Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

All-Inclusive

 

Het boek gaat over het echtpaar Jeroen en Chantal van der Schaaf die, nadat hun 2 zoontjes tijdens een all-inclusive vakantie in Turkijke in het zwembad van het complex zijn verdronken, op zoek gaan naar het hoe en waarom van het fenomeen all-inclusive en zijn uitwassen. Het boek wordt als literaire thriller neergezet, maar naar mijn mening is het noch literair noch een thriller.
Het eerste deel van het boek is best aardig; tot en met de terugkomst van de hoofdpersonen, Jeroen en Chantal van der Schaaf in Nederland, na de tragische dood van hun kinderen in het zwembad van het all-inclusive hotel in Turkije. Daarna wordt het een ongeloofwaardige, onsamenhangende brij van gebeurtenissen waarvan de ene nog onwaarschijnlijker is dan de andere. Tussen alle bedrijven door speelt nog de verziekte verhouding met de moeder van Jeroen ten opzichte van Chantal, een vriendin die geen vriendin blijkt te zijn en op het eind ontpoppen deze 2 personen zich als een ware Bonny en Clyde op zoek naar de moordenaars van hun kinderen, met als apotheose de zelfmoord van de zich schuldig voelende directeur van het hotel.

 

Het is allemaal veel teveel van het goede en het boek is geschreven in een taalgebruik waar in ieder geval mijn tenen van gaan krommen. Het 'joh' en 'meid' en het zichzelf telkens moed inspreken of kapittelend toespreken... brrrrr. Ik kon me geen moment met Jeroen en Chantal vereenzelvigen en de spanning was ver te zoeken. Ook de verwijzing in het boek naar een grote reisorganisatie (in het boek TOI genoemd) en de verwijzing op het boek dat de schrijfster zogenaamd niet onder haar eigen naam durft te publiceren, zijn te grotesk voor woorden. Op geen enkele wijze wordt geloofwaardig gemaakt dat op de in dit boek geschetste wijze dit soort vakanties georganiseerd worden. Tuurlijk zal er een kern van waarheid in schuilen: er zal zo goedkoop mogelijk gewerkt worden om de kosten te drukken, maar of dit zo ver gaat als in dit boek beschreven staat? Ten koste van de veiligheid van de consument en het verdoezelen van zoveel ongelukken?
Verder is er de verantwoordelijkheid van de consument. Bij een all-inclusive weet de vakantieganger wat dit voor de lokale bevolking kan betekenen: geen terraszitters, geen restaurantbezoekers, geen ..... en ga zo maar door. Want alles is gratig op de lokatie. Dus je weet ook wie er wel en wie er niet wijzer worden van dit soort resorts. De vage schets van wat Jeroen en Chantal van der Schaaf hierover opmerken tijdens hun tweede bezoek aan Turkije had in het licht van de kruistocht van de schrijfster tegen all-inclusive vakanties veel verder uitgewerkt moeten worden, om ook hieraan enige geloofwaardigheid toe te kennen.

 

Paperback | 246 Pagina's | A.W. Bruna Uitgevers ISBN10: 9022991822 | ISBN13: 9789022991824

Joanazinha, november 2007

Reageren? Klik hier!


Recensies

Boven