Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altHoningval
Unni Lindell

Rechercheur Cato Isaksen heeft een zware tijd achter de rug. Hij had een time-out nodig om een aantal ingrijpende gebeurtenissen te verwerken maar heeft het werk inmiddels weer hervat. Tot zijn grote ongenoegen is er buiten hem om een nieuwe rechercheur aangesteld. Ze heet Marian Dahle en Cato beseft meteen dat hij haar niet mag. Marian neemt bovendien haar hond mee naar het werk en Cato is hier helemaal niet over te spreken.

De afkeurende houding van Cato ontgaat niemand. Ook Marian niet. Ze gaat vol in de verdediging waardoor de spanningen alleen maar hoger oplopen. Marian en Cato beseffen niet dat ze botsen omdat ze zoveel op elkaar lijken. Allebei zijn ze koppig en emotioneel. Tijd om een balans te vinden is er niet want een nieuwe moordzaak dient zich aan. Een jonge vrouw, Elna Druzika, is doodgereden. Het is duidelijk dat de dader met opzet met een auto op haar in is gereden. Maar waarom? En waar is de auto gebleven?

De lezer is beter geïnformeerd dan Cato en de leden van zijn team. Elna werkte in een vrieshuis en heeft hier een klein ingevroren lichaam aangetroffen. Is dit soms het lichaam van de zevenjarige Patrik die al dagen vermist is? De lezer weet ook dat iemand gezien heeft dat Elna het lichaampje ontdekte. Deze persoon heeft haar bedreigd en is hoogstwaarschijnlijk degene die haar direct na werktijd heeft gedood. Of is het toch haar jaloerse ex-vriend? Hij heeft er immers voor gezorgd dat Elna haar thuisland Letland heeft ontvlucht en naar Noorwegen is gekomen. Heeft hij haar gevonden?

Rond het tijdstip van Patriks verdwijning reed er een vrieswagen met ijsjes rond. De chauffeur heet Wiggo Nyman. Wanneer ontdekt wordt dat Wiggo de vriend is van de vermoorde Elna worden beide zaken met elkaar in verband gebracht. Het personeel en de eigenaren van het vrieshuis werken niet erg welwillend mee met het onderzoek. De twee broers die het vrieshuis runnen hebben bovendien een twijfelachtig alibi. Ze liegen ergens over. Maar waarover? Er is meer: In de buurt waar Patrik woonde verdwenen de laatste tijd honden. De buurtbewoners denken dat Vera Mattson de honden heeft omgebracht. Vera is een zonderlinge dame die naast honden ook een hekel aan kinderen heeft. Zij zal toch niet…? Ook zijn er twee elfjarige meisjes die iets gezien lijken te hebben. Ze zijn geïntrigeerd door ijscoman Wiggo en draaien om hem heen. Hierdoor trekken ze de aandacht van Wiggo’s broer Henning en dat hadden ze beter niet kunnen doen. 

Terwijl de ruzies tussen Cato en Marian steeds hoger oplopen blijft Patrik vermist. De hoop om hem levend terug te zien ebt weg. Wie zit er toch achter de moord op Elna? En waar is Patrik?

Unni Lindell schrijft in duidelijke taal en draait nergens omheen. Ze weet de spanning goed op te voeren en het verhaal overzichtelijk te houden. De personages in de reeks met Cato Isaksen zijn uiteenlopende types waardoor elke lezer zich wel met iemand kan identificeren. In dit deel heeft collega Ellen Grue zorgen. Ze vermoed dat ze zwanger is maar ze wil helemaal geen kind. 

In Honingval lijkt de waarheid steeds heel dichtbij maar er zijn meerdere scenario’s mogelijk. De verhaallijnen zijn zorgvuldig geconstrueerd en de lezer wordt niet om de tuin geleid met overbodige informatie. De ontknoping is logisch maar knap genoeg toch verrassend. Wie is er oprecht en wie doet zich anders voor dan hij of zij werkelijk is? Hoe kan het dat mensen veranderen in verdorven personen. Lag het altijd al in een persoonlijkheid verscholen of tellen andere factoren mee? Kan het zijn dat sommige mensen gewoon slecht zijn? Unni Lindell sleept de lezer mee in haar verhalen en weet keer op keer een zeer geslaagde thriller af te leveren.

ISBN 9789021433158| paperback |285 pagina's| Uitgeverij Q | maart 2008
Vertaald door Femmigje Andersen Sijtsma 

© Annemarie, 31 januari 2013 

 Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven