Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het JoshuaprofielHet Joshuaprofiel
Sebastian Fitzek


Thrillerschrijver Max Rhode houdt zielsveel van zijn pleegdochter Jola. Tien jaar is ze alweer. Hij en zijn vrouw Kim zouden het meisje dolgraag willen adopteren maar dat is tot op heden niet gelukt. Het feit dat Max’ broer Cosmo een veroordeelde pedofiel is, bemoeilijkt de adoptie. Max vindt het vreselijk. Hij gaat al jaren niet meer met Cosmo om. Waarom moet hij boeten voor het wangedrag van zijn broer? Gelukkig weet hij zeker dat Jola’s ouders haar niet kunnen opeisen. Toen Jola nog een baby was, probeerde haar drugsverslaafde moeder haar te verkopen. Max moet er niet aan denken wat zijn dochter destijds had kunnen overkomen als de koper geen undercover politieagent was geweest.


Wanneer Max samen met Jola naar huis rijdt, krijgt hij een vreemd telefoontje. Een onbekende man deelt hem mee dat hij op de intensive care van het Westend-ziekenhuis ligt. Max moet zo snel mogelijk komen. De beller beweert dat hij stervende is en dat zijn laatste woorden voor Max bestemd zijn. Max kan zijn nieuwsgierigheid niet onderdrukken en rijdt met Jola naar het ziekenhuis waar hij door ene dr. Anselm Grabow wordt ontvangen.


Dokter Grabow heeft opdracht gekregen Max te vertellen dat de man na een zelfmoordpoging met ernstige brandwonden is binnengebracht. Zijn identiteit mag echter niet bekend gemaakt worden. Max begrijpt er niks van en hij herkent het door het vuur weggesmolten gezicht dat hij korte tijd later aanschouwt niet. De man fluistert dat Max door Joshua is uitverkozen. Hij beweert dat Max de stad onmiddellijk moet ontvluchten. Alleen. Vlak voor de verbrande man definitief zijn ogen sluit, zegt hij nog dat Max vooral niks strafbaars mag doen. Wat er ook gebeurt. Anders eindigt Max net zoals hij.


Max begrijpt er niks van en loopt ontdaan terug naar zijn auto waar Jola al die tijd op hem gewacht heeft. De auto is leeg. Jola is nergens te bekennen. Vreemd genoeg ligt de inhoud van het dashboardkastje op de passagiersstoel. Wanneer Max het weer in het kastje wil stoppen, ligt daar al iets anders in. Het is een klein bruin flesje met daarin een bitter ruikende vloeistof. Hevig verontrust belt Max het mobiele telefoonnummer van Jola. Een onbekende man neemt op. Jola is zojuist bewusteloos aangetroffen op de afdeling pathologie. Ze is bedwelmd met GHB.


Het incident loopt met een sisser af en twee maanden gaan in alle rust voorbij. Dan gebeurt het ondenkbare. Jeugdzorg staat voor de deur. Ze komen Jola ophalen. Heeft Max al hun brieven dan niet ontvangen? Jola’s biologische ouders willen hun kind weer terug en zijn door jeugdzorg geschikt bevonden.


Max raakt in paniek en doet iets wat hem zelf ook verbaast. Hij slaat met Jola op de vlucht. Al snel zit de politie hem op de hielen en wordt de vluchtauto geramd. Wanneer Max bijkomt, ligt hij in het ziekenhuis. Jola is weg. Volgens de politie heeft niemand hem achtervolgd en heeft hij zelf zijn kind ergens verborgen. Max is met stomheid geslagen. En dan ineens hoort hij haar. Jola. Haar angstige stem deelt hem mee dat hij niet mag laten merken dat hij haar hoort. In zijn oor, onder het verband dat om zijn hoofd gewikkeld is, zit een microfoontje. Iemand heeft Jola ontvoerd en wil dat Max precies doet wat hem opgedragen wordt. Max’ leven verandert in een ware nachtmerrie. Een nachtmerrie zo gruwelijk dat het al zijn thrillers overtreft.


Het Joshuaprofiel is een bloedstollende en aangrijpende pageturner. Terwijl Max alles op alles zet om zijn dochter te redden, krijgt hij hulp uit onverwachte hoek. Deze helper wijst Max tevens op zijn traumatische verleden. Heeft Max zijn jeugdtrauma’s wel overwonnen? Max stuit keer op keer op vijandelijkheid. Waarom menen wildvreemde mensen dat hij op het punt stond Jola iets aan te doen? Max is verbijsterd. Zal hij Jola ooit nog terugzien? Auteur Sebastian Fitzek laat de spanning torenhoog oplopen om daar na nieuwe verhaalwendingen steeds weer een schepje bovenop te doen. De intense spanning wijkt geen moment.


Het Joshuaprofiel is meer dan een weergaloze thriller. Het is een boek vol ethische vraagstukken en inzichten die de auteur achterin het boek heel openhartig toelicht. Sebastian Fitzek heeft zichzelf met deze uitmuntende thriller weer eens overtroffen. Wat kan deze man schrijven!


ISBN  9789044349870 | paperback | 382 pagina's| The House of Books |april 2016
Vertaald door Lucienne Pruijs

© Annemarie, 4 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven