Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De 50/50 moordenDe 50/50 moorden
Steve Mosby


Een schitterend boek met een beetje een verwarrend einde.


Een man, met een duivelsmasker op, vermoord stelletjes. Hij laat hen zelf kiezen wie er bij zonsopgang dood gaat, maar voor de zon opkomt worden ze eerst gemarteld.


Mark Nelson komt als nieuweling in het team van rechercheur John Mercer en hij treft het niet met zijn eerste zaak. Een man is gemarteld en verbrand in bad teruggevonden. Als er een teken (een soort spinneweb/dromenvanger) op de muur gevonden wordt voelt Mark de spanning in het team toenemen. Het is het teken van de 50/50 moordenaar. Bij het team van Mercer gaan er alarmbellen af… waar is het tweede slachtoffer?
In een telefoontje aan het bedrijf van de vermoorde man worden 2 namen vrijgegeven: Jodie en Scott. Met dat als gegeven moeten de agenten op zoek naar de mogelijke slachtoffers en ze hebben maar tot zonsopgang de tijd. De vertwijfeling slaat toe: is het wel de 50/50 moordenaar? Waarom is zijn modus operandi gewijzigd? Wat heeft de zaak van inspecteur Hunter, de ontvoering van een baby, met hun zaak te maken?


Je wordt steeds op het verkeerde been gezet. Je denkt al vlug te weten wie de moordenaar is maar niets is wat het lijkt. De moordenaar speelt een spel maar lang is niet duidelijk wie de “echte” pionnen zijn. Pas op het allerlaatste komt er een heel snelle (en ook een ietwat verwarrende) ontknoping.
Ik wilde zeggen na een paar hoofdstukken maar dat is niet helemaal waar, eigenlijk ben je het verhaal al ingetrokken bij de eerste bladzijden. Direct met de deur in huis om het zo te zeggen. Je leeft en voelt mee met de personages, de beschrijvingen zijn levensecht en adembenemend bloedstollend. Ik moet toegeven dat ik, ondanks ik wel wat gewend ben als thrillerlezer, heel dikwijls zat te huiveren.


Ook het thema van het boek zette me aan het denken: Neem een stelletje, laat ze kiezen wie de nacht overleefd en ga ze dan systematisch martelen… Stel dat je voor jezelf gekozen hebt, en gezien de martelingen kun je niet anders, hoe leef je dan verder met die schuld?


Een echt schitterend boek. Zeker aan te raden.

ISBN 9789022993545 paperback 341 pagina's A.W. Bruna Uitgevers januari 2008

© Inge, 21 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven