Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De therapieDe therapie
Sebastian Fitzek 


Viktor Larenz is psychiater. Hij zou nooit geloofd hebben dat hij zelf nog eens in therapie zou moeten, maar zo is het wel. Hij is zelfs vluchtgevaarlijk, want hij ligt aan armen en benen vastgeklonken op een verstelbaar ziekenhuisbed. Dr. Roth is zijn behandelend arts aan wie Viktor een verhaal vertelt.
Een ongelooflijk verhaal over zijn twaalfjarige dochter, Josy, die verdween toen hij met haar naar een allergoloog ging. Ze was ziekelijk, en men vreest het ergste. Leeft ze nog? Waar is ze dan? Vier jaar lang heeft Viktor gezocht naar zijn dochter, het zal hem zijn huwelijk kosten. Als hij tot rust wil komen in hun vakantiehuis op Parkum een eiland voor de kust, gaat Isabel dus niet mee. Wel neemt hij zijn hond mee. Als hij daar zit, komt er een vrouw bij hem langs, Anna. Zij heeft last van schizofrenie, en vraagt om bij Viktor in therapie te mogen.
Hij stemt met tegenzin toe, omdat zij wanen blijkt te hebben over een meisje, waarbij de gelijkenis met zijn eigen dochter zo groot is, dat hij wel moet luisteren.
Wat volgt is een ongelooflijk spannend verhaal, waarbij pas duidelijk wordt op de laatste pagina’s wat er gebeurd is.


Er zijn verhaallijnen die door elkaar lopen: Viktor die vertelt tegen zijn psychiater. Dat  verhaal dat hij vertelt, waarbij soms dingen aan de lezer duidelijk gemaakt worden, die Viktor niet kan vertellen, omdat hij het niet weet. Daar lopen dus al drie lijnen door elkaar. Tel daar alle raadselen bij op, waarover Viktor vertelt, en je hebt als lezer geen flauw idee waar het heen moet.
Zelfs al denk je te weten wie Josy ontvoerd heeft, dan heb je nog geen idee waarom en wat er met haar gebeurd is.
Een ongelooflijk verhaal.  Knap om als debuterend schrijver zo’n ingewikkeld boek te schrijven. Ik zie voor me hoe de wanden van zijn schrijfkamertje vol hangen met schema’s en lijstjes.
Hoe zou een tweede boek zijn?


ISBN 9789026121197 |paperback |255 pagina's | Uitgeverij De Fontein | 2007
Vertaald uit het Duits door Jan Smit

© Marjo 9 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven