Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Moederziel
Sophie Hannah

 

Als je dit boek leest, ga je denken dat kinderen de grootste ramp zijn die je kan overkomen. Het verhaal gaat over gezinsmoord: een moeder en dochter worden dood aangetroffen in hun badkuip, en als de vader een perfect alibi blijkt te hebben, denkt de politie dat de moeder eerst haar dochter en toen zichzelf gedood heeft. Maar waarom zou ze dat gedaan hebben? Ze waren het perfecte gezin. Geraldine was full-time moeder en leek gelukkig. Dochter Lucy was het kind dat je zelf zou willen hebben. Marc was wel vaak afwezig, maar zorgde op zijn eigen manier goed voor het gezin. Maar de politie twijfelt niet meer als er wordt op de laptop een dagboek gevonden waaruit blijkt dat er wel degelijk van alles mis was.

 

Sally, hoofdpersoon in het verhaal is ook een jonge moeder. Zij en haar man Nick hebben twee jonge kinderen , en je kan wel zeggen dat zij geterroriseerd worden door die twee. Op de dag dat zij het nieuws verneemt, is ze al opgeschrikt doordat iemand haar onder een bus heeft willen duwen. Ze is daarbij niet ernstig gewond geraakt, maar ze is wel van de kook. En als ze dan ’s avonds op het nieuws Mark Bretherick ziet, slaat de schrik haar om het hart: ze kent die man! Althans: ze kent de naam, en de man met die naam heeft haar hele verhalen verteld over zijn vrouw Geraldine en hun dochter Lucy. Er bestaan toch niet twee zulke gezinnen? Wie is dan die man op de televisie die zegt Mark Bretherick te zijn? Dit is geen toeval meer, wat is er aan de hand?

Sally weet niet wat ze moet doen. Zij was een jaar eerder voor haar werk een week in een luxe hotel, en daar heeft ze die Mark ontmoet. De hele week hebben ze samen opgetrokken, en ja, ze zijn ook met elkaar naar bed geweest. Natuurlijk heeft ze het niemand verteld, en hoe kan ze dan nu nog doen? En de politie waarschuwen? Dan zou Nick het te weten komen. Ze stuurt anonieme brieven, en gaat zelf onderzoeken wie dan de Mark was die zij kende. Haar vriendin Esther heeft in de gaten dat ze dingen verzwijgt…

Deze verhaallijn wordt afgewisseld door de speurtocht van de politie. Door de vasthoudendheid van rechercheur Simon Waterhouse, die natuurlijk ook weer zo zijn persoonlijke problemen heeft, worden de moorden toch verder onderzocht.

 

Dit is een ongelooflijk spannend verhaal, dat redelijk realistisch is. Afgezien van de vraag of kinderen inderdaad de grootste ramp zijn, is het natuurlijk wel zo dat het opvoeden niet altijd van een leien dakje gaat. De door de politie geraadpleegde deskundige in het boek legt uit hoe een man tot een gezinsmoord komt – meestal om financiële redenen, en dat een vrouw vrijwel nooit zoiets zal doen, tenzij onder invloed van een flinke depressie. Dit vormt de kern van deze psychologische thriller, die totaal onvoorspelbaar is. Er hangt een onheilspellende sfeer, de spanningsboog is groot. Als lezer heb je totaal niet in de gaten waar je naar toe leest, maar omdat je het wil weten kun je het boek niet wegleggen.
Smaakt naar meer.

 

ISBN 9789032511319 Paperback 432 pagina's | de Kern | september 2009
Vertaald door Anna Livestro

© Marjo, september 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven