Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

DoodsteekDoodsteek
Thomas Enger


Journalist Henning Juul heeft geprobeerd zijn leven op te pakken. Hij heeft geprobeerd de dood van zijn zoontje Jonas een plekje te geven. Het is niet gelukt. Er zijn te veel vragen. Er ontbreken te veel antwoorden. Het schuldgevoel drukt als een loodzware last op zijn schouders. Als hij op tijd wakker was geworden, had Jonas nog geleefd. Als hij zich de woede van een onbekende niet op de hals had gehaald, was zijn zoontje niet door een gruwelijke brand in Hennings appartement omgekomen. Henning kan de noodlottige gebeurtenissen niet loslaten. Hij moet weten wat er gebeurd is. Wie heeft zijn kind vermoord en… waarom?


Hennings onderzoek heeft hem een aantal aanwijzingen opgeleverd. Zo weet hij inmiddels wel zeker dat de crimineel Tore Pulli iets met de brand in het appartement te maken heeft gehad. Tori moet meer geweten hebben. Werkte hij soms met iemand samen of had hij een opdrachtgever? Tori vormt slechts het topje van de ijsberg. Tori zelf kan Henning niet meer informatie verschaffen. Hij is vermoord. Moest hij soms uit de weg geruimd worden om te voorkomen dat hij iemand zou verraden? Henning beseft dat hij op de juiste weg zit. Een weg terug is er niet.


Ook Hennings ex-vrouw Nora denkt nog dagelijks aan Jonas. Ze is zwanger van haar tweede kindje. Henning is niet de vader van de nieuwe baby. Hij en Nora waren al voor de dood van Jonas uit elkaar gegaan. Nora’s nieuwe vriend, Iver Gundersen, is een collega van Henning. Het is een ietwat ongelukkige situatie maar het drietal kan er inmiddels goed mee omgaan. Iver en Henning werken zelfs samen, buiten medeweten van Nora om, aan het onderzoek naar de dood van Jonas. Iver is zelfs mogelijk op iets gestuit. Tijd om het aan Henning te vertellen, heeft hij niet. Iver wordt in zijn eigen huis op brute wijze vermoord. Afgeslacht.


Henning is hevig geschokt en Nora’s leven staat voor de tweede keer stil. Iver moet iets zeer belangrijks hebben ontdekt, maar wat? Henning weet het niet. Hij weet wel dat er inmiddels ook jacht op zijn leven wordt gemaakt. Henning beseft dat hij het er waarschijnlijk niet levend vanaf zal gaan brengen. Ook hij zal zijn onderzoek met de dood gaan bekopen. Er rest hem slechts een race tegen de klok. Zal hij de moordenaar van Jonas vinden voor ook hij zijn laatste adem uitblaast?


Doodsteek is het vijfde en laatste deel van de Henning Juul-reeks. In de proloog van het boek wordt meteen duidelijk dat het niet goed met Henning af gaat lopen. Hij bevindt zich in een bootje, midden op een meer. Aan zijn voeten liggen twee aan elkaar vastgemaakte afvalzakken met daarin een lijk. Ene Redzepi, een huurmoordenaar, gooit het lijk in het water. En dan is Henning aan de beurt. Hij verdwijnt in het koude water terwijl een betonblok hem naar beneden trekt. En dan wordt alles zwart…


Als lezer begrijp je de keuze die Henning heeft gemaakt wel. Het verlangen de waarheid te achterhalen, is groter dan het verlangen in leven te blijven. Leven zonder de waarheid te weten, is voor Henning geen optie. Toch wil hij niet dood. Hij wil enkel dat de schuldigen boeten. Wanneer hij ontdekt dat zijn zus Trine kort voor de brand bij zijn appartement is gezien, gaat Henning de confrontatie met haar aan. Welke informatie houdt Trine voor hem achter? Het kan toch niet zo zijn dat zij iets met de dood van haar neefje te maken heeft?


De boeken in deze serie zijn los te lezen maar toch raad ik aan eerst de voorgaande delen te lezen voor je aan dit laatste deel begint. Er is immers al heel wat gebeurd en het is zonde om aan dit boek te beginnen als je de personages en de situatie nog niet goed kent. Het verhaal is wat zwaarder dan de vorige delen. Het geheim laat zich niet makkelijk prijsgeven. Henning Juul stevent onherroepelijk op de ontknoping en zijn dood af. Als lezer kun je alleen maar vurig op een wonder hopen. Henning Juul mag niet sterven zonder de waarheid te weten.


De spanning in Doodsteek loopt torenhoog op en al snel kon ik het boek niet meer wegleggen. Het moest uit. Ik moest weten hoe het af zou lopen. Helaas is deze spannende en indringende reeks nu voltooid. Ik neem afscheid van Henning Juul en hoop snel een nieuwe reeks van Thomas Enger te mogen verwelkomen. Deze getalenteerde auteur mag uiteraard nog lang niet stoppen met schrijven!


ISBN 9789021401522 | paperback | 297 pagina's | Uitgeverij Q | november 2016
Vertaald door Carla Joustra en Kim Snoeijing

© Annemarie, 2 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven