Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

FamiliewapenFamiliewapen
Thomas Enger


Op een regenachtige herfstmorgen meldt zich een onverwachte bezoeker voor journaliste Nora Klemetsen. De onrustig ogende man stelt zich voor als Hugo Refsdal. Nora kent hem niet. Ook wanneer Hugo vertelt dat hij de man van Hedda is, gaat er geen belletje rinkelen. Hedda? Pas als Hugo ook haar achternaam vermeldt, beseft Nora om wie het gaat. Hedda Hellberg is een oude studievriendin die ze na haar studie uit het oog is verloren. Nora begrijpt nu wie Hugo is maar wat wil hij van haar?


Twee maanden geleden is Oscar Hellberg, de vader van Hedda, overleden. Hedda was behoorlijk ontdaan door het verlies van haar vader en het gezinsleven leed zwaar onder haar neerslachtige stemming. Ook keek ze nauwelijks naar haar zoontje om. Hugo was opgelucht dat Hedda aankondigde drie weken op reis te gaan. In een Italiaans kuuroord, verstoken van alle dagelijkse verplichtingen, zou ze ongetwijfeld tot rust komen. Na drie weken stond Hugo samen met zijn zoontje Henrik verwachtingsvol op het vliegveld. Zou het reisje Hedda goed hebben gedaan?


Hedda zat niet in het vliegtuig en toen Hugo contact met het kuuroord opnam, bleken ze nog nooit van Hedda gehoord te hebben. Hugo meldde de verdwijning van zijn vrouw bij de politie maar na elf dagen zoeken is Hedda nog altijd niet gevonden. De politie heeft alleen ontdekt dat Hedda op vliegveld Gardermoen in het niets is opgelost. Hedda is nu al meer dan een maand weg. Haar bezorgde echtgenoot hoopt dat Nora, over wie Hedda altijd vol lof sprak, kan helpen. Hedda’s familie wil de zaak buiten de publiciteit houden maar dat kan Hugo niets meer schelen. Hij wil weten wat er met zijn vrouw is gebeurd.


Nora’s ex-man Henning Juul heeft andere dingen aan zijn hoofd. Hij steekt al zijn tijd in een onderzoek naar de activiteiten van de vermoorde crimineel Tore Pulli. Henning kan de dood van zijn zoontje Jonas niet uit zijn hoofd zetten. Elke dag weer wordt hij overspoeld door een ondragelijk gemis. Jonas kwam om in hevige brand in Hennings appartement. Sinds kort weet Henning dat de brand was aangestoken. Tore Pulli wist meer. Is hij daarom vermoord? Is er iemand die hem meer over de activiteiten van Tore Pulli kan vertellen? De waarheid moet zich toch ergens verscholen houden? Henning begeeft zich in ronduit gevaarlijke kringen in de hoop informatie los te peuteren. Hij kan niet anders. Zonder Jonas en Nora heeft het leven al zijn glans verloren.


Het leven van Nora gaat door. Ook zij mist Jonas elke dag maar ze gelooft de verhalen van Henning niet. De dood van Jonas was een ongeluk. Henning jaagt op spoken. Nora houdt nog altijd van Henning maar ze deelt haar leven nu met Iver Gundersen, een collega van Henning. Nora is zwanger wat ze heerlijk en ook beangstigend vindt. Ze is bang dat mensen haar nieuwe kind als vervanging voor Jonas zullen beschouwen. En kan ze het eigenlijk wel aan om nogmaals een allesoverweldigende liefde voor een kind te voelen? Ze weet wat het is om van een kind te houden, die liefde te koesteren. Maar ze weet ook hoe het is om een kind te verliezen. Voorlopig propt ze zich vol met al het voedsel dat zich in haar nabijheid bevindt terwijl ze de verdwijning van Hedda onderzoekt.


In eerste instantie denkt Nora, net als iedereen, dat Hedda zelfmoord heeft gepleegd. Zestien jaar geleden verdween ook Hedda’s tante Ellen spoorloos. Ze is nooit gevonden maar ook in haar geval is zelfmoord het meest voor de hand liggend. Nora sprokkelt steeds meer informatie bij elkaar en ontdekt dat Hedda hulp bij haar verdwijning heeft gehad. Heeft ze haar gezin voorgelogen en is ze er met een ander vandoor gegaan? Nora vermoedt dat er meer aan de hand is en dat de vooraanstaande familie Hellberg informatie achterhoudt. Heeft de familie Hellberg soms een duister familiegeheim?


Familiewapen is het vierde deel in de Henning Juul-reeks. In dit deel heeft de Noorse schrijver Thomas Enger het personage Nora Klemetsen meer ruimte gegeven. Haar verhaal en dat van Henning Juul gaan gelijk op. Nora Klemetsen is een interessante vrouw. Ze doet een beetje aan de doortastende journaliste Annika Bengtzon uit de boeken van Liza Marklund denken. Nog altijd vormt de dood van Jonas de rode draad in deze reeks. Enger is zuinig met het prijsgeven van nieuwe ontwikkelingen en overdondert de lezer opnieuw met een onthulling die inslaat als een bom en de nieuwsgierigheid torenhoog laat oplopen. Uiterst kundig creëert Enger een haast kwellende fascinatie. Deze auteur schrijft formidabel. Op naar deel vijf!


ISBN 9789021458571 | paperback | 348 pagina's| Uitgeverij Q | juli 2015
Vertaald door Carla Joustra en Kim Snoeijing

© Annemarie, 2 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven