Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altHex
Thomas Olde Heuvelt

“Ze stond daar maar, voorovergebogen voor zover de kettingen dat toelieten, haar bloedende borst lekkend op het tapijt. Een van de blauwe amuletten bungelde nu tegen haar hoofddoek. Katharina kromde haar vingers samen van…pijn? Ontreddering? Ze trilden, in elk geval. In hoeverre was ze zich bewust van de vernedering? Timo wist het niet. De menselijkheid van de heks was een mysterie dat nog nooit iemand had ontrafeld, net als haar keuze om te verdwijnen en te verschijnen op de momenten die zij uitkoos.”

Misschien ben je wel eens door het dorpje Beek gereden. Er is je vast niets bijzonders opgevallen aan het vredige plaatsje maar Beek heeft een geheim. Een geheim dat zorgvuldig voor buitenstaanders wordt verborgen: in Beek waart een heks rond. Katharina, of de Wylerheks, is in de zeventiende eeuw gruwelijk aan haar eind gekomen. Voor haar dood werd ze bovendien gedwongen haar bloedeigen zoon te doden. Nu dwaalt ze door Beek, haar lichaam is vastgebonden met kettingen en haar ogen en mond zijn dichtgenaaid. Een aantal decennia geleden is geprobeerd de hechtingen die haar lippen bij elkaar houden te verwijderen maar dat ging mis en er vielen doden. Nu geldt de dramatische gebeurtenis van toen als waarschuwing voor alle inwoners van Beek: wat er ook gebeurt, de ogen en mond van Katharina moeten gesloten blijven.

Een speciaal beveiligingsteam, Hex, houdt dag en nacht in de gaten wat Katharina doet en via een speciale Hex-app. wordt aan de dorpsbewoners doorgegeven waar de heks zich ophoudt. Soms staat ze uren bewegingsloos in het bos, een andere keer bevindt ze zich bij iemand in de slaapkamer. Katharina fluistert en wie zich in haar buurt bevindt mag niet naar haar gemurmel luisteren. Wie dat wel doet wordt overspoeld door negatieve en intens verdrietige gevoelens. Gevoelens zo overweldigend dat zelfmoord als enige uitweg wordt gezien. Hetzelfde geldt voor bewoners die Beek verlaten. Wie zich te lang buiten de grenzen van het dorp begeeft, berooft zichzelf zonder uitzondering van het leven.

Het komt ook voor dat Katharina in het dorpscentrum rondwandelt of midden op een plein staat. Dan is enige creativiteit vereist want natuurlijk wordt Beek ook bezocht door inwoners van omliggende dorpen en steden, familie en toeristen. Katharina wordt dan op slinkse wijze aan het oog van onwetenden onttrokken. Iedereen weet dat niemand de heks mag ontdekken. Stel je voor dat onderzoekers haar ogen willen openen! Om het geheim te kunnen bewaren is er een noodverordening. Elke inwoner van Beek moet zich daaraan houden. Overtreders worden gestraft met polderdetentie.

Een groepje tieners heeft moeite met de strenge regels van de noodverordening. Het idee dat ze nooit de wijde wereld in kunnen trekken, grijpt hen bij de keel. Ze worden rebels en grenzen worden overschreden. Het begint allemaal als een grap maar een aantal van de jongeren draaft door. Ze tarten Katharina. De heks lijkt het allemaal gelaten over zich heen te laten komen maar niets is minder waar.

Hex
is een van de meest originele boeken die ik de laatste jaren heb gelezen. En het is nog van Nederlandse bodem ook! Thomas Olde Heuvelt is pas dertig jaar oud maar heeft het toch gepresteerd om een klapper van een thriller te schrijven die getuigt van levenservaring en groot psychologisch inzicht. Het verhaal is meer dan spannend en bevat aanvankelijk ook een dosis luchtigheid. Het is grappig om te lezen op welke manieren de aanwezigheid van Katharina verborgen wordt gehouden. Wanneer het verhaal een drastische wending neemt is het echter gedaan met de humor en ontspint zich een ijzingwekkend griezelverhaal.

Hex is een dijk van een boek dat fantasie prachtig mengt met spanning en ik ben dan ook blij dat Thomas Olde Heuvelt de lezer in het nawoord verzekert dat hij nog heel wat verhalen te vertellen heeft. Diep voor je begint in dit boek alvast een nachtlampje op want na het lezen van Hex is het gedaan met je nachtrust!

ISBN 9789024560257 | paperback | 352 pagina's| Luitingh | april 2013

© Annemarie, 9 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven