Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altVannacht ben je dood
Viveca Sten

Inspecteur Thomas Andreasson is een tijdje uit de roulatie geweest. Een uitputtende moordzaak – zie het boek Onschuldig verleden - heeft hem bijna het leven gekost. Thomas is dankbaar dat hij na een intensieve revalidatieperiode zijn werkzaamheden bij de politie kan hervatten.

De eerste zaak waar Thomas zich na zijn terugkomst over buigt is de zelfmoord van psychologiestudent Marcus Nielsen. De dood van de jongen roept groot verdriet en onbegrip bij zijn familie en vrienden op. Niemand in zijn omgeving heeft gemerkt dat hij levensmoe was. De moeder van Marcus dringt er bij Thomas op aan de zaak nader te onderzoeken. Hoe kan het bijvoorbeeld dat de laptop van Marcus spoorloos is verdwenen?

In de mobiele telefoon van Marcus staan een aantal afspraken met mensen die Marcus’ moeder niet kent. Thomas laat de adressen bij de namen opzoeken en brengt als eerst een bezoekje aan ene Jan-Erik Fredell. Jan-Erik is vijftig jaar en heeft MS. Hij vertrouwt Thomas toe dat hij inderdaad bezoek heeft gehad van Marcus Nielsen. Marcus was met een werkstuk over het leger in de jaren zeventig bezig en stelde Jan-Erik vragen over zijn diensttijd. Jan-Erik was een kustjager en was gelegerd op Korsö, vlakbij het eiland Sandhamn waar Thomas al sinds zijn kindertijd komt.

Niet lang na het bezoekje van Thomas wordt Jan-Erik door zijn vrouw Lena dood in bad aangetroffen. Jan-Erik had gedronken en was daarna gekleed in het badwater gaan liggen. Hoewel het scenario op zelfmoord lijkt, twijfelt Thomas onmiddellijk. Hij heeft met eigen ogen gezien dat Jan-Erik zich door zijn ernstige vorm van MS nauwelijks kon bewegen. Hij kan onmogelijk zelf in het bad geklommen zijn. Lijkschouwing wijst uit dat iemand het slachtoffer tijdens de afwezigheid van Lena onder water heeft geduwd. Waarom vermoordt iemand een ernstig zieke man? En moet de zelfmoord van Marcus nu ook in twijfel worden getrokken?

Het hoofdverhaal wordt afgewisseld met hartverscheurende dagboekfragmenten uit de jaren zeventig. Een jonge man is toegelaten tot het Zweedse elitekorps. Voor hij zichzelf een kustjager mag noemen moet hij eerst een loodzware training voltooien. De jongen, Jan-Erik, vreest zijn commandant die meedogenloos is voor zijn acht pupillen. De jongens worden afgebeuld en moeten onder onmenselijke omstandigheden topprestaties zien te leveren. Falen is niet toegestaan. Wie door uitputting, kou of pijn instort wordt “beloond” met extra opdrachten die onmiddellijk uitgevoerd dienen te worden. Het verhaal en de personages zijn fictief maar de gebeurtenissen uit het dagboek zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Vannacht ben je dood biedt een spannende whodunnit maar het privéleven van Thomas én dat van zijn beste vriendin Nora Linde komen ook uitgebreid aan bod. Thomas en Nora vormen de spil van de Sandhamn-serie. Nadat Thomas in boek drie van de reeks bijna het leven liet, zijn hij en zijn ex-vrouw Pernille weer samen. Hun huwelijk sneuvelde nadat hun dochtertje aan wiegendood stierf maar het verdriet dat eerder een wig tussen hen dreef, heeft hen nu juist met elkaar verbonden. Voorzichtig tasten de twee hun hervonden relatie af en wanneer Pernille totaal onverwacht zwanger blijkt te zijn, zorgt dat bij beiden voor een mengeling van geluk en angst. Zullen ze dit kind mogen houden? Heel mooi en gevoelig beschrijft Viveca Sten de emoties van de twee ouders in spe. Hun geluk is puur maar ook heel breekbaar.

Nora Linde is inmiddels gescheiden van haar man Henrik. Henrik heeft er geen gras over laten groeien en woont nu samen met Marie, de vrouw met wie hij Nora bedroog. Nora zit nog volop in het verwerkingsproces en ook haar kinderen moeten hun draai in het nieuwe bestaan nog vinden. Zodra het even kan trekt Nora zich met haar twee zoontjes terug op Sandhamn waar ze inmiddels in een prachtige oude villa is getrokken. Een erfenis. Haar oude vakantiehuis verhuurt ze aan Jonas met wie ze het steeds beter kan vinden. Een van de inwoners van het eiland is ook een stormjager geweest en Nora probeert hem nuttige informatie te ontfutselen.

Viveca Sten is inmiddels opgeklommen tot een schrijfster die zich kan meten met bijvoorbeeld Camilla Läckberg en Unni Lindell. Ook dit vierde deel in de Sandhamn-reeks is zeer geslaagd en ik kijk reikhalzend uit naar het vijfde deel. Viveca Sten maakt indruk.  

ISBN 9789021450247 | paperback | 392 pagina's | Uitgeverij Q | december 2013
Vertaald door Tine P.G. Jorissen-Wedzinga

© Annemarie, 22 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven