Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Illusies
Thomas Erikson

Tijdens het geven van een lezing, net als het publiek aan zijn lippen hangt, ziet gedragspsycholoog Alex King het hoofd van een van zijn toehoorders uit elkaar spatten. In de volle zaal heeft zojuist een executie plaatsgevonden. Het slachtoffer is multimiljonair Claes Ljunggren, een meedogenloze zakenman. Van de dader ontbreekt ieder spoor, op een imposant wapen na.

Inspecteur Gabriel Hellmark en rechercheur Nina Mander steken zoveel mogelijk tijd in de zaak. Als eerste worden de eventuele vijanden van Claes Ljunggren in kaart gebracht. Het zal niet eenvoudig worden de dader te ontmaskeren want velen hadden een hardgrondige hekel aan Ljunggren. Zijn harde manier van zakendoen bracht veel mensen naar de rand van de financiële afgrond. Dan werpt een telefoontje nieuw licht op de zaak. Meerdere kranten hebben een brief ontvangen waarin staat vermeld dat Ljunggren is vermoord omdat hij weigerde vijfentwintig miljoen te betalen voor zogenaamde “persoonlijke beveiliging”. Claes Ljunggren werd gechanteerd met zijn leven als inzet.

Ook Roger Axberg ontvangt een anonieme brief waarin hem wordt verzocht geld over te maken. Hij moet vijftig miljoen betalen. Axberg weet dat Ljunggren een soortgelijke brief heeft ontvangen, de kranten hebben dat feit breed uitgemeten. Hij besluit om gehoor te geven aan het advies van de politie en meldt zich op het politiebureau. Gabriel Hellmark verzekert Axberg en zijn ongeruste vrouw Eva dat ze vooralsnog geen enkel gevaar lopen. Enkele ogenblikken na de geruststellende woorden wordt Axberg zonder pardon voor het politiebureau neergeschoten. De boodschap is duidelijk: geen politie.

Nina Mander heeft de getuigenverklaring van Alex King opgenomen. Hij heeft indruk op haar gemaakt en ze vraagt hem om zijn mening over de zaak. Alex is gespecialiseerd in het analyseren van verschillende persoonlijkheidstypes – hij maakt gebruik van een kleurensysteem dat is gebaseerd op onderzoek van C.G Jung en William Moulton Marston - en probeert zich een beeld van de dader te vormen. Wat zeggen de feiten die bij de politie bekend zijn over het karakter en de werkwijze van de dader? Nina en Alex voelen zich prettig in elkaars nabijheid en zoeken elkaar steeds vaker op. Alex raakt steeds nauwer bij de zaak betrokken. Kunnen ze de moordenaar vinden voordat hij of zij nog meer rijke slachtoffers maakt?

Nina vraagt Alex om haar met name bij een andere zaak te helpen. Fredric Hellmark, de broer van Gabriel, lijkt samen met zijn gezin van de aardbodem verdwenen te zijn. In eerste instantie maakt Hellmark zich geen zorgen, Fredric is nogal chaotisch en meestal is er achteraf en logische verklaring voor zijn afwezigheid. Toch vraagt hij Nina om navraag te doen naar de verblijfplaats van Fredric. Samen met Alex neemt Nina een kijkje in het huis van Fredric en zijn gezin. Alles lijkt in orde maar toch trekt een klein detail de aandacht van Alex. Zijn Fredric en zijn gezin wel vrijwillig verdwenen?

Het verhaal in Illusies komt een beetje traag op gang. De lezer maakt kennis met veel verschillende personages. Er is een tweede verhaallijn en die blijkt nog veel interessanter te zijn dan de verhaallijn over de moorden op de miljonairs. Deze tweede verhaallijn gaat over Fredric. Zijn verhaal begint ruim voordat de moord op Claes Ljunggren plaatsvindt. Fredric is journalist en wanneer hij wordt gevraagd om voor een exorbitant bedrag een biografie te schrijven, hapt hij meteen toe. Zonder aarzelen ondertekent hij het contract. Fredric had het document beter even goed door kunnen lezen want er staan vreemde clausules in het contract. Wanneer Fredric de eerste deadline niet haalt merkt hij dat de bewoordingen in het contract letterlijk opgevat dienen te worden. Wie is zijn opdrachtgever eigenlijk?

Illusies is een verhaal dat steeds spannender wordt naarmate het vordert. Het verhaal heeft even tijd nodig om tot bloei te komen maar dan is het ook zeer de moeite waard. De verhaallijnen bouwen toe naar een spannende, stoere en verrassende ontknoping. De Zweedse auteur Thomas Erikson liet zich inspireren door de schrijfstijl van de Nederlandse auteurs Janwillem van de Wetering en Peter de Zwaan. Hij wilde geen doorsneethriller schrijven en dat is hem zeker gelukt. Er komen meer boeken over Alex King, in Zweden is het tweede deel al verschenen. Ik ben benieuwd hoe deze reeks zich verder zal ontwikkelen.

ISBN 9789021454726 | paperback | 368 pagina's| Uitgeverij Q | maart 2014
Vertaald door Edith Sybesma

© Annemarie, 2 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven