Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Sterf twee keer
Tess Gerritsen

Millie baalt van zichzelf. Waarom stelt ze de belangen van haar vriend Richard altijd voorop? Waarom heeft ze haar eigen wensen en haar eigen mening diep weggestopt? Nu zit ze in Botswana, middenin de wildernis. Geen toilet, geen gerieflijke hotelkamer maar wel overal muggen en nog erger… wilde dieren. De afgelopen nacht heeft er zelfs een luipaard rond de tenten van Mille, Richard en de andere avonturiers geslopen. Waar is Millie in hemelsnaam aan begonnen?

In het Amerikaanse Boston krijgt de politie ook met wilde dieren te maken. Opgezette exemplaren weliswaar. De gerenommeerde preparateur Leon Gott is vermoord. Rechercheur Jane Rizzoli bedwingt samen met haar collega Frost een afschuwelijke stank. Het slachtoffer is ondersteboven opgehangen en daarna opengesneden. Patholoog-anatoom Maura Isles ziet meteen dat het lichaam ontweid is. De organen zijn verdwenen. Fanatiek jager Leon Gott heeft dezelfde behandeling gekregen als het door hem en zijn maten geschoten wild heeft ondergaan.

De organen van Gott worden in een prullenbak aangetroffen. Aan Maura de twijfelachtige eer om de stinkende klomp menselijke resten te onderzoeken. Al snel merkt Maura dat er iets niet klopt. Er zijn teveel organen. De overtollige organen zijn bovendien niet van een mens. De intelligente Maura bestudeert de feiten nauwkeurig, pleegt wat telefoontjes en komt al snel met een verklaring op de proppen. De extra set organen behoorde toe aan Kovo, de onlangs overleden sneeuwpanter van Suffolk Zoo. Gott zou het prachtige dier opzetten. De uiterst waardevolle pels van de panter is verdwenen. Heeft de moordenaar het ontvreemd?

Het onderzoek vereist een bezoekje aan de Suffolk Zoo en ook daar is een grote kat reden tot onrust. Reden tot blinde paniek zelfs want een dierenverzorgster wordt tijdens het bezoekje van Jane en Frost door een luipaard gedood. Hoe heeft het ongeluk kunnen gebeuren? Hoe kan het dat de ervaren dierenverzorgster de veiligheidsmaatregelen heeft genegeerd? Vol afgrijzen kijkt Jane naar de grote hoeveelheid bloed in de luipaardkuil. Maura wordt in allerijl opgetrommeld. Ook dit sterfgeval moet nader onderzocht worden.

Terug naar Botswana. Ook daar is inmiddels grote onrust uitgebroken. Terwijl de toeristen in de beschutting van hun tenten lagen te slapen, is één van de twee safarimedewerkers door een wild dier gegrepen. Spoorzoeker Clarence is dood. Er is nauwelijks iets van zijn lichaam over. Her en der liggen botten en plukjes haar verspreid. Volgens gids Johnny Posthumus is Clarence door hyena’s opgegeten. Hyena’s zijn echter aasdieren. Was Clarence soms al dood toen de hyena’s hem te pakken kregen? Johnny besluit de expeditie onmiddellijk te beëindigen maar dan slaat het noodlot opnieuw toe. De landrover wil niet starten en laat zich niet repareren. Over een week zullen de toeristen door een vliegtuig opgepikt worden. Tot die tijd zitten ze in de wildernis vast. De vakantiegangers moeten er maar het beste van zien te maken. De tweede dode laat echter niet lang op zich wachten. Moeten de avonturiers de wilde dieren vrezen of elkaar?

Het verhaal in Botswana speelt zich zes jaar eerder af dan de tragedies in Boston. Wat hebben de twee verhaallijnen naast de wilde dieren nog meer met elkaar gemeen? Tess Gerritsen prikkelt de nieuwsgierigheid van de lezer tot het uiterste. Wie heeft de onsympathieke dierenmoordenaar Leon Gott vermoord? Was het soms een dierenrechtenactivist? En waar is de pels van de sneeuwpanter gebleven? Wie of wat is verantwoordelijk voor de moordpartij in Botswana? Is er ooit nog wat van de toeristen vernomen?

Sterf twee keer is een gloednieuw deel in de populaire Rizzoli & Isles-reeks. Hoofdpersonen zijn – je raadt het al – Jane Rizzoli en Maura Isles, twee eigengereide dames waar niet mee te spotten valt. Jane is getrouwd en moeder terwijl Maura zich als vrijgezel vaak eenzaam voelt. Maura heeft het erg moeilijk met het feit dat haar biologische moeder een moordenares is. Vanuit de gevangenis laat haar moeder haar weten dat ze stervende is. Maura wordt verscheurd door twijfels. Moet ze haar moeder bezoeken nu het nog kan? Wil ze zichzelf wel aan de psychologische spelletjes van een monster blootstellen?

Sinds een aantal jaar zijn Rizzoli en Isles te bewonderen in een gelijknamige televisieserie. De serie is aardig maar niet bijzonder. Laat je daardoor niet misleiden, de boeken over de twee stoere vrouwen zijn steengoed! Tess Gerritsen is naast arts een zeer begenadigd auteur en haar thrillers staan garant voor kwaliteit, spanning, een intelligent uitgedacht plot en heel veel leesplezier. Met Sterf twee keer maakt Tess Gerritsen opnieuw de hooggespannen verwachtingen van haar trouwe lezerspubliek waar.  

ISBN 9789044345544 | paperback | 318 pagina's| The House of Crime | december 2014
Vertaald door Els Franci-Ekeler

© Annemarie, 24 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven