Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Zonder gezichtZonder gezicht
Stefan Ahnhem


De verhuizing naar Helsinborg is een vlucht. Een vlucht voor de flashbacks die rechercheur Fabian Risk dag en nacht achtervolgen. Fabian hoopt dat zijn herinneringen aan een rampzalig verlopen politiezaak, in Stockholm achter zullen blijven. Hij hoopt dat hij met zijn gezin in zijn geboortestad een nieuwe start kan maken. Zijn huwelijk met Sonja staat op springen. Toch is er nog genoeg liefde over om een laatste poging te wagen. In Helsinborg zal alles goedkomen.


Fabian heeft zes weken vakantie. Een lange zomer ligt voor hem. Een zomer die hij met zijn vrouw Sonja en zijn kinderen Matilda en Theodor zal doorbrengen. Het gezin zal weer nader tot elkaar komen. Toch waagt Fabians nieuwe chef, Astrid Tuvesson, het om hem kort na aankomst op te bellen. Er is een moord gepleegd. Fabian houdt de boot af. Astrid weet toch dat hij vakantie heeft? Toch dringt Astrid aan. Het slachtoffer is een oud-klasgenoot van Fabian. Hij is op een afgrijselijke manier om het leven gekomen.


Niet veel later bevindt Fabian zich toch op de plaats delict. Hij herinnert zich het slachtoffer, Jörgen Pållson, maar al te goed. Jörgen was een notoire pestkop. Een kwelgeest van het ergste soort. Samen met zijn beste vriend Glenn Granqvist terroriseerde hij met name klasgenoot Claes Mällvik. Sommige klasgenoten keken zwijgend toe. Andere leerlingen, en ook hun lerares, keken de andere kant op. Jörgen gebruikte altijd zijn vuisten en Glenn zijn voeten. Is het toeval dat de dader de handen van zijn slachtoffer heeft afgezaagd?


Het lichaam van Jörgen werd in het handenarbeidlokaal van de Fredriksdalsschool, Fabians oude school, aangetroffen.  Jörgen werkte daar als handenarbeidleraar. Herinneringen aan vroeger borrelen op. Jörgen had destijds, meer dan dertig jaar geleden, verkering met Lina. Fabian was in die tijd smoorverliefd op het meisje maar de liefde was niet wederzijds. Lina koos voor Jörgen. Tot zijn grote verbazing verneemt Fabian dat het stel tot aan Jörgens dood bij elkaar is gebleven.


Fabian probeert zich opnieuw op zijn vakantie en zijn gezin te richten maar het mag niet baten. De volgende dag al meldt hij zich op het politiebureau om zich bij zijn nieuwe collega’s te voegen. Hij weet best dat zijn gezin hem dat niet in dank afneemt, maar Fabian kan het niet helpen. De zaak intrigeert hem enorm. Wanneer korte tijd later ook het lichaam van Glenn wordt gevonden, bijt Fabian zich als een haai in de zaak vast. Glenn is voor zijn dood van zijn voeten ontdaan.


Fabian heeft een slechte eigenschap. Hij is geen teamplayer. Niet echt handig als je in teamverband aan een moordzaak werkt. Hij gaat al snel zijn eigen gang, wat hem niet in dank wordt afgenomen. Fabian vermoedt dat Claes de dader is. De afgehakte handen en voeten zijn immers veelzeggend. Hij ontdekt dat Jörgen kort voor zijn dood naar Denemarken is gereden om daar bier in te slaan. Op de terugweg is er iemand met hem meegereden. Dat blijkt uit foto’s die bij een tolpoort zijn genomen. Is Claes soms bij Jörgen ingestapt? Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen? En wat is er vervolgens precies gebeurd? Jörgen is immers dood en met afgehakte handen in zijn eigen handenarbeidlokaal beland. En hoe heeft Claes vervolgens ook Glenn te pakken gekregen? De belangrijkste vraag is echter: waar is Claes nu? 


Zonder gezicht is het debuut van Stefan Ahnhem die als scenarioschrijver aan de Wallander-reeks heeft gewerkt. Dat deze man kan schrijven, is vanaf de eerste bladzijde van deze loeispannende thriller een feit. Ahnhem draait niet om de feiten heen en de dader lijkt binnen handbereik. Toch zorgen verrassende verhaalwendingen ervoor dat de waarheid pas aan het einde wordt onthuld. De ontknoping laat zich met ingehouden adem lezen. De spanning is torenhoog.


Zonder gezicht is een onvergetelijke en bloedstollende thriller over pesten en intimidatie. Er staan hartverscheurende dagboekfragmenten in het boek. Ze zijn geschreven door een jongen – is het Claes? – die op mensonterende wijze gepest wordt. Wanneer Fabian de hulp van de Deense politie inroept, ontdekt rechercheur Dunya Hougaard dat haar chef niet van plan is mee te werken. Hij verdoezelt belangrijke informatie wat tot de dood van een onschuldige vrouw leidt. Fabian zelf wordt zó door zijn werk opgeslokt, dat hij zijn goede voornemens al snel vergeten is. Zal zijn gezin het hem vergeven? Het volgende deel in deze reeks heet Negen. Ik ga het nu onmiddellijk lezen. Deze schrijver heeft mij met zijn zinderende debuut volledig van zijn kunnen overtuigd!


ISBN 9789041425317  | paperback | 474 pagina's| Ambo|Anthos | juni 2014
Vertaald door Bart Kraamer

© Annemarie, 19 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven