Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De vermisten en de dodenDe vermisten en de doden
Stuart MacBride


De verdachte droeg een blauwe zomerjurk. Smerige voeten met keurig gelakte nagels roffelden op het gras, alsof er een leven op het spel stond. Het lange blonde haar raakte verstrikt in doorntaken en bleef zielig hangen. De verdachte rende zonder pruik verder maar brigadier Logan McRae was sneller. De woedende reactie van de verdachte was van alle vrouwelijkheid ontdaan. Graham Stirling, die er met bloedneus en blauwe jurk bijzonder uitzag, weigerde echter te zeggen waar hij zijn slachtoffer, Stephen Bisset, gevangenhield.


De keus was snel gemaakt. Logan pakte Graham harder aan dan het reglement toestond. Met resultaat. Stephen Bisset werd net op tijd gevonden. Meer dood dan levend. Hij was vreselijk toegetakeld. Graham had hem op geheel eigen wijze van zijn mannelijkheid ontdaan en in een vrouw veranderd. Stephen Bisset was gered, hoewel hij nog altijd niet bij kennis was, maar Logans carrière was zojuist om zeep geholpen. Hij kreeg een prachtige “carrièrekans” aangeboden, wat inhield dat hij naar het platteland verhuisde om bij de regiopolitie aan de slag te gaan.


Het werk bij de regiopolitie biedt Logan nieuwe uitdagingen. Hij stuurt meerdere teams aan. Geen dienst is hetzelfde. Hij houdt dronkenlappen aan, schiet een psychotische oude dame te hulp en haalt koeien van de weg. Ook probeert hij de plaatselijke drugsdealers in de kraag te grijpen. Het vervelende aan zijn werk is dat elke grote zaak hem onmiddellijk uit handen wordt genomen. Hij is immers maar een “plattelandsagentje”. Ook wanneer er een dood meisje wordt aangetroffen, duikt het politieonderzoeksteam onmiddellijk op. Zijn voormalige bazin, hoofdinspecteur Steele, zal de zaak op moeten lossen.


Logan weet best dat hij zich niet met de zaak mag boeien, maar hij is onderzoeker in hart en nieren. De beperkingen die de politieregels hem opleggen, frustreren hem mateloos. Wanneer blijkt dat Graham Stirling vrijuit gaat omdat Logan niet volgens het boekje heeft gehandeld, bereikt zijn frustratie een hoogtepunt. Dat hij Stephen Bisset heeft gered, doet er kennelijk niet toe. Regels zijn belangrijker dan levens. Ook het onderzoek naar de plaatselijke drugsdealers wordt gedwarsboomd. Logan krijgt opdracht zich nergens meer mee te bemoeien.


Bij elke stap die hij zet, priemen de ogen van zijn meerderen in zijn rug. Sommigen zien hem het liefst zo snel mogelijk bij de politie vertrekken. Logan beseft zich dat maar al te goed. Hij kan zich geen enkele misstap meer veroorloven. Toch besluit hij Helen onderdak te bieden. Haar dochter verdween drie jaar geleden. Helen is naar het plattelandsstadje gereisd omdat ze vermoedt dat het dode meisje haar dochter is. Logan doet zijn uiterste best om de relatie met Helen professioneel te houden maar probeert tegelijkertijd haar aanwezigheid in zijn huis te verbloemen.


De vermisten en de doden is opgedeeld in hoofdstukken maar ook in de diensten die Logan draait. Elke dienst bestaat uit allerlei nieuwe gebeurtenissen, terwijl er onverminderd aan grotere zaken wordt gewerkt. Zo wordt er gezocht naar de daders van een groot aantal ramkraken die in de omgeving gepleegd worden. Ook wordt er gezocht naar een aantal vermiste mensen en Logan en zijn team proberen nog altijd de plaatselijke drugsbende op te rollen. Er gebeurt van alles in dit boek waardoor het leest als een trein.


De auteur beschrijft Logans baan bij de regiopolitie als een zwaar en uitputtend bestaan. Door het personeelstekort wordt er veel van het personeel gevergd. Daarnaast is Logan platzak. Zijn geld gaat op aan medische kosten. Niet voor hemzelf maar voor zijn vriendin Samantha die jarenlang in coma heeft gelegen en nog altijd niet tot nauwelijks op haar omgeving reageert. Hij houdt nog altijd van haar, al is hun gezamenlijke toekomst verwoest. Logan leeft op linzensoep en goedkoop brood. Helen bereidt tijdens haar verblijf in zijn huis heerlijke gerechten voor hem. Ook gaat ze de kale muren met verf in frisse kleuren te lijf. Logan begint haar aanwezigheid op prijs te stellen.


De vermisten en de doden is het negende deel van de Logan McRae-reeks maar je hoeft de vorige delen niet gelezen te hebben om helemaal in dit uitgebreide verhaal op te gaan. Er gebeurt veel in dit boek en sommige verhaalwendingen zijn behoorlijk heftig. Ik hoop dat het leven van de gemiddelde politieagent in Noord-Schotland een stuk rustiger is!


ISBN 9789022575437 | paperback | 526 pagina's| Boekerij | maart 2016
Vertaald door Annemie de Vries & Pon Ruiter

© Annemarie, 3 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven