Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

AardzeeAardzee
Machten van Aardzee / De tomben van Atuan / Koning van Aardzee
Ursula K. Le Guin


De Aardzee-trilogie is een klassieker binnen het fantasygenre. De drie boeken verschenen tussen 1968 en 1972 en vormden een inspiratie voor tal van fantasyschrijvers. Ook de literaire kwaliteit van het werk van Ursula K. Le Guin - de  “K” staat voor haar meisjesnaam Kroeber - wordt geroemd. Deze auteur sleepte dan ook tal van prijzen in de wacht. 


In het boek Machten van Aardzee uit 1968 maakt de lezer kennis met de jonge geitenhoeder Duny die in het dorpje Tien-Elzen op het eiland Gont woont. Op zevenjarige leeftijd ontdekt het  jongetje de wonderlijke kracht van toverkunst. Hij zuigt alle kennis van de dorpsheks als een spons op en snakt al snel naar meer. Hij is nog lang niet klaar met leren maar in Tien-Elzen valt simpelweg niet meer kennis te vergaren. Nadat Duny erin is geslaagd een vijandelijke aanval te verijdelen en het dorp te redden, biedt een vreemdeling aan hem verder op te leiden. Op zijn dertiende verjaardag krijgt Duny zijn echte naam en als Ged gaat hij in de leer bij de magus Ogion. Via Ogion belandt hij op Roke, het Eiland der Wijzen, waar hij een opleiding tot wijze mag volgen.


Ged ontpopt zich tot een uitstekende leerling. Het is echter zijn jeugdigheid die hem uiteindelijk bijna ten val zal brengen. Ged laat zich door een onvriendelijke medeleerling overhalen een geest uit het dodenrijk op te roepen. Het gaat helemaal mis en Ged overleeft het hachelijke avontuur ternauwernood. Vanaf dat moment wordt hij achtervolgd door een schaduw. Een monster dat zijn gelijke niet kent.


De tomben van Atuan uit 1970 gaat over de jonge Tenar. Ze is de reïncarnatie van de  Priesteres der Tomben en wordt al op jonge leeftijd bij haar ouders weggehaald. Het leven van Tenar bestaat uit rituelen en het tevreden stellen van de goden. Onder de tempel ligt een eeuwenoud labyrint dat een groot geheim herbergt. Het meisje daalt dagelijks in het duister af – licht is er verboden – waarna ze moederziel alleen het gangenstelsel verkent. Ze moet. Het is haar taak het labyrint te beschermen. Op een dag stuit Tenar op een indringer. Het is Ged, die een bijzondere boodschap voor het meisje heeft. Een keuze.


In Koning van Aardzee uit 1972 heeft Ged het inmiddels tot Archimagus, de belangrijkste wijze, geschopt. Hij woont op het eiland Roke. Op een dag meldt zich een jonge prins op het Eiland der Wijzen. De jongen, die Arren wordt genoemd, vertelt een verontrustend verhaal. Op een groot aantal eilanden is de toverkunst in de vergetelheid geraakt. Tovenaars en heksen zijn de juiste woorden vergeten waardoor ze hun goede werk niet langer kunnen uitvoeren.


Ged beseft dat de woorden van de toverkunst niet zomaar vergeten worden. Er is iets kwalijks gaande. Hij besluit samen met Arren op zoek te gaan naar de bron van het kwaad. Samen stappen ze in Geds bootje, de Uitkijk, waarna een wonderlijke reis van start gaat. 


Ik heb genoten van deze nieuwe uitgave van de Aardzee-trilogie. Deze al wat oudere fantasyverhalen zijn filosofisch van aard. Je kunt louter de mooi beschreven avonturen lezen en je daarmee uitstekend vermaken maar de diepere betekenis van de verhalen, is het meest indrukwekkend. Daarnaast zijn deze vertellingen minder gewelddadig dan hedendaagse fantasy.


Ursula K. Le Guin heeft ook een aantal korte verhalen over de Aardzee geschreven en tussen 1990 en 2001 verscheen een tweede trilogie. Helaas is niet alles naar het Nederlands vertaald. In deze eerste trilogie heb ik een reis gemaakt door een wereld waar  draken en tovenaars heel gewoon zijn. Naast toverkunst staat ook de liefde voor de medemens centraal. Wat ik erg mooi vind, is dat iedereen met een bijnaam – die van Ged is Sperwer - door het leven gaat en zijn of haar echte naam alleen aan ware vrienden toevertrouwt. Het beschermen van je “ware zelf” is dus erg belangrijk en wie vriendschap sluit, doet dat vol vertrouwen en voor het leven. De Aardzee-trilogie heeft me betoverd.


ISBN 9789022574706 | hardcover | 492 pagina's|  Boekerij | september 2015
Vertaald door Frits Oomes

© Annemarie, 30 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven