Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altHogere kringen
Viveca Sten

Ook dit jaar wordt de zeilwedstrijd rond het eiland Gotland goed bezocht. Enthousiaste toeschouwers zijn massaal toegestroomd om het indrukwekkende en gezellige evenement te volgen. Nadat het startschot heeft geklonken zetten de imposante zeiljachten koers naar de finish en mogelijk zelfs naar de overwinning. Het enorme zeiljacht van advocaat Oscar Juliander blijft achter. Er heerst paniek aan boort van het schip. Tijdens het startschot heeft een tweede schot kapitein Juliander dodelijk getroffen.

Inspecteur Thomas Andreasson en zijn collega’s verdiepen zich in de moordzaak. Iemand heeft precies op het moment dat het startschot weerklonk de trekker van een dodelijk wapen overgehaald. Het goedbezochte evenement levert een grote hoeveelheid verdachten op. Deze zaak zal niet eenvoudig op te lossen zijn. Het onderzoeksteam zet alle zeilen bij.

Oscar Juliander was een van de bekendste curatoren van Zweden. Hij behandelde grote faillissementszaken. Juliander was een fervent zeiler en hij was de trotste bezitter van een gloednieuw en peperduur zeiljacht. Hij was lid van de Koninklijke Zweedse Zeilbond (de KSSS) en stond op het punt tot voorzitter benoemd te worden. Juliander was al jaren getrouwd maar nam het niet zo nauw met de huwelijkse trouw. Meerdere dames beantwoorden de vragen van Thomas en zijn collega Margit met gezwollen, roodomrande ogen.

Nora Linde, de beste vriendin van Thomas, heeft een zwaar jaar achter de rug.  Signe Brand, de vriendelijke vrouw die ze als een tweede oma beschouwde, bleek tot moord in staat. De oude vrouw bracht bovendien – onbedoeld - het leven van Nora in gevaar. Signe leeft niet meer en heeft haar prachtige oude vakantievilla nagelaten aan Nora. Ondanks alles mist Nora haar “extra-oma”. De dood van Signe veroorzaakt een grote leegte in haar leven.

Henrik, de man van Nora, begrijpt niet dat Nora gehecht is aan het pand. Hij ziet Signe slechts als een moordenares en niet als de lieve oma die ze jarenlang voor Nora en de kinderen was. Henrik wil de villa zo snel mogelijk van de hand doen. Buiten Nora om schakelt hij een makelaar in. Het huis blijkt een goudmijn en Henrik weet al precies wat hij met de opbrengst van Villa Brand wil doen. Eindelijk zullen ze hun kleine rijtjeshuis kunnen verlaten en op stand kunnen gaan wonen. Terwijl de kopers al staan te trappelen, verkeert het huwelijk van Henrik en Nora in een crisis. Nora begrijpt niet dat Henrik alleen maar aan het geld denkt en Henrik begrijpt niet dat Nora dat niet doet.

Auteur Viveca Sten, die zelf ook jarenlang actief was binnen de zeilbond, weeft graag gebeurtenissen uit het verleden door het verhaal. Dit keer wordt het hoofdverhaal af en toe onderbroken door delen van het levensverhaal van een onbekende man. Als jongetje al vreesde de man zijn dominante en veeleisende vader. Vader stippelde het leven van de onbekende uit, een eigen wil werd niet getolereerd. De lezer volgt ook het leven van de eenling Martin Nyrén. Martin leidt een teruggetrokken leven en beschouwt het aangaan van sociale contacten als een vervelende verplichting. Zijn omgeving kent hem als een verstokte vrijgezel maar in werkelijkheid heeft hij een relatie met de getrouwde Indi. Wie Martin is en wat zijn rol is in het verhaal wordt pas later duidelijk.

Hoewel Hogere kringen doet vermoeden dat de schrijver al jaren spannende boeken schrijft, is het pas de tweede thriller van Viveca Sten.  Het boek maakt deel uit van de Sandhamn-reeks waarin de gebeurtenissen op en rond het vakantie-eiland Sandhamn centraal staan. Nora en Henrik hebben al jaren een vakantiehuis op Sandhamn en Thomas vertoeft graag op het nabijgelegen eiland Harö.

Hogere kringen is een goed geschreven Scandinavisch misdaadverhaal waarin ook ruimte is voor de persoonlijke ontwikkelingen van Nora en Thomas. De bloedhete zomer op het eiland Sandhamn wordt zo beeldend beschreven dat ik – ondanks het gure winterweer in Nederland – snak naar een frisse duik in het verkoelende en heldere water dat het eiland omgeeft. Wie graag een echte Scandinavische whodunnit leest zal, net als ik, met volle teugen genieten van dit boek. 

ISBN 9789021442549 | paperback | 416 pagina's | Uitgeverij Q| mei 2012
Vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga

© Annemarie, 20 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven