Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Stoel 7AStoel 7A
Sebastian Fitzek


In Berlijn maakt de hoogzwangere Nele zich klaar om naar de kraamkliniek te gaan waar haar baby geboren zal worden. Zij is een ongehuwde vrouw, in de steek gelaten door haar vriend, die haar levenswijze niet kon waarderen. En die weet dat hij waarschijnlijk niet de vader van het kind is. Even voordat de reeds bestelde taxi arriveert, breekt haar water. Nele is een HIV-patiënte en ze beseft maar al te goed hoe gevaarlijk het kan zijn voor het kind als dat te vroeg komt.
Des te groter is haar wanhoop als blijkt dat de taxi haar niet naar de kliniek brengt, maar naar een afgelegen en verlaten hal. Ze is in handen van een gestoord iemand, die haar vastbindt en een warrig verhaal vertelt over melkproductie. En haar kind laat zich niet tegenhouden…


In Buenos Aires stapt Mats, haar vader, succesvol psychiater, in het vliegtuig om zijn dochter bij te staan. Terwijl hij zijn plaats zoekt, krijgt hij een telefoontje: zijn dochter is in handen is van een nietsontziend ontvoerder, en in verschillende gesprekken wordt hem verteld wat hij moet doen om te voorkomen dat het in Berlijn allemaal fout loopt. Mats heeft flinke vliegangst. Stoel 7A is de plaats waarvan uit een onderzoek is gebleken dat het de beste plek is om te zitten mocht het vliegtuig crashen. Het is dan ook een van de vier (!) plaatsen die Mats gereserveerd heeft.


Het blijkt niet toevallig zo te zijn dat er een bekende aan boord is. Kaja is een ex-patiënt van Mats. Hij heeft haar met succes behandeld nadat zij heeft flinke trauma’s had opgelopen. Ze is nu purser in het vliegtuig. Degene die Mats belt, betrekt haar bij de chantage door dingen van hem te eisen waar Kaja bij betrokken is. Aan hem de keuze, zegt de persoon met vervormde stem aan de telefoon: Het is ofwel hij samen met de 600 passagiers aan boord of Nele en haar kind die er aan gaan…


Behalve de ontvoerder en Kaja zijn er nog meer verknipte personen, maar hun rol is niet voorlopig niet duidelijk. Overigens is ook de rol van Kaja onduidelijk. Het enige waarvan de lezer weet dat het klopt is wat Mats en Nele doormaken. Van hen weten we wat ze willen, en met hen leven we mee. Zij zijn wanhopig, maar blijven vechten en hopen. Mats heeft de hulp ingeroepen van een collega in Berlijn, maar Feline is er eigenlijk niet zo zeker van of ze de man die haar in de steek gelaten heeft wel wil helpen. Zij wil de politie waarschuwen. Maar dat mag ze niet van Mats.


Sebastian Fitzek zet de lezer in een mallemolen waar psychologische overwegingen de mens tot zeer diverse vaak onbegrijpelijke daden brengen. In die mallemolen bevinden zich een drugsverslaafde kruimeldief, een gestoorde actievoerder, een jaloerse vriendin, een verloofde die op zijn aanstaande zit te wachten, en ergens is er iemand die de molen doet draaien. Maar wie is dat?


De hoofdstukken zijn vrij kort en voorzien van onrustbarende cliffhangers: nu eens volgen we Nele in de rol van aanstaande moeder die vecht voor haar kind, dan weer bevinden we ons in het vliegtuig waar Mats wanhopige pogingen doet om te voorkomen dat er een ramp plaatsvindt, maar ook met alle macht probeert om Feline te helpen in haar speurtocht naar de verblijfplaats van Nele.
Een kort bericht voor in het boek en de proloog kun je pas duiden als je het hele verhaal gelezen hebt.


Een spannende psychothriller, met korte hoofdstukken. Een aaneenschakeling van geweld en angsten, daarom niet zo geschikt voor gevoelige lezers. De auteur (1971) verweeft een breed scala aan onderwerpen in het verhaal, waaronder dierenmishandeling en aids. Ook bevat het veel informatie over vliegangst. Fitzek is een belangrijke Duitse auteur van psychologische thrillers, wiens omvangrijke werken in vele talen vertaald zijn.


Sebastian Fitzek is een Duitse schrijver en journalist. Hij studeerde rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor radiostations en tv-zenders. Van zijn psychologische thrillers zijn er miljoenen over de toonbank gegaan in veel verschillende talen.


ISBN 9789044354485| Paperback | 384 pagina’s | Uitgeverij House of the Books | februari 2019
Uit het Duits vertaald door Lucienne Pruijs

© Marjo, 10 april 2019

Lees de reactie op het forum en/of reageer. Klik HIER

Recensies

Boven