Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altIn jouw plaats
Sofie Sarenbrant

Zestien jaar is Adam nu maar zijn vader Tobbe en zus Nicole hebben hem nog nooit gezien. Zijn moeder Agnes heeft hem slecht heel kort in haar armen mochten houden. Toen Agnes hoogzwanger was, is ze ontvoerd in het Zweedse vakantiedorp Brantevik en vervolgens opgesloten in een kelder. Nadat ze daar beviel van Adam werd hij haar afgenomen. Ze heeft hem nooit meer gezien. De man die dit op zijn geweten heeft is opgepakt en heeft jarenlang gevangen gezeten. Zijn vrouw is er echter in geslaagd om met Adam te vluchten. Ze houdt zich al zestien jaar verborgen.

Agnes, Tobbe en de achttienjarige Nicole proberen een zo gewoon mogelijk leven te leiden. Ze slagen er niet heel goed in. Dochter Nicole heeft continue het idee dat ze tegen een onzichtbare broer moet opboksen waardoor ze zich opstandig gedraagt. Agnes volgt een rouwcursus in de hoop dat het tot haar door zal dringen dat ze Adam echt nooit meer zal zien. Tobbe heeft een affaire met Johanna, de beste vriendin van Agnes. Hij beseft dat hij zich op glad ijs begeeft en dat het fout af gaat lopen maar kan er niet mee stoppen.

Nicole weet alleen dat haar broertje kort na zijn geboorte is verdwenen. Meer hebben Agnes en Tobbe haar nooit verteld. Nicole wil de waarheid weten, het hele verhaal. Nadat ze via internet ontdekt dat haar ouders na het gebeuren een andere achternaam hebben aangenomen, vindt ze redelijk wat informatie. Nicole legt contact met Göran Rosenlund, de inmiddels hoogbejaarde journalist die destijds artikelen over de ontvoering schreef. Ze doet zich voor als Jenny, een studente journalistiek en Göran vertelt haar alles wat hij weet. Nicole is verbijsterd maar ook vastbesloten om de complete waarheid boven tafel te krijgen. Ze reist stiekem af naar Brantevik en gaat op eigen houtje op onderzoek uit. Niet iedereen is blij met haar komst.

Adam, die tegenwoordig Love heet, groeit op in een huisje bij een boerderij. Zijn “moeder” werkt voor een boer die nooit vragen heeft gesteld. Love gaat niet naar school en heeft geen vrienden. Geld is er niet en Love vindt het heel gewoon dat hij en zijn moeder af en toe inbreken. Zijn moeder is alles voor hem en Love is een tevreden tiener. Maar dan komt zijn moeder niet meer thuis. Ze heeft hem nog nooit in de steek gelaten. Waar is ze?

In jouw plaats is het vervolg op Week 36, het debuut van Sofie Sarenbrant. Na het lezen van Week 36 vermoedde ik dat de schrijfster nog een groei door zou maken. Dat ze met elk boek beter zou worden. Helaas bevestigt In jouw plaats mijn vermoeden niet. Het onderwerp – een ontvoerd kind – is heftig maar dit boek is niet erg diepgaand. De emoties die de hoofdpersonen ervaren worden wel omschreven maar toch blijft het afstandelijk. Aangrijpend is het verhaal dan ook niet en niet alles is even geloofwaardig. Ondanks dat vloog ik door het boek heen. Het is vlot geschreven en spannend. De schrijfster houdt de vaart erin, soms struikelt ze bijna, en mijn nieuwsgierigheid werd gul gevoed. Binnen een dag had ik het boek uit.

Er zijn nog een paar verhaallijnen in het boek. Journalist Göran Rosenlund leeft helemaal op nu hij denkt dat hij een jonge journaliste in spe – Jenny alias Nicole - begeleidt. Hij hoopt nog één keer te mogen schitteren als journalist. Max Samuelsson, de ontvoerder van Agnes, leeft teruggetrokken in een bos bij Brantevik samen met zijn trouwe hond Silla. Max is een ongelukkige man die niet begrijpt hoe hij ooit tot zijn gruweldaden in staat is geweest. De laatste tijd wordt hij geplaagd door het idee dat iemand hem in de gaten houdt. Heeft iemand het op hem voorzien?

In jouw plaats is een fijn boek voor in de vakantiekoffer, in de trein of voor een middag-voor-jezelf. Het is een boek dat vooral vrouwen aan zal spreken.

ISBN 9789021446776 | paperback |288 pagina's| Uitgeverij Q | april 2013
Vertaald door Edith Sybesma

© Annemarie, 8 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven