Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Richting het kwaadRichting het kwaad
Viveca Sten


Het eiland Sandhamn was de veiligste plek die freelancejournaliste Jeanette Thiels zich kon bedenken. Jeanette was niet bang uitgevallen. Ze had de afgelopen jaren heel wat gevaarlijke gebieden bezocht en deinsde nergens voor terug. Toch had ze behoefte aan een veilig toevluchtsoord. Gelukkig kon ze in het Seglarhotell terecht. Het was kerstavond en alle kamers waren volgeboekt maar er was nog een appartement vrij. Jeanette vond het prima. Ze was uitgeput en snakte naar een maaltijd en een goede nachtrust. Eindelijk was ze op Sandhamn. Nu zou alles goedkomen.


Jeanette wist niet dat haar dood al in gang was gezet. Ze weet haar lichamelijke klachten aan haar recente gezondheidsproblemen. Ze besefte niet dat ze spoedig zou sterven en dacht dat een degelijke maaltijd in het hoofdgebouw haar goed zou doen. Het besneeuwde pad maar het hotel leek echter eindeloos lang. Jeanette zwoegde voort maar zakte uiteindelijk in elkaar. Wanneer ze op Tweede Kerstdag eindelijk wordt gevonden, is het al te laat. Het lichaam van Jeanette is met een dikke laag sneeuw bedekt. Ze is overleden.


Inspecteur Thomas Andreasson moet even omschakelen. De warmte en gezelligheid van thuis staat in schril contrast met het kille tafereeltje dat zich voor zijn ogen ontvouwt. Jeanette Thiels is naar aan haar einde gekomen. Het lijkt wel of ze zich nog een tijdje heeft voortgesleept om uiteindelijk definitief te bezwijken. De vrouw heeft tevergeefs voor haar leven geknokt. Wat is haar toch overkomen? Is ze simpelweg onwel geworden of is er meer aan de hand?


Uit de lijkschouwing komt naar voren dat Jeanette Thiels om het leven is gebracht. Iemand heeft haar op bijzonder geniepige wijze vergiftigd. De dader is zó sluw te werk gegaan, dat de lijkschouwer de wrede daad bijna over het hoofd zag. Waarom moest Jeanette sterven? Wist de dader dan niet dat ze ernstig ziek was en niet lang meer te leven had?


Jeanette laat een dertienjarige dochter en een ex-man achter. Wanneer duidelijk wordt dat de ex-echtlieden in een rechtszaak om de voogdij over hun dochter Alice verwikkeld waren, wordt Jeanettes ex-man Michael als verdachte aangemerkt. Michael dreigde immers de voogdij over Alice te verliezen en was bereid een bikkelharde strijd te voeren. Ook het werk van Jeanette wordt onder de loep genomen. Helaas is haar laptop spoorloos verdwenen. Heeft iemand het apparaat gestolen? Stond er belangrijke informatie op? Wanneer Thomas en zijn collega’s ontdekken dat Jeanette wel erg veel documenten over een rechtse politica had verzameld, besluiten ze ook dat spoor grondig na te trekken.

 

Richting het kwaad is alweer het zesde boek in de Sandhamn-reeks. Thomas Andreasson en zijn beste vriendin Nora Linde nemen de hoofdrollen in deze serie voor hun rekening. Vaak bemoeit de nieuwsgierige Nora zich ongevraagd met het politiewerk van Thomas maar in dit deel doet ze het wat rustiger aan. Nora heeft namelijk heel andere dingen aan haar hoofd. Zo verwart het haar dat haar ex-man Henrik enorm in zijn voordeel is veranderd. Henrik lijkt wel een ander mens en even beseft Nora weer waarom ze eens zo veel van hem hield. Henrik steekt niet onder stoelen of banken dat hij haar terug wil maar Nora heeft inmiddels een relatie met Jonas, de huurder van haar zomerhuisje. Moet ze voor haar oude of nieuwe liefde kiezen? En dan is er nog een veel groter probleem. Op haar werk, bij een bank, is Nora gevraagd mee te werken aan Project Fenix. Wanneer Nora het project onder de loep neemt, stuit ze op een ongewone, louche handelingen. Moet ze haar werkgever trouw blijven of zal ze haar ongenoegens eerlijk uiten?

 

De Sandhamn-thrillers zijn stuk voor stuk heerlijk om te lezen en Richting het kwaad vormt daarop geen uitzondering. De uitwerking van het verhaal laat dit keer iets te wensen over, maar het hoofdonderwerp maakt dat meer dan goed . Viveca Sten heeft voor een zeer actueel onderwerp gekozen: vreemdelingenhaat. In het nawoord schrijft ze dat de toenemende vreemdelingenhaat haar zorgen baart.


Thomas´ collega Aram, een Assyriër, staat symbool voor de vluchtelingen die in Zweden wonen. Achter zijn vriendelijke gelaat gaat een gepijnigde ziel schuil. Aram heeft, net als de meeste vluchtelingen, vreselijke dingen meegemaakt maar toch zijn er steeds meer Zweden die hem onvriendelijk bejegenen. Waarom wordt Aram geen fijn leven gegund? Heeft hij niet al genoeg naars meegemaakt? De auteur heeft de gevolgen van racistische gedachten en uitingen op uiterste kundige wijze in het verhaal verwerkt. Het verhaal ademt weerzin tegen het rechts-extremisme uit. Deze persoonlijke noot maakt Richting het kwaad tot een zeer geslaagde thriller.


ISBN 9789021458427 | paperback | 434 pagina's| Uitgeverij Q | november 2015
Vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga

© Annemarie, 15 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven