Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

alt22-11-1963
Stephen King


Voor degenen die toen oud genoeg waren om het nieuws mee te krijgen van de gebeurtenissen in de wereld is 2 november 1963 een bekende datum. Het was in de Koude Oorlog, de Vietnamoorlog zat er aan te komen, het nieuws dat John F. Kennedy, de man op wie alle hoop gevestigd was,dood was, brutaalweg vermoord, vervulde de wereld met afgrijzen, niet alleen in Amerika, maar in de hele wereld.
Wat als die moord voorkomen had kunnen worden?


Stephen King heeft een manier gevonden. Hij laat zijn hoofdpersonage een doorgang vinden naar het verleden. Als hij het ‘konijnenhol’ ingaat, is hij in 1958. Jake’s uiteindelijke opdracht is om Lee Harvey Oswald tegen te houden. Maar er zijn kleine privédingetjes, die hij dan ook maar even wil veranderen. Jake gaat een eerste keer naar verleden en weet dan al dat als hij ingrijpt in de geschiedenis, er geen peil op te trekken hoe het lot degenen wiens leven hij veranderd heeft, dan zal treffen. Natuurlijk kan hij niet iedereen lang en gelukkig laten leven. En natuurlijk heeft hij zijn voorkeuren.
Als hij een tweede keer gaat, nu met het plan om vijf jaar in het verleden te blijven, en met het uiteindelijke doel om die 22e november voorgoed te veranderen, beseft hij dat hij meer verandert. In de chaostheorie is zoiets als het butterfly effect bekend: een kleine verandering op een plek kan grote gevolgen hebben aan de andere kant van de wereld. Of, gezien in de tijd: een verandering in het verleden heeft grote gevolgen in de toekomst. Er zijn nu vijf jaar aan veranderingen...


Stephen King geeft Jake de mogelijkheid om alles te beleven maar ook weer te niet te doen. Als Jake beseft wat het vlindereffect in zijn geval is, komt hij daarmee voor een dilemma te staan, want Jake ontmoet de liefde van zijn leven tijdens zijn sprong in de tijd. Waar moet hij voor kiezen: het belang van de wereld, of zijn persoonlijk geluk?
Dat is heel in het kort het verhaal dat King in achthonderd pagina’s vertelt. En dat is te veel. Zelfs al is er de herkenning, zelfs al is het spannend – het is tenslotte wel de meester die dit schrijft! - het blijft te veel.
Misschien ook omdat het de wereld van Amerika is die geschetst wordt. King doet dat prima, maar het is een beetje een ver van mijn bed show.


ISBN 9789022999554 | paperback |864 pagina's| Luitingh | november 2011

© Marjo, 26 april  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven