Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

TrofeeTrofee
Steffen Jacobsen


Kasper Hansen beseft dat hij gaat sterven. Hij kan alleen maar vurig hopen dat zijn vrouw Ingrid nog in leven is. Dat ze heeft kunnen ontsnappen aan de genadeloze mannen die op hen jagen. Tijdens een sportieve vakantie in het bergachtige noorden van Noorwegen zijn ze midden in de nacht overvallen en ontvoerd. Ze gingen slapen als mensen, ze werden wakker als prooi. Ze werden enkel en alleen vrijgelaten om opgejaagd te kunnen worden. Nu hebben de jagers hem gevonden. Ze zingen een strijdlied en gooien hem een zak toe. Wanneer Kasper Hansen de inhoud ziet, stort zijn wereld in. Zijn kinderen zullen zonder ouders opgroeien.


De Deense advocate Elizabeth Caspersen barst in huilen uit wanneer ze privédetective Michael Sander een dvd overhandigt. Ze kan nog altijd niet geloven wat ze heeft gezien. Op de dvd staan beelden van een groep mannen die op een man jagen. Een bang, weerloos mens. De dvd behoorde aan haar vader Flemming, een steenrijke industrieel, toe. Elizabeth is zijn erfgenaam en beschikt over een meerderheidsbelang in het familiebedrijf. Ze heeft besloten het gigantische familiefortuin op het spel te zetten. De inhoud van de dvd kan haar ruïneren maar Elizabeth heeft geen rust voor ze de waarheid kent. Was haar vader een monster? Elizabeth had de dvd kunnen vernietigen maar dat heeft ze niet gedaan. Ze wil dat Michael de waarheid achter de schokkende filmbeelden voor haar achterhaalt.


Michaels gehavende lijf verraadt dat hij het nodige heeft meegemaakt. Hij heeft een groot aantal geheime missies op zijn naam staan. Michael weet tot welke gruwelijkheden een mens in staat is. Toch heeft de inhoud van de dvd hem geschokt. Elizabeths moed staat hem aan en hij besluit met haar in zee te gaan. Wie zijn de mannen op de dvd? Michael vermoedt dat het om voormalige elitesoldaten gaat. Was Flemming een goed betalende klant? Het huis van Flemming verraadt dat hijzijn geld gebruikte om de regels aan zijn laars te lappen. Het hangt vol jachttrofeeën. Was hij het jagen op leeuwen zat?


In een ander deel van Kopenhagen moet inspecteur Lene Jensen een gezellig onderonsje met vriendinnen afbreken. Een eenendertigjarige timmerman heeft zelfmoord gepleegd. Normaliter onderzoekt Lene geen zelfmoorden maar er is iets vreemds aan de hand. Kim Anderson heeft zichzelf aan een boom in zijn tuin opgehangen. Vreemd genoeg waren zijn handen op zijn rug geketend. Daarnaast was het slachtoffer de dag voor zijn dood in het huwelijk getreden. Er klopt iets niet aan deze zelfmoord en Lene mag achterhalen wat dat is.


Lene ontdekt dat Kim niet altijd als timmerman heeft gewerkt. Hij was als soldaat diverse keren naar oorlogsgebieden uitgezonden. Kim was een doorgewinterde soldaat die volgens het leger in goede fysieke en psychische gezondheid verkeerde. Hij behoorde tot de besten in zijn vak. Zelfmoord past niet in het plaatje en dat doet de medicatie die Kim sinds een paar jaar slikte ook niet. Ook heeft Kim een litteken van een verwonding die nergens vermeld staat. Lene ontdekt dat er meer is. De computer van Kim en zijn kersverse vrouw Louise is verdwenen en bij Kims auto wordt een muziek-cd gevonden met daarop een lied dat keer op keer wordt herhaald. Een bekend nummer van Queen dat vaak als strijdlied wordt gebruikt. Wat is er toch gaande? Heeft Kim daadwerkelijk zelfmoord gepleegd of heeft iemand hem vermoord?


Michael en Lene kennen elkaar niet, maar de zaken waaraan ze werken lijken overeenkomsten te vertonen. Na een gruwelijke gebeurtenis waarbij Lene’s dochter Josephine zwaargewond raakt, worden ze met elkaar in contact gebracht. Het gaat niet alleen maar om het achterhalen van de waarheid. Het gaat om overleven. De jagers hebben een nieuwe prooi gevonden. Twee stuks, om precies te zijn.


Trofee is het debuut van de Deense auteur Steffen Jacobsen. Ik kan nauwelijks geloven dat het een thrillerdebuut is want het is enorm goed geschreven. Michael en Lene vormen een bijzonder duo. Twee eenlingen die eenzelfde doel nastreven. Michael weet niet wie de man op de dvd van Flemming Caspersen is. De lezer weet dat het om Kasper Hansen moet gaan. Hij en zijn vrouw Ingrid staan nog altijd als vermist te boek. Lene weet aanvankelijk niets over de mensenjacht maar zij weet wel dat Kim opvallend veel geld uitgaf. Zowel Lene als Michael cirkelen om de waarheid heen. De ontknoping lijkt binnen handbereik maar de waarheid zit in details verborgen wat dit verhaal, ondanks het feit dat het onderwerp vaker aan bod is gekomen, toch uniek maakt. Jacobsen laat de spanning van dit uitstekend onderbouwde verhaal torenhoog oplopen. Trofee is, net als opvolger Vergelding, een thriller van de bovenste plank.


ISBN 9789023488934 | paperback | 445 pagina's| Cargo | juni 2014
Vertaald door Carla Joustra

© Annemarie, 23 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven