Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

AfgesnedenAfgesneden
Sebastian Fitzek


Zet een jonge vrouw, die op de vlucht is voor haar stalker, op een eiland dat door een storm afgesloten is voor de buitenwereld, en de sfeer zit er meteen in.


Het gaat om Linda. Ze is striptekenaar, maar zit even zonder opdrachten. De storm raast buiten, veel eilandbewoners zijn vertrokken, ze heeft veel te veel tijd om zich druk te maken, al zegt haar broer dat dat nergens voor nodig is. Hij heeft het zaakje geregeld. Dat haar ex, Danny, haar stalkt is nog tot daar aan toe, maar hij is gewelddadig. De laatste streek die hij uitgehaald heeft is zuur mengen door haar gezichtscrème. En haar broer kan zeggen wat hij wil. Ze is niet alleen: iemand heeft haar handdoek natgemaakt, iemand heeft in haar bed gelegen. Ze vlucht in paniek naar buiten, om een schokkende ontdekking te doen: een dode in het water. Ze moet gaan kijken: is het Danny? Zijn haar zorgen voorbij?
Nee, niet Danny. Een man in T-shirt waarop staat ‘Erik’. Ze neemt het tasje mee dat er ligt. Daarin zit een mobiel. Ze ziet een aantal berichtjes op de voicemail. En ze belt dat nummer.


Zo komt ze in contact met Paul Herzfeld, de patholoog-anatoom.
Als ze had geweten dat ze een reeks gebeurtenissen in gang heeft gezet die de perikelen rond Danny doen verbleken, dan had ze zeker niet gebeld... Herzfeld is op zoek naar zijn dochter, die ontvoerd is en een boodschap heeft ingesproken op zijn telefoon ‘wacht op Erik’. De ontvoering blijkt iets te maken te hebben met een eerdere zaak, toen hij zich keurig aan de regels hield waardoor een psychopathische lustmoordenaar een veel kortere gevangenisstraf kreeg dan hij verdiende. De vader van het meisje, dat toen ontvoerd werd en op een gruwelijke manier aan haar einde kwam, vroeg aan Paul om dat ene feit over de dood van het kind niet te vermelden. Paul kon niet aan dat verzoek voldoen, en de rechter gaf slechts drieënhalf jaar. Nu wordt de rechter belaagd en is Pauls dochter ontvoerd.


Hierop volgt een huiveringwekkende speurtocht, met aanwijzingen die in lijken verborgen zitten, daar niet gezocht door een ervaren patholoog, maar door een werkeloze striptekenares. Linda dus, die via een mobieltje  van een onbekende man instructies krijgt.
Paul racet intussen over het vasteland, met een stagiair met veel geld, op zoek naar zijn dochter, op de hielen van de dader.
Een fascinerend verhaal dat behalve onvoorspelbaar ook haast onmogelijk en onwaarschijnlijk is, maar waarin de lezer meegesleurd wordt, omdat het een gruwelijk spannende puzzel is. Verbijsterend zijn de steeds nieuwe elementen in het verhaal, en je kan niet anders dan concluderen dat het verhaal ingenieus in elkaar steekt.


Sebastian Fitzek (Berlijn, 1971) studeerde Rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor radiostations en tv-zenders. Voor ‘Afgesneden’ vroeg Fitzek medewerking van Michael Tsokos, de bekendste patholoog-anatoom van Duitsland.


ISBN  9789048819935 |paperback |347 pagina's |Uitgeverij Mistral | april 2014
Vertaald uit het Duits door Sander Hoving

© Marjo, 7 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven