Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Dertien
Stuart MacBride

Vier verjaardagskaarten heeft rechercheur Ash Henderson al ontvangen. De eerste ontving hij op de veertiende verjaardag van zijn dochter Rebecca, een jaar na haar verdwijning. Toen wist hij zeker dat zijn meisje in handen van de ‘Birthday Boy’ was gevallen. Op de kaart was een foto van Rebecca geplakt. Een doodsbang, betraand gezicht staarde hem aan. De drie kaarten die volgden toonden een steeds gruwelijker tafereel. Wat heeft Rebecca allemaal moeten doorstaan? Waarschijnlijk is ze dood maar Ash hoopt nog altijd op een wonder. Hij doet zijn uiterste best om de ‘Birthday Boy’ te ontmaskeren in een poging zijn Rebecca levend terug te krijgen.

Ash draagt zijn loodzware last moederziel alleen. Zijn omgeving denkt dat Rebecca vijf jaar geleden van huis is weggelopen. Niemand weet dat de moordenaar die door de pers ‘Birthday Boy’ is gedoopt, ook de dochter van Ash te pakken heeft gekregen. De moordenaar heeft het voorzien op twaalfjarige meisjes. Hij ontvoert ze kort voor hun dertiende verjaardag. Na een jaar begint hij met het versturen van verjaardagskaarten. Elk jaar ontvangen de ouders van de slachtoffertjes een nieuwe kaart. Elk jaar toont de kaart een gruwelijker tafereel totdat overduidelijk is dat het bewuste meisje niet meer leeft. De kaarten blijven komen. Verhuizen heeft geen nut, de ‘Birthday Boy’ weet de ouders van zijn prooien overal te vinden.

Ash zwijgt over het lot van Rebecca omdat hij dan onherroepelijk van de zaak gehaald zal worden. Een rechercheur mag nu eenmaal niet aan een zaak werken waarbij hij persoonlijk betrokken is. Ash kan de zaak niet loslaten en blijft zwijgen. Zijn ex-vrouw Michelle en jongste dochter Katie zijn nog altijd verbitterd over het feit dat Rebecca is weggelopen. Zij denken dat Rebecca niets meer met hun te maken wil hebben en laten zich vaak grof over het meisje uit. Hun botte woorden doen Ash pijn maar hij blijft hardnekkig zwijgen. Hij moet en zal de ‘Birthday Boy’ te pakken krijgen.

De verdwijning van Rebecca heeft het leven van Ash volledig verwoest. Zijn huwelijk hield geen stand en de zoektocht naar Rebecca bracht torenhoge kosten met zich mee. Het eerste jaar hebben de ongeruste ouders kosten nog moeite gespaard om het meisje te vinden. Ash heeft geld geleend bij de verkeerde mensen en die willen hun geld nu terug. Het gaat om een enorm bedrag en Ash is platzak. Terwijl de criminele schuldeisers hem op niet mis te verstane, en behoorlijk pijnlijke, wijze duidelijk maken dat hij moet gaan betalen, wordt voor het eerst het lijk van een slachtoffer van de seriemoordenaar gevonden. Nieuwe hoop laait op. Zal de lugubere vondst nieuwe aanwijzingen opleveren?

Ash wordt tijdens de zoektocht naar de moordenaar bijgestaan door forensisch psycholoog Dr. McDonald, een uiterst labiele vrouw. De vorige forensisch psycholoog heeft zelfmoord gepleegd en tot overmaat van ramp waardevol onderzoeksmateriaal verwoest. Ash neemt de zenuwachtige vrouw op sleeptouw en beschouwt haar als een blok aan zijn been. Hoe heeft deze wereldvreemde, angstige vrouw in hemelsnaam haar diploma’s bemachtigd? Dan slaat de ‘Birthday Boy’ opnieuw toe. Vreemd genoeg verstuurt hij ditmaal direct na de ontvoering al een verjaardagskaart. Kan de dood van een bijna dertienjarige misschien nog voorkomen worden? Ash overschrijdt zonder aarzelen alle grenzen van het redelijke en zet alles op alles om het meisje te redden. Kan vastberadenheid een verrotte geest verslaan?

Dertien is een inktzwarte thriller. Ash Henderson is geen heldhaftige politieman maar een man die de grip op zijn leven is kwijtgeraakt. Hij woont in een krot, date met een stripper en heeft schulden bij lieden die een gespierde kleerkast op wanbetalers afsturen. Ex-vrouw Michelle hijgt hem in zijn nek omdat hij beloofd heeft het verjaardagsfeestje van Katie te organiseren en financieren. Ash verliest regelmatig uit het oog dat hij voor een betrouwbare politieman moet doorgaan. Hij is gewelddadig en perst mensen af. Het boeit Ash allemaal niet meer: zijn missie is het vinden van zijn dochter en de rest is bijzaak.

Auteur Stuart MacBride schetst een hard beeld van het leven van Ash. Het ruwe taalgebruik, het geweld en de uitzichtloosheid van het leven van Ash vormen samen een grimmig verhaal over ouderliefde en over de zwakte van de mens. Het is immers moeilijk om het juiste te doen als de pijn ondragelijk is. Dertien is een bikkelhard thriller met een haast verstikkende sfeer waarin ongebruikelijke personages op een ongewone manier proberen een ongekende seriemoordenaar, die al twaalf jaar actief is, te ontmaskeren. Een overweldigend verhaal.

ISBN 9789022571859 | paperback | 414 pagina's| Boekerij | januari 2015
Vertaald door Annemie de Vries en Pon Ruiter

© Annemarie, 31 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven