Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

PersonaPersona
Soraya Vink

‘De persona is volgens Carl Jung een middel om een persoon in staat te stellen een rol uit te beelden zonder dat dit het eigen karakter is. Een masker dat ze zou tonen aan de buitenwereld om de omgang met criminelen te versoepelen.’

Dertiger Elvira Selas leeft een dubbelleven. Omdat ze half Spaans, half Nederlands is, was ze benaderd om als undercoveragent te werken in Spanje. Ze nam de naam Alba Grandes aan en wist vrij vlot geaccepteerd te worden bij de familie Navas, voor wie ze werkte als runner op het traject Sevilla- Amsterdam. De familie Navas deed oorspronkelijk in wapens maar raakte steeds meer betrokken bij drugshandel. Als er iemand vermoordt wordt, stopt haar undercoverwerk. Elvira staat onder verdenking. Ondervragingen volgen, en ze wordt in de gaten gehouden. Bijkomstig probleem is dat haar enige broer Eduardo verdwenen is. Ze vermoedt dat ook hij, zelf verslaafd, in de drugshandel zit, en is op zoek naar hem. Op dringend verzoek van hun moeder.


Het undercoverwerk nam steeds meer haar leven over, waardoor ze als ze weer in Nederland is, moeite heeft met haar leven als Elvira. En Eduardo is nog niet terecht. Ondanks alles kan ze weer aan de slag als rechercheur bij de afdeling Zware Criminaliteit, op voorwaarde dat ze een psycholoog bezoekt.
Vrijwel onmiddellijk wordt ze als teamleider aangewezen bij de zaak van een moordenaar die mogelijk een seriemoordenaar is. Een van haar medewerkers heeft het na de tweede moord over een spreekiller: iemand die een drive heeft om af te maken waar hij aan begonnen is, omdat hij zijn slachtoffers van tevoren heeft uitgezocht.

Zo komt het dat Elvira drie pijlen op haar boog heeft: Eduardo vinden, hetgeen te maken heeft met de tweede pijl, want vanwege haar vermoeden dat hij in het Spaanse kartel zit, kan ze haar infiltratiewerk niet geheel ter zijde schuiven. En als derde pijl moet ze zien te voorkomen dat de spreekiller een derde moord pleegt.
Het is deze moordzaak die de hoofdmoot van het boek vormt. Terwijl haar leven gevaar loopt, maar ze niet precies weet wie het op haar gemunt heeft, moet ze haar dubbelleven verbergen.
Er moeten keuzes gemaakt worden, maar Elvira wil alles! Of ze dat voor elkaar krijgt?


Het is nogal veel wat zij haar hoofdpersoon laat verstouwen, maar het boek leest vrij gemakkelijk omdat Soraya Vink een prettige schrijfstijl heeft. Terwijl de moordenaar zijn zegje mag doen in schuingedrukte tekststukken, lezen we in flashbacks over het infiltratieverleden en volgen we Elvira op haar weg naar een oplossing van de moorden.

Voor de twee delen in het boek staat een tekst uit een liedje van Danny Vera. Niet vreemd dat Vera het eerste exemplaar van dit debuut uitgereikt kreeg!


Soraya Vink is redacteur, interviewer en recensent. Ze studeerde Spaanse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht en is eerstegraads docente Spaans.


ISBN 9789402730906 | Paperback | 382 pagina’s | Harper Collins | oktober 2018

© Marjo, 16 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven