Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het sanatoriumHet sanatorium
Simon Beckett


Dit is het derde boek over de Britse arts en forensisch antropoloog David Hunter en het is bepaald geen boek voor mensen met een zwakke maag. Er worden geen moorden in beschreven, maar de gevonden slachtoffers zien er niet al te smakelijk uit.


In dit boek David Hunter voor een studiereis bij de bodyfarm in Tennesee. Dit is een plaats waar gekeken wordt naar het ontbindingsproces van menselijke lichamen in diverse omstandigheden. David heeft nog te kampen met de naweeën van een ontmoeting met een seriemoordenares, iets dat hij ter nauwer nood heeft overleefd en waar hij nog de littekens van draagt. De moordenares is nog steeds op vrije voeten, maar ze komt in dit boek niet voor. Er wordt alleen even aan haar gerefereerd als David haar parfum meent te ruiken.


Z'n collega en vriend Tom Lieberman wordt door de politie bij een lijk gehaald, dat is gevonden in een vakantiehuisje en Tom vraagt David of hij mee wil gaan. Zo raakt David tegen wil en dank betrokken bij het onderzoek, iets dat niet door iedereen op prijs wordt gesteld. Het gevonden lichaam zorgt voor allerlei raadsels. Zo lijkt het langer dood te zijn dan dat het in het vakantiehuisje kan liggen, dat het slachtoffer zelf gehuurd heeft. Toch moet het vakantiehuisje als de plaats van het misdrijf beschouwd worden. Er ligt namelijk veel bloed en het slachtoffer is gewond. Vreemd genoeg blijkt het gewurgd te zijn, hetgeen niet te rijmen valt met de hoeveelheid bloed die in het huisje gevonden wordt. De moordenaar lijkt zeer geslepen te zijn en doet alles om de politie op het verkeerde been te zetten. Zo wordt er de verpakking van een filmrolletje gevonden met een vingerafdruk. Vreemd genoeg is de eigenaar van de vingerafdruk al een half jaar dood.


De arrogante professor Irving wordt als profielschetser bij de zaak gehaald, maar verdwijnt al snel spoorloos. Z'n hond wordt met ingeslagen schedel gevonden, maar van de professor ontbreekt ieder spoor. Vermoed wordt dat hij het volgende slachtoffer van de seriemoordenaar is geworden. Men besluit het lichaam van de eigenaar van de vingerafdruk op te graven en ontmoet hierbij de eigenaar van de begraafplaats, de heer York, die niet bepaald blij is met het een en ander. Als er bovendien een ander lichaam dan dat van de begraven persoon in het graf wordt gevonden, wordt het allemaal nog wat raadselachtiger. Later worden in het bos de resten van het lichaam gevonden, dat eigenlijk in het graf hoort te liggen. David ontdekt dat de tanden die bij het lichaam gevonden worden van een varken zijn en zo stapelen de raadsels zich op, terwijl de aanwezigheid van David voor meer problemen lijkt te zorgen.


Tot overmaat van ramp krijgt Tom nog een hartaanval, die hem uiteindelijk fataal wordt. Tussen de bedrijven door maken we in cursieve stukken ook kennis met de moordenaar, waarover we ook weer niet al te veel aan de weet komen. Duidelijk is wel dat de moordenaar foto's wil maken van het moment waarop z'n slachtoffers sterven. Al met al is het een bijzonder spannend boek, met een verrassende ontknoping.


En om wat zout op een klein slakje te leggen, in het boek is er sprake van een lijkkist, die in een andere kist zit, die weer in een aluminium kist zit, hetgeen een soort balalaika wordt genoemd. Dit moet natuurlijk een matroesjka zijn. Een balalaika is namelijk een Russisch driesnarig muziekinstrument met een driehoekige klankkast.


ISBN  978 90 218 0176 6 | paperback | 335 pagina's | Uitgeverij Luitingh - Sijthoff | 2009
Vertaald door Annoesjka Oostindiër

© Renate, 4 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven