Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De zaak MagritteDe zaak Magritte
Toni Coppers


 De Brusselse ex- rechercheur Alex Berger is in diepe rouw na het verlies van zijn vrouw Camille die om het leven kwam bij de aanslagen in Parijs, nu precies twee jaar terug. Hij werkt niet meer, is zwaar depressief, drinkt veel te veel en wordt 's nachts belaagd door nachtmerries en hallucinaties waarin zijn overleden vrouw op zijn borst zit en hem vraagt waarom hij haar in de steek heeft gelaten.

Alex zou er bij zijn dat weekend in Parijs, maar net voor hij op de trein wilde stappen, kwam er werk tussen en belde hij Camille dat hij een dag later komt. De gedachte dat hij er niet bij was, kwelt hem nog dagelijks, vooral ‘s nachts. Als hij er bij was geweest, in de bar le Carillon  waar de terroristen het vuur op haar openende, had hij haar vast kunnen redden. Camille belde hem nog, net voor haar dood, maar Alex was bezig een toenmalige verdachte, John Novak, te verhoren, die aangegeven had dat hij een volledige bekentenis wilde afleggen en miste zo het laatste telefoongesprek met Camille.

Het drijft hem jaren later nog steeds tot waanzin, want wat had ze nog tegen hem willen zeggen zo kort voor haar dood? Het wordt een obsessie en zijn woede richt zich vreemd genoeg niet op haar moordenaars, maar op de man die hem dat laatste telefoontje en zijn reis naar Parijs heeft ontnomen… John Novak.

Twee jaar na de aanslagen duikt diens naam ineens op in een aantal moorden. Novak blijkt ontsnapt uit de gevangenis en zijn DNA is ontdekt op de plaats delict van twee moorden op willekeurige vrouwen die op het oog niets met elkaar te maken hebben. Later komt er nog een derde en een vierde moord bij en het enige wat de moorden met elkaar verbindt is een briefje op het plaats delict met de woorden ‘ Ceci n’est pas un suicide’, dit is geen zelfmoord, een duidelijke verwijzing, mede door hetzelfde lettertype, naar het beroemde schilderij  van een pijp van de surrealistische schilder Magritte  met de tekst ‘Ceci n’est pas une pipe’, dit is geen pijp.

Het team wat de moorden op moet lossen staat voor een raadsel, het is weliswaar vanaf het begin duidelijk dat John Novak de dader is, maar waar is hij nu, wat hebben een schoonmaakster, een galeriehoudster in Parijs, een huisarts en een schooldirecteur met elkaar te maken en waarom gebruikt een ongeletterde tweederangs crimineel als Novak teksten van een surrealistische schilder om zijn daden te motiveren? Omdat Alex Borger meer weet van John Novak dan wie dan ook, wordt zijn hulp in geroepen en zo komt Borger terecht in een zoektocht naar een meervoudig moordenaar die meer en meer verwordt tot een zoektocht naar persoonlijke wraak.

De Belgische auteur Toni Coppers is een gerenommeerd thrillerschrijver. In zijn boeken speelt normaal de Antwerpse commissaris Liese Meerhout de hoofdrol. 2017 is echter het jaar van Magritte en de erven van Magritte benaderde Coppers met het verzoek een eerbetoon aan de schilder te schrijver. Coppers ruilde voor deze gelegenheid zijn vaste hoofdpersoon in, en creëerde Alex Borgers. Het bracht ons een mooi boek, waarin het niet zozeer gaat om wie het gedaan heeft, maar waarom hij het gedaan heeft. Daarnaast heeft Coppers er de elementen rouw en wraak in doorvlochten, én het werk van Magritte.

In het begin vroeg ik me af of hij daarmee zichzelf geen te grote taak aangemeten had, hoe krijg je dat voor elkaar zonder dat het al te geforceerd aanvoelt, maar uiteindelijk lukt dat hem dat toch. Je gaat mee in de rouw en de donkere krochten van de geest van Borgers, én in de wereld van Magritte, waarin niets is wat het lijkt en alles vaak letterlijk door sluiers wordt verhuld. Twee schilderijen van de schilder spelen hierbij een belangrijke rol, het schilderij met de pijp, en het schilderij op de voorkant van het boek, de minnaars, die zo dicht bij elkaar zijn, maar toch gescheiden.

Zo komt het dat je in deze misdaadroman zomaar een ontroerende passage over de confronterende maar uiteindelijke ook troostende kracht van het werk van Magritte tegenkomt… De minnaars, een werk uit 1928. Hier worden geliefden omsluierd door een doek dat hun gezichten van elkaar afschermt, maar hen tegelijk dicht bij elkaar houdt. Het doek rond hun hoofden verhindert hun intieme moment. Hun passie wordt hun eenzaamheid. Ja, dacht Berger. Hun passie wordt uiteindelijk hun eenzaamheid. Beter dan dat had ik mijn eigen leven niet kunnen omschrijven.

Het boek is nieuwsgierig makend. Voor je het weet zit je zelf ook te googelen op werk en leven van Magritte, en kom je terecht in een wereld waar je wordt aangemoedigd om na te denken over het verschil tussen de realiteit en onze voorstelling van de realiteit.

Wie een spannend who done it,- thriller zoekt kan dit boek beter laten liggen, wie een psychologische misdaadroman wil die je meeneemt in het hoofd van de hoofdpersoon, de zoektocht naar de motieven van de dader, én in de wereld van Magritte, moet dit boek vooral lezen!


ISBN 9789022333358 | Paperback | 288 pagina's | Uitgeverij Manteau | juni 2017

© Willeke, 8 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven