Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het derde geheimHet derde geheim
Steve Berry

 

In 1917 verscheen Maria in Fatima aan drie eenvoudige kinderen. De oudste, Lucia, schreef de boodschap van Maria met de drie geheimen, op. Die papieren belandden in de archieven van het Vaticaan. In mei 2000 werd de boodschap geopenbaard. Ook in Lourdes, La Salette (1846), en Medjugorje (Bosnie) is Maria verschenen, steeds aan eenvoudige mensen, en steeds met het gevolg dat die plekken bedevaartsoorden werden. In Medjugorje was er sprake van tien geheimen. Van deze feiten maakt Berry gebruik, hij weeft er een spannend verhaal omheen. Hij is er voorstander van om bestaande gebeurtenissen en feiten in zijn boeken te gebruiken. Dus ook het bestaan van de geboortecentra in Ierland klopt, evenals de weeshuizen in Roemenië. En er bestaat inderdaad een boek met de profetieën van St Malachius, waarin hij zegt dat de 112de paus de laatste zal zijn. (Leuk om te weten dat de huidige Paus de honderdenelfde is..). Ook de kerkelijke procedures en ceremonieën zijn nauwkeurig weergegeven, aldus Berry in een nawoord.
Zo, als we dat weten volgt nu het fictieve verhaal, in het kort.


De huidige Paus heet Clemens V. Hij is geobsedeerd door iets dat zich in de geheime archieven bevindt. Zijn Ierse secretaris, Michener, wordt in vertrouwen genomen en hij moet op zoek naar de vertaler van de Mariaboodschap van Fatima. Deze man is buiten het Vaticaan de enige die nog op de hoogte is van het derde geheim. Michener bezoekt de man in Roemenië, en brengt boodschappen heen en weer, maar eigenlijk weet hij niet precies wat dat geheim nu is. Intussen gaat het steeds slechter met de Paus, en kardinaal Valendrea, die de gedoodverfde opvolger van de Paus is, maar daar dan ook heel zeker van wil zijn, probeert zijn positie te verstevigen. Hij kent het geheim blijkbaar wel en hij wil het vernietigen, terwijl hij mensen die er van af weten de mond wil snoeren.
Paus Clemens sterft, en er volgen verkiezingen.

 

Behalve dat Berry een grondig onderdoek aan het schrijven vooraf heeft laten gaan, snijdt hij ook een interessant actueel onderwerp aan. Het begin is een beetje doorbijten, er moet heel veel informatie gegeven worden, maar ben je daar doorheen dan leg je het boek niet meer weg.

 

Paperback | 352 Pagina's | Uitgeverij De Fontein | 2006 ISBN: 9026122381

© Marjo, juli 2006

Lees de reacties op het forum, klik hier!


Recensies

Boven