Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Koningin van de schaduwKoningin van de schaduw
Deel 4 van de Glazen troon
Sarah J. Maas


Celaena Sardothien bestaat niet meer. Ze heeft nooit bestaan. De naam en het leven die haar gegeven waren, waren niet die van haar. Toch draagt ze nu de littekens die bij een bestaan vol geweld horen. Een bestaan waarin ze werd opgeleid tot sluipmoordenaar, waarna een leven als slaaf in de dodelijke mijnen van Endovier volgde. Toen ze de kans kreeg de kampioen van de koning van Ardalan te worden, greep ze die met beide handen aan. Het was vechten voor de koning of sterven in de zoutmijnen. Ze wist niet dat de man die haar een uitweg bood de moordenaar van haar ouders was. Ze wist niet eens wie ze zelf was.


Nu weet ze dat wel. Ze is Aelin Galathynius, de rechtmatige koningin van Terrasen, een eens prachtig land dat door de koning van Ardalan is ingenomen. Haar volk leeft al jaren in angst. Hoewel de wrede koning van Ardalan nog altijd denkt dat ze zijn kampioen is - zijn persoonlijke huurmoordenaar –, is Aelin een nieuwe weg ingeslagen. Ze heeft ontdekt dat ze half Fae is, waarna ze een verbintenis voor het leven is aangegaan met de Fae Rowan. Aelin heeft ontdekt hoe ze haar Fae gedaante kan aannemen om haar aanzienlijke kracht ten volste te benutten. Voor het eerst in haar leven heeft ze een gevoel van vrijheid ervaren. Ze behoort niet langer aan de koning toe. Toch keert ze terug naar Ardalan. Toch zal ze net doen of ze nog altijd naar de pijpen van de koning danst. Haar neef Aedion heeft haar nodig. Als Aelin niet ingrijpt, zal de koning hem publiekelijk laten doden. Ondanks al het bloed dat Aelin vergoten heeft, is ze nog altijd in staat liefde voor haar vrienden, familie en onderdanen te voelen. Ze zal Aedion redden en daarna ook de rest van haar volk.


Meteen nadat Aelin het rijk van de Fae verlaten heeft, verdwijnen haar magische krachten. Jaren geleden heeft de koning van Ardalan magie verboden. Hij heeft het zelfs voor elkaar gekregen om magie in zijn rijk volledig uit te bannen. Toch is Aelin nog altijd sterk. Met haar getrainde lichaam kan ze moeiteloos de soldaten van de koning verslaan. Er waart echter een nieuwe tegenstander in Ardalan rond. Een parasiet. De Valg neemt bezit van de lichamen van soldaten en onderdanen om vervolgens de geest van hun slachtoffers volledig uit te schakelen. Daarna gebruiken ze hun gastlichamen om dood en verderf te zaaien. Steeds meer mensen worden door de Valg overmeesterd. Het Valgleger van de koning groeit.


Wat zijn de Valg van plan? Wat is de koning van Ardalan van plan? Ook het lichaam van kroonprins Dorian is door een Valg ingenomen. Zijn beste vriend Chaol hoopt tegen beter weten in vurig dat Dorians geest nog niet volledig door de demon in zijn lijf opgeëist is. Wanneer Aelin Dorian van zijn gruwelijke lot wil verlossen door hem te doden, grijpt Chaol in. Het is gevaarlijk om Dorian in leven te laten maar Chaol wil zijn vriend niet kwijt. Dorian is echter niet langer de vriendelijke en oprechte kroonprins van Ardalan.  Hij is een speelbal van zijn vader en de Valg. Hij is bovendien de enige inwoner van Ardalan die, ondanks de maatregelen van de koning, magie kan gebruiken, wat hem een levensgevaarlijke tegenstander maakt. De Dorian op wie Aelin eens verliefd was bestaat niet meer. Ook de Dorian die Chaol eeuwige vriendschap beloofde, is voorgoed verdwenen.


Koningin van de schaduw is het vierde deel van de Glazen troon-reeks. Het is een heftig verhaal vol gevaar, waarin vriendschap en trouw centraal staan. De koning van Ardalan is een gruwelijke samenwerking met de Valg aangegaan. Deze gruwelijke wezens kennen geen menselijke emoties. Ze ademen duisternis uit en hun bloed is zwart. Wat Aelin niet weet, is dat de koning op een andere locatie eveneens een verbond met levensgevaarlijke heksen is aangegaan. De nietsontziende heerser denkt alleen aan macht. Het welzijn van zijn volk interesseert hem niet. Aelin zelf is bereid te sterven voor haar volk maar voor het zover is, zal ze vechten met alles wat ze in zich heeft.


In Koningin van de schaduw zit minder romantiek en seksuele spanning dan in de vorige delen. Hierdoor is dit verhaal wat grimmiger. Toch weet schrijfster Sarah J. Maas de spanning goed te doorbreken door de lezer regelmatig op een prachtig staaltje vriendschap te trakteren. De koning van Ardalan mag dan machtig zijn, hij weet niet hoe het is om tot het uiterste te gaan voor de mensen om wie je geeft. 


Ik ben inmiddels een groot fan van deze reeks en ik volg alle nieuwe ontwikkelingen op de voet. De Engelstalige versie van het vijfde deel (Empire of Storms) is inmiddels verschenen en er staan ook een zesde en zevende deel gepland. Er komt ook een televisieserie. Ik wil beslist niks van dit alles missen. Sarah J. Maas schrijft zo meeslepend dat ik tijdens het lezen het gevoel heb dat ik deel van Aelins wereld uitmaak. Voorlopig ben ik dan ook niet van plan afscheid van Aelin en haar vrienden te nemen!


ISBN 9789022580271 | paperback | 634 pagina's | Boekerij | maart 2017
Vertaald door Gerdien Beelen, Anne-Marieke Buijs en Willeke Lempens

© Annemarie, 24 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven