Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jacob is van mijJacob is van mij
Simon Beckett

‘Hij vond het geldkistje op de dag na de begrafenis’.


Intrigerend begin! De inhoud van het kistje maakt je meer nieuwsgierig dan de vraag wie er begraven is, en wie de vinder is...


De ‘hij’ is Ben, fotograaf van beroep. Zijn artistieke aspiraties heeft hij verruild voor het ‘makkelijke’ werk: mode en reclame. Dit sluimert op de achtergrond, het is duidelijk dat hij niet helemaal tevreden is met zijn leven. Maar daar was Sarah, de vrouw die hem geluk bracht, met haar zoontje Jacob. Het is niet Bens kind, maar dat heeft nooit een verschil gemaakt, ook niet toen bleek dat Jacob autistisch was. Het is een redelijk zware vorm: het jongetje moet naar een speciale school, en het is nauwelijks mogelijk contact met hem te krijgen. Iedere verandering in het dagelijkse ritme maakt hem overstuur.
Maar nu Sarah plotseling overleden is  - nee, geen misdrijf! - is Jacob alles wat Ben nog heeft.


Hoe groot de schrik is als hij begrijpt wat er in dat kistje zit, is voorstelbaar: er zitten krantenknipsels in waar uit geconcludeerd zou kunnen worden dat Jacob helemaal niet de zoon was van Sarah. Een kind is weggenomen van zijn ouders. In een ziekenhuis net na de bevalling. Jacob is precies van die leeftijd. Waarom heeft Sarah die knipsels bewaard?
Ben moet het weten, en bewandelt niet de geijkte weg via de politie maar zet er een detective op.
Helaas is die niet erg betrouwbaar, en voor Ben weet wat er gebeurt, zit hij tot over zijn oren in de ellende: de biologische moeder blijkt overleden, maar de vader, een ex-militair, wil koste wat kost zijn zoon terug. En is niet bereid Ben nog in dat leven toe te laten.


Hoever wil Ben gaan om contact te kunnen houden met zijn stiefzoon? Wat is de rol van de nieuwe stiefmoeder Sandra?
Er is nog een vraag, maar die bedoel ik anders: wat is de rol van de vriend Keith en zijn vrouw? Die hadden wel weg gekund in het hele verhaal, ze dragen niets bij aan het plot.
Het duurt even voor je in het verhaal zit, wat waarschijnlijk te wijten is aan het feit dat er eigenlijk  weinig ‘slechts’ gebeurt, zoals te doen gebruikelijk in een thriller. Maar lees vooral door: Simon Beckett weet wat hij doet!
Je wordt meegesleurd naar een dramatisch einde.


Simon Beckett schreef voor diverse Engelse kranten voordat hij zijn roeping vond: het schrijven van topthrillers. De geur van sterfelijkheid, het eerste boek met de forensisch antropoloog David Hunter, was zijn grote doorbraak in de internationale thrillerwereld. Daarna volgden drie andere David Hunter- thrillers. Jacob is van mij is een op zichzelf staand boek.


ISBN 9789021806020 | Hardcover |336 pagina's |Luitingh-Sijthoff|januari 2012
Vertaald uit het Engels door Annoesjka Oostindiër

© Marjo, 17 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven