raast als ze zich in de nabijheid van de stoere kapitein bevindt. Celaena en Chaol beseffen niet dat zij de enigen zijn die niet doorhebben hoe verkikkerd ze op elkaar zijn. Dorian ziet de ontluikende liefde met lede ogen aan.

De koning van Ardalan is machtig maar niet geliefd. Hij heeft prachtige rijken ingenomen en magie verboden. Veel vredige volken zijn door de op macht beluste heerser voorgoed verdwenen. Onderdrukking levert echter ook altijd helden op, mensen die zich verzetten en die strijden voor vrijheid. Ook in Ardalan bloeit het verzet op. De koning draagt Celaena op om de onruststokers om zeep te helpen. Celaena heeft echter heel andere plannen. Plannen waarmee ze de vriendschap met Dorian en Chaol op het spel zet. Zij zijn onlosmakelijk met de koning verbonden terwijl Celaena zich van haar ketens wil ontdoen.

De donkere kroon is een spannend en goed onderbouwd fantasy-verhaal. De kracht van het verhaal is dat het vreemd genoeg geloofwaardig overkomt. Tijdens het lezen ging ik zo in het verhaal op dat ik er niet langer bij stilstond dat het fictie was. De spanning van het verhaal drong volledig tot me door ook al gebeurden er dingen die in strijd zijn met de werkelijkheid. De romantiek in het verhaal doet denken aan de liefde zoals die in oude romans wordt beschreven. De smaakvolle omschrijving van de ontluikende liefde tussen Celaena en Chaol wordt afgewisseld met gruwelijke voorvallen, moorden, monsters, magie en interessante ontdekkingen. De spanning is bijna tastbaar. Is de magie wel echt verdwenen uit Ardalan?

Het boek sluit af met een schokkende ontdekking die alle gebeurtenissen in een compleet ander daglicht plaatst. Normaliter reken ik mijzelf niet tot een liefhebber van fantasy-verhalen maar voor boeken over Celaena Sardothien maak ik een uitzondering. Alles klopt aan dit boek en ik snak naar meer! Hopelijk laat het volgende deel niet lang op zich wachten.


Zie ook het inkijkexemplaar

ISBN 9789022571118 | paperback | 374 pagina's| Boekerij | juli 2014
Vertaald door Gerdien Beelen

© Annemarie, 18 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven