Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altStille wateren
Viveca Sten

Op het Zweedse vakantie-eiland Sandhamm spoelt een lijk aan. De man, althans wat er van over is, zit verstrikt in een visnet. Thomas Andreasson van de afdeling geweldsdelicten in Nacka wordt door zijn baas op de zaak gezet. Thomas heeft namelijk een zomerhuis op Harö en dat is vlakbij Sandhamm. Wel zo praktisch.

De dode man wordt geïdentificeerd als de in Stockholm woonachtige Krister Berggren. Hij was werkzaam bij Systembolaget, de Zweedse staatsdrankwinkel, en vrijgezel. De moeder van Krister is onlangs overleden. Het enige nog resterende familielid is een nichtje, Kicki Berggren. Wanneer Thomas haar een bezoekje brengt en op de hoogte stelt van het overlijden van Krister is ze geschokt. Wat Krister deed op het eiland Sandhamm is haar volslagen onduidelijk verklaart ze.

Er kan niet vastgesteld worden of Krister door een geweldsdelict, een ongeluk of door zelfmoord om het leven is gekomen. Maar dan wordt op Sandhamm nog een lijk aangetroffen. Het is Kicki Berggren. En bij haar is de doodsoorzaak overduidelijk: moord. Wat deed Kicki op Sandhamm? Een moordonderzoek wordt gestart. Ook de dood van Krister wordt nader onder de loep genomen. Het is te toevallig dat een neef en nicht op hetzelfde eiland de dood vinden. Een eiland waar ze beiden niks te zoeken hadden. Of toch wel?

Nu Thomas vaak op Sandhamm is,  bezoekt hij geregeld zijn goede vrienden Henrik en Nora Linde. Zij brengen de zomer door in hun huisje op het eiland samen met zoontjes Adam en Simon. Nora en Thomas kennen elkaar al vanaf hun prille jeugd. Thomas heeft een zware tijd achter de rug. Zijn dochtertje Emily is aan wiegendood gestorven en daarna is zijn huwelijk gesneuveld. Bij Nora en haar gezin voelt hij zich op zijn gemak. Simon is zijn petekind en hij trekt graag met het jongetje op.

Nora weet dat ze gelukkig en tevreden zou moeten zijn met haar leven. Ze heeft een lieve man en twee schatten van kinderen. De zomers op Sandhamm zijn heerlijk. Maar Nora baalt van haar baan. Ze heeft een vreselijke baas. Dan krijgt ze een promotie aangeboden. Een gouden kans. Nora is dolenthousiast. Maar Henrik deelt de blijdschap niet. Helemaal niet zelfs. Hij reageert koud en afwijzend. Nora ziet haar relatie ineens in een heel ander daglicht. Zal haar huwelijk deze crisis gaan overleven? Tot overmaat van ramp krijgt Nora meer met de moordzaak te maken dan haar lief is.

Stille wateren is een goed uitgewerkte thriller. Thomas en zijn collega’s beschikken maar over heel weinig aanwijzingen en het is flink speuren naar nieuwe brokjes informatie. Alles wordt heel grondig onderzocht in de hoop weer een nieuw stukje van de puzzel te vinden. Een fijne Zweedse thriller die blijft boeien en nergens saai wordt. Het verhaal is heel geloofwaardig en het is genieten van de beschrijvingen van de prachtige omgeving. Aan het eind wordt het boek erg spannend en zal menig lezer het met ingehouden adem uitlezen.

Viveca Sten heeft al een aantal juridische vakboeken op haar naam staan maar Stille wateren is haar thriller-debuut. Het is  een uitstekende whodunit met het typische Scandinavische sfeertje waar met mij velen zo van houden.


ISBN 9789021440347| Paperback| 400 pagina's | Em. Querido's Uitgeverij| augustus 2011
Vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga

© Annemarie, 25 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIERRecensies

Boven