Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

 HexHex
Thomas Olde Heuvelt


‘Stefan de Graaf kwam juist op tijd om de hoek van het parkeerterrein achter de Nico de Witt-supermarkt gerend om te zien hoe Katharina werd overreden door een antiek draaiorgel. Even leek het een optische illusie, want in plaats van dat de vrouw achterover op straat werd geworpen, loste ze op in krullend houtsnijwerk, gevederde engelenvleugels en chroomkleurge pijpen. Het was Martijn Winkel die het orgel aan de koppelingsas achteruitduwde en op aanwijzingen van Loes Krijgsman tot stilstand bracht. Hoewel er niet eens een bons had geklonken toen Katharina werd geraakt en er geen druppel bloed vloeide, kwamen er overal vandaan mensen toegesneld met de urgentie die dorpelingen nu eenmaal tentoonspreiden bij een ongeluk.‘


Als je dit begin van het verhaal nog eens terugleest, met het hele verhaal in je hoofd, dan begrijp je pas wat hier staat.
Katharina is een heks, die in de zeventiende eeuw om het leven is gekomen. Dezelfde Katharina? Dat kan niet... maar het is wèl zo. Het dorp Beek bij Nijmegen koestert al eeuwenlang een geheim: een van hun mededorpelingen is een eeuwenoude verschijning, een wezen dat overal opduikt en ook weer verdwijnt. Men heeft er mee leren leven, zeker nadat iemand - die ze heel dankbaar zijn! - haar ogen en mond heeft dichtgenaaid.
Dat dit hun geluk was, dat zullen ze binnenkort ontdekken, als een stel opgeschoten jongelui de heks begint te pesten en uit te dagen. De lezer begrijpt hun frustratie: door de aanwezigheid van de heks zijn alle dorpelingen gebonden aan hun dorp. Men heeft ontdekt dat als iemand zich elders wil vestigen, die persoon geteisterd wordt door onverklaarbare heimweegevolens, zozeer zelfs dat men vaak zelfmoord pleegt. Dat overkomt ook degene die de pech heeft iets op te vangen van het gefluister van de heks. Want al eerder waren er mensen die nieuwsgierig waren en die aan de vrouw geprutst hebben: een van de hechtingen aan haar lippen is los, zodat ze nu kan murmelen.


Hex is het beveiligingsteam dat het hele dorp onder camerabeveiliging heeft: ze moeten bijhouden waar Katharina is, omdat de buitenwereld er natuurlijk niets van mag weten. Ze zien de media en toeristen zich er al op storten! Als ze op een plein verschijnt, moet ze verborgen worden. De bewoners zijn daar al erg creatief in geworden.
En zo is Beek ogenschijnlijk een rustig dorpje, waar het broeit, en waar strenge straffen staan op overtreding van de regels.
De eerder genoemde tieners dagen het lot uit, er komen donkere tijden aan voor Beek.


Dat Thomas Olde Heuvelt kan schrijven wist ik al. Dat hij een morbide fantasie heeft ook.
Dit keer is het een thriller, die qua originaliteit eenzaam en alleen staat. Voor een schrijver van Nederlandse bodem.
Het is huiveringwekkend, bloedstollend en verslavend. Een prachtig verhaal dat je meesleept tot het onontkoombare iende. Nooit kun je meer door Beek lopen, rijden fietsen, zonder dat je op je hoede bent voor de heks...


ISBN 9789024560257 | Paperback | 352 pagina's| Luitingh | april 2013

© Marjo, 25 september  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven