Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altWinterberg
Suzanne Vermeer

Vol verwachting reizen Sophie en Daan Smit naar het Duitse wintersportgebied Winterberg. Sophie staat vermeld in het testament van haar onlangs overleden tante Eva. Tot aan haar dood runde de kinderloze Eva samen met haar man Dieter een hotel in het populaire vakantieoord. Sophie en Daan hebben financiële problemen en hopen dat tante Eva gul is geweest.

Het hotel in Winterberg ligt er somber en verlaten bij. Er verblijven wegens renovatiewerkzaamheden geen gasten. De kamer die Sophie en Daan krijgen is dermate lelijk dat ze zich niet voor kunnen stellen dat mensen voor hun plezier in het hotel verblijven. Kleine tegenvaller is dat ook Sophies nichtje Lieke haar opwachting maakt. Zij staat ook in het testament. Nicht Isa werkt in het hotel en blijkt eveneens een erfgename te zijn. Sophie kan haar teleurstelling nauwelijks onderdrukken. Hoe meer erfgenamen, hoe minder geld ze zal opstrijken.

Tante Eva maakt het haar man en nichtjes niet makkelijk. Vooral oom Dieter is behoorlijk ontstemd over de inhoud van het testament. De voorwaarden die tante Eva stelt veroorzaken vrijwel direct een hoogoplopende ruzie. Eén van de eisen van Eva is dat beslissingen unaniem moeten worden genomen maar Isa weigert mee te werken. De sfeer in het naargeestige hotel is allesbehalve aangenaam. En waarom heeft oom Dieter besloten Sophie en Daan onder te brengen in de kamer waarin zowel Eva als Eva’s moeder zijn gestorven?

De volgende dag is Isa in geen velden of wegen te bekennen. Nadat Lieke en Sophie tevergeefs op haar gewacht hebben, besluit Sophie haar te gaan zoeken. Wanneer Sophie zichzelf toegang tot de kamer van Isa probeert te verschaffen, stuit ze op iets zwaars dat tegen de kamerdeur aanligt. Tot haar grote schrik en afschuw is het Isa. Ze is op een gruwelijke wijze afgeslacht.

De politie onderzoekt de moord grondig en concludeert tot Sophies grote ontsteltenis dat Daan de dader moet zijn. Hij wordt zonder pardon afgevoerd naar het politiebureau waar hij aan een pittig kruisverhoor wordt onderworpen. Daan is al even geschokt als Sophie. Hij heeft niets met de moord te maken. Hoe kan het dat de politie beweert meer dan voldoende bewijs te hebben? De politie is bovendien op de hoogte van de geldproblemen wat niet in Daans voordeel pleit.

Sophie blijft totaal ontredderd achter in het hotel. Daan is geen moordenaar. Oom Dieter meent echter dat Daan wel degelijk de dader is en op Lieke hoeft Sophie ook al niet te rekenen. Sophie weet dat zij de aangewezen persoon is om de onschuld van Daan te bewijzen. Ze zal het geheim van het donkere hotel moeten ontrafelen. Durft ze ondanks haar claustrofobie in de geheime gang te gaan kijken die Daan kort voor zijn arrestatie ontdekte?

Suzanne Vermeer was het pseudoniem van de in 2011 overleden Paul Goeken. Het is niet bekend welke schrijver of schrijfster momenteel achter de naam Suzanne Vermeer schuilgaat. De boeken van Vermeer hebben “vakantie” als gezamenlijk thema. In eerste instantie verschenen de boeken in de zomer maar de afgelopen jaren zijn er ook “winterthrillers” verschenen.
<br

Winterberg is een plezierig boek om te lezen hoewel het verhaal niet geloofwaardig is. De hoofdpersonen zijn niet erg snugger en zien alle aanwijzingen die naar de moordenaar leiden volledig over het hoofd. Ik moest grinniken om de verbazing die Sophie tentoonstelt op het moment dat ze beseft wie de moordenaar is. Voor mij als lezer was het geen grote verrassing. De arrestatie van Daan is heel aardig uitgewerkt. De ondervragingsmethodes zijn wel erg gewaagd - en ik hoop dat de Duitse politie in werkelijkheid iets minder grof is - maar wat ik echt boeiend vond is dat forensisch bewijs niet altijd doorslaggevend hoeft te zijn. De auteur doet op overtuigende wijze uit de doeken hoe iemand ten onrechte beschuldigd of veroordeeld kan worden. Of is Daan soms tóch de dader? Winterberg is een fijn vakantieboek met een leuke dosis spanning én ontspanning.

ISBN 9789400503434| paperback | 272 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | januari 2014

© Annemarie, 8 januari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven