Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De amberzaalDe Amberzaal
Steve Berry

Het boek bestaat feitelijk uit twee verhalen. De geschiedenis van de Amberzaal en de "thriller" om deze zaal heen. De  Amberzaal bevond zich in het Catharinapaleis in St. Petersburg en was van de vier wandpanelen tot en met het meubilair in zijn geheel uit barnsteen gehouwen en schitterend bewerkt. In 1941 werd deze zaal ontmanteld door de Duitsers en in 1944 op een geheime plaats opgeborgen. Ondanks de inspanning van vele schatzoekers en kunstverzamelaars is de zaal nooit teruggevonden.
Om deze zaal draait het verhaal. Twee machtige kunstverzamelaars zijn vanaf de verdwijning van de Amberzaal op zoek naar de panelen en meubels. Tot nu toe is ze dat nog steeds niet gelukt. Om hun doel te bereiken is alles toegestaan. Tot moord aan toe.


Rachel Cutler is advokaat, heeft twee kinderen en een redelijk goede band met haar ex-man Paul. Als haar vader onverwacht overlijdt laat hij een cryptische aanwijzing achter over een geheim, betreffende de Amberzaal, dat hij zijn hele leven bewaard heeft.
Rachel wil achter de waarheid komen en vertrekt naar Duitsland waar ze al snel ontdekt dat ze zich in een gevaarlijk wespennest bevindt. Paul ontdekt dat Rachel in gevaar is en reist haar achterna. Wat volgt is een verhaal van achtervolgingen, inschakeling van huurmoordenaars en moord en doodslag. Een knappe gevaarlijke vrouw werkt voor de ene en de aantrekkelijke brute man voor de andere kunstverzamelaar. James Bond zou er jaloers van worden. Dit verhaal is ronduit slecht. Er worden zulke onlogische dingen gedaan en er zijn zulke onwaarschijnlijke ontsnappingen dat je je ronduit zit te ergeren.


Maar... daar is nog het verhaal van de Amberzaal zelf en dat is goed. De geschiedenis rond de Amberzaal, het ontstaan, hoe hij gemaakt is enz. wordt erg goed verteld en berust op de waarheid. Dat maakt dat je het boek verder leest.
Steve Berry had er beter aan gedaan het hierbij te laten, dat verhaal is op zich al goed genoeg, en had beter het zeer slappe verhaal er omheen weg kunnen laten.
Oorspronkelijke titel: The Amber Room Vertaler: Chris Mouwen

 

ISBN 902611916X Ingenaaid, 366 pagina's Verschenen: mei 2004 Gewicht: 626 gram Formaat: 231 x 150 x 34 mm Algemeen Fontein

Steve Berry is al 20 jaar advokaat en momenteel bezig aan een boek over de tsarenfamilie De Romanovs.

© Dettie, februari 2005

Lees de reacties op het forum, klik hier!


Recensies

Boven