Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De vervangster
Tony Hill thriller 8
Val McDermid


Carol Jordan is weg bij de politie in Bradfield en zou eigenlijk met een nieuwe baan als hoofdinspecteur in West-Mercia beginnen, maar als Jacko Vance haar broer en zijn vrouw vermoord, is haar leven een chaos. Zonder baan trekt ze bij haar ouders in. Het contact met Tony Hill heeft ze verbroken, omdat ze hem de schuld geeft van de moord op haar broer. Hij had moeten doorzien dat Jacko Vance op deze manier wraak zou willen nemen op de vrouw die verantwoordelijk was voor zijn arrestatie.


Bij haar ouders houdt ze het maar een paar weken uit en ze verhuist naar de schuur, waar haar broer en z’n vrouw dood zijn gevonden. Deze heeft ze nu geërfd en ze besluit elk spoor van wat er gebeurd is te verwijderen en er te gaan wonen.


In het eerste hoofdstuk zien we een man, die plannen maakt om de volmaakte vrouw te vinden. Hij heeft haar al op het oog en maakt plannen om haar te ontvoeren. Hij zou net als z’n vader een Aziatische vrouw kunnen nemen, maar hij wil geen postorderbruidje. Als je daarmee voor de dag komt, verlies je toch het respect van je collega’s.


Vervolgens maken we een sprong vooruit in de tijd en als Paula McIntyre voor haar eerste werkdag op bureau Skenfrith Street komt, ziet ze bij de balie een jongen staan die haar bekend voorkomt. Het is Torin, de zoon van een collega van haar vriendin. Hij komt aangifte doen van de vermissing van z’n moeder, maar de man aan de balie zegt dat men niets voor hem kan doen voor z’n moeder 24 uur vermist is. Torin is het daar niet mee eens, omdat z’n moeder niet iemand is die zonder iets te laten weten de hele nacht wegblijft. Paula besluit met de jongen te praten.


Paula is lid van het team van hoofdinspecteur Alex Fielding en wordt bij een moordzaak geroepen. Het slachtoffer is een vrouw, die in een kraakpand wordt aangetroffen en Paula denkt even dat het Carol Jordan is, met wie ze eerder heeft samengewerkt. De vrouw lijkt doodgeknuppeld te zijn en doet ook denken aan Bev McAndrew, de moeder van Torin. Ze is het echter niet. Het slachtoffer blijk Nadia Wilkowa te zijn, die al een aantal weken niet op haar werk is geweest, omdat ze voor haar moeder in Polen moest zorgen. Dat heeft ze in ieder geval aan haar werkgever laten weten. Het lijkt er echter op dat ze het land helemaal niet verlaten heeft.


Later wordt het lichaam van Bev McAndrew gevonden in de buurt van de schuur waar Carol Jordan haar intrek heeft genomen. Carol heeft van haar buurman een hond gekregen. Het is een schapenhond, die bang is voor schapen, waar de buurman dus niets aan heeft, omdat hij de hond anders misschien in moet laten slapen, neemt Carol hem, hoewel ze meer een kattenmens is.


Een bloedvlekje op de mouw van het jasje van Nadia Wilkowa blijkt van Tony Hill te zijn en Alex Fielding laat hem onmiddellijk arresteren. Paula is het daar niet mee eens en probeert Carol om hulp te vragen. Hoewel de verhouding tussen Carol en Tony Hill verstoord is, is ze het met Paula eens dat Tony niet de schuldige is.


Het is weer een spannend boek geworden, waarin natuurlijk ook aandacht is voor het verleden van de dader, terwijl ook het privéleven van de hoofdpersonen een rol speelt. Paula en haar vriendin Elinor ontfermen zich over Torin die, als blijkt dat z’n moeder dood is, niet met z’n tante, die plotseling opduikt, mee wil.
Carol Jordan en Tony Hill zijn de hoofdpersonen in een hele serie boeken van Val McDermid.
Aan het eind van het boek staat ook nog een kort verhaal van 9 pagina’s.


ISBN 978 90 218 1044 7 | Paperback | 415 pagina’s | Luitingh Sijthoff | juni 2014 
vertaald door Frank Lefevere

© Renate 14 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven