Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Voor ik ga slapenVoor ik ga slapen
S.J. Watson

Het zal je maar gebeuren: je wordt ’s morgens wakker, en je denkt dat je een jaar of twintig bent, en een leuk vrijgezellenleven leidt. Maar je ligt in een vreemd bed, met een man naast je!
Nog niet zo erg, maar je kent hem niet en het is een oude man! Je schiet snel je bed uit, en vlucht naar de badkamer. Maar die vrouw die je uit de spiegel aanstaart! Dat ben jij niet! Ze is veel ouder, ze heeft zelfs al kraaienpootjes…help!! Wat is hier aan de hand?


Het overkomt Christine. Ze kleedt zich snel aan en ziet dan de man in de deuropening: hij vertelt haar dat hij Ben heet en al tweeëntwintig jaar haar man is. Christine is midden veertig. Ben vertelt haar dat ze iedere dag zo wakker wordt, dat ze iedere avond gaat slapen, om dan ’s nachts alles weer te vergeten. Iedere dag opnieuw moet hij haar vertellen wie ze is.
Maar ze zijn gelukkig, zegt hij, en hebben besloten dat de medici haar niet kunnen helpen.


Dus is ze thuis, alleen, en leest ze op een prikbord in de keuken wat ze zou kunnen doen om de dag door te komen. Sommige dingen pikt ze heel snel weer op. Ze weet bijvoorbeeld niet wat een mobieltje is, maar blijkt het wel te kunnen gebruiken. Maar haar verleden kent ze niet. En de paar foto’s die Ben aan de spiegel heeft bevestigd, zeggen haar te weinig. Soms zijn er beelden in haar hoofd, soms weet ze dingen die niet kloppen.

Dan neemt een dokter contact op met haar, en door zijn overtuiging dat hij haar kan helpen – hij wil daar natuurlijk over schrijven - verandert haar leven. En er blijken dingen gebeurd te zijn die hun schaduw vooruit werpen.
Al weet ze als ze ’s morgens wakker wordt nog steeds niet wie ze is...


Het boek is voor een deel gebaseerd op de verhalen van enkele patiënten met geheugenverlies. Ik weet niet of dit medisch gezien kan, of het zo kan zijn dat je iedere dag opnieuw moet ontdekken wie je bent, en iedere nacht opnieuw alles vergeet. Het gegeven is evenwel intrigerend, je kan er heel veel kanten mee uit.


S J Watson heeft er een spannende  thriller van gemaakt, die je geboeid leest tot de laatste pagina. Dat is niet zozeer doordat het echt spannend is, want wat er aan de hand is, dat voel je al snel aan, maar je zit als het watre in het hoofd van de hoofdpersoon, en die weet immers niet hoe het zit.
Daarbij maakt het helemaal niet uit of het wel of niet realistisch is, het is een gegeven binnen deze roman. Niet alleen de manier waarop de hoofdpersoon om moet gaan met een leven als dit, maar vooral ook hoe de omgeving daar mee omgaat. Niet iedereen is immers recht door zee…


ISBN 9789047702221 | paperback| 333 pagina's | Anthos | juli 2011
Vertaald uit het Engels door Caecile de Hoog

© Marjo 25 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven