Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Midzomernachthitte
Viveca Sten

De vredige sfeer op het populaire vakantie-eiland Sandhamn maakt tijdens midzomernacht plaats voor een grimmig, broeierig decor. De volwassenen hebben plaatsgemaakt voor grote groepen jongeren die van plan zijn eens flink de bloemetjes buiten te zetten. Voor de politie is midzomernacht geen pretje. Vechtpartijen zijn geen uitzondering en veel jongeren worden onwel nadat ze te diep in het glaasje hebben gekeken.

Ook Wilma, de viertienjarige dochter van Jonas zal midzomernacht met een groepje vrienden vieren. Het jonge meisje heeft zich flink opgedirkt en in haar tas bevinden zich twee flessen wijn die ze uit de kelder van Nora, de vriendin van haar vader, heeft ontvreemd. Wilma hoopt dat ze eindelijk opgemerkt zal worden door de broer van haar vriendin. Ze is tot over haar oren verliefd op een knul die het vriendinnetje van zijn kleine zusje niet ziet staan. Misschien dat de meegesmokkelde flessen wijn indruk zullen maken.

Nora ziet het vertrek van Wilma met lede ogen aan. Ze vindt dat het meisje te uitdagend gekleed gaat en te laat thuis mag komen van haar vader. Nora’s oudste zoon is dertien maar Nora is niet van plan om hem op zijn veertiende toestemming te geven om tot diep in de nacht te feesten. Nora is dolgelukkig met haar nieuwe vriend Jonas maar ze merkt dat ze wat opvoeding betreft niet op één lijn zitten. Zal dat problemen gaan opleveren? Nora vermoedt van niet, ze zijn immers dolgelukkig samen.

De avond gaat over in de nacht en de nacht maakt plaats voor het ochtendgloren. Wilma is niet thuisgekomen. De ongerustheid wordt Jonas bijna teveel. Waar is zijn dochter? Is haar wat overkomen? Hij zoekt het hele eiland af. Nora deelt de zorgen van haar vriend. De knoop in haar  maag wil maar niet wijken. In de loop van de ochtend maakt Nora’s beste vriend Thomas Andreasson zijn opwachting op het eiland. Een wandelaar is op een dode tiener gestuit. Is het Wilma?

Het is Wilma niet. De dode tiener die op het strand is gevonden, is de zestienjarige zoon van een  rijkaard. Zijn ouders, vrienden en vriendinnetje zijn ontroostbaar. Het slachtoffer, Victor Ekengreen, is met geweld om het leven gebracht. Welk drama heeft zich tijdens midzomernacht op het afgelegen stukje strand afgespeeld? Moeten Jonas en Nora vrezen dat ook de piepjonge Wilma het slachtoffer van een geweldsmisdrijf is geworden?

De verhalen van Viveca Sten kenmerken zich veelal door een mengeling van heden en verleden. Dit vijfde deel in de Sandhamn-reeks is anders. Het verhaal speelt zich volledig in het heden af. Wel wisselen verschillende verhaallijnen elkaar af. Delen van deze thriller staan in het teken van het moordslachtoffer, zijn vrienden en zijn familie terwijl andere hoofdstukken het moordonderzoek behandelen. De politie komt tot de vervelende conclusie dat er naast drank ook drugs in het spel is geweest. Was de zestienjarige Victor een doorgewinterde drugsgebruiker? Moet het motief voor de moord in de drugsscene worden gezocht? Ook het verhaal van Wilma komt aan bod. Wat is het meisje tijdens midzomernacht overkomen? Waarom kwam ze niet op het afgesproken tijdstip thuis?

Vaste hoofdpersonen in de Sandhamn-reeks zijn Nora Linde en haar beste vriend Thomas Andreasson. Na een zware tijd hebben de twee vrienden hun levens weer aardig op de rit. Een nare echtscheiding bezorgde Nora de nodige zorgen maar nu is ze gelukkig met haar nieuwe liefde Jonas. Toch komt ze tot de ontdekking dat haar prille geluk breekbaar is. Het ouderschap gaat niet altijd samen met een nieuwe relatie. Thomas op zijn beurt is juist weer samen met een oude liefde. De wiegendood van dochtertje Emily dreef Thomas en zijn Pernille uiteen maar het lot bracht hen weer bij elkaar.  Hun herwonnen geluk is bekroond met de geboorte van dochter Elin. Het gevoel van gelukzaligheid is groot maar de angst hun kind te verliezen is dat ook.

Viveca Sten heeft haar baan als juriste inmiddels aan de wilgen gehangen om zich fulltime op het schrijverschap te kunnen storten. Deze schrijfster weet telkens weer een prachtig contrast te creëren tussen de prettige sfeer op Sandhamn en de haast voelbare spanning die de politiezaken met zich meebrengen. De gevoelige beschrijvingen van de privélevens van Nora en Thomas zijn de kers op de taart. Viveca Sten heeft zich na vijf fantastische thrillers stevig in het rijtje van grote Zweedse thrillerschrijvers verankerd.

ISBN 9789021456911 | paperback | 379 pagina's| Uitgeverij Q | november 2014
Vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga

© Annemarie, 17 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven