Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De therapieDe therapie
Sebastian Fitzek

Na de verdwijning van zijn dochter Josy is Viktor Larenz nooit meer de oude geworden. Hij is volledig ingestort en bevindt zich in een psychiatrisch ziekenhuis, vastgebonden aan zijn bed. Het wrange is dat Viktor zelf jarenlang als succesvol psychiater heeft gewerkt. Nu vertelt hij aan de behandeld arts zijn ijzingwekkende geschiedenis die uiteindelijk tot moord heeft geleid.

Vier jaar na de verdwijning van zijn geliefde dochter heeft Viktor zich teruggetrokken in zijn vakantiehuis op het eilandje Parkum. Hij wil zich in alle rust voorbereiden op een interview. Hij is na lang wikken en wegen akkoord gegaan met het interviewverzoek maar zijn vrouw wil er niets van weten. De enige die hem vergezeld heeft naar het eiland is zijn trouwe golden retriever.

Op het eiland wordt hij al snel benaderd door een vrouw, Anna Spiegel. Ze zegt naar hem doorverwezen te zijn en is nogal dwingend. Viktor voelt zich helemaal niet in staat zijn werk als hulpverlener uit te oefenen maar Anna staat erop haar verhaal te doen. Wanneer Anna aan haar bizarre verhaal begint, raakt hij geïntrigeerd. Ze vertelt hem een verhaal dat zulke grote raakvlakken vertoont met de verdwijning van zijn dochter, dat hij ervan overtuigd is dat ze hier meer over weet. Anna Spiegel blijkt echter een zeer zwaar psychiatrisch patiënt te zijn en Viktor wordt dan ook van alle kanten voor haar gewaarschuwd. Ze is gevaarlijk, zegt men. Viktor weet dat hij de vrouw moet vermijden maar zijn hunkering naar de waarheid is te groot. En dat brengt hem in een levensgevaarlijke situatie.

In dit boek wordt de lezer van hot naar her geslingerd. Dan weer bevindt Viktor zich in het psychiatrisch ziekenhuis, vervolgens is hij op het eiland Parkum en een volgende keer vertelt Anna Spiegel haar verhaal. Toch blijft alles goed te volgen en is er ruimte voor de lezer om zijn of haar eigen theorie te ontwikkelen. Niets is wat het lijkt en de waarheid kan uiteindelijk wel eens vanuit een heel andere hoek komen. Auteur Sebastian Fitzek heeft het verhaal van a tot z onder controle en zet een ijzersterke psychologische thriller neer. Het plot is krachtig en overtuigend en de lezer wordt uitgedaagd de hersens te laten kraken. De ontknoping ligt voor het grijpen maar weet telkens weer te ontglippen. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Een uitmuntend debuut.

ISBN 9789026121197 | paperback | 255 pagina's | Uitgeverij De Fontein | 2007
Vertaald uit het Duits door Jan Smit

© Annemarie, 21 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven