Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De stille doodDe stille dood
Volker Kutscher


Het is 1930, de tijd waarin het de geluidsfilm de stomme film aan het verdringen is. Er worden veel films gemaakt, in verschillende studio’s, waar producers elkaar de loef af proberen te steken. Het is dan ook het eerste motief dat in de hoofden van de inspecteurs die op de moordzaak gezet worden opkomt: jaloezie, concurrentie.


Er is een actrice vermoord, Betty Winter. Is dat de daad van de concurrentie? Want dat het geen ongeluk is, dat hebben ze al snel door. Er is geknoeid met de ophanging van een lamp, die Betty precies op het hoofd raakte. Daarbij ontwikkelde zich een enorme hitte en haar tegenspeler, toevallig ook haar echtgenoot, dacht er goed aan te doen een emmer water over haar heen te gooien. Dat kostte haar het leven.


Gereon Rath, bekend uit Schaduw over Berlijn, bevindt zich nog steeds in Berlijn en wordt op de zaak gezet. Aan hem de taak om de wirwar van eventuele verdachten en hun motieven uit te pluizen. Voor hij evenwel de zaak oplost, wordt er opnieuw een filmster gevonden, in een lege bioscoop. Het slachtoffer was al eerder vermist. 
De kranten spreken meteen van een seriemoordenaar, maar Raths chef wil daar niets van weten. De relatie tussen deze man en Rath is niet al te best, omdat deze laatste een eigenzinnige manier van werken heeft. Regels lapt hij vrij makkelijk aan zijn laars. Bovendien heeft hij andere bezigheden – een zaak oplossen voor zijn vader en nog een privéopdracht – zodat hij niet altijd beschikbaar is als men dat wil.


'Rath dacht aan zijn eigen vader en diens devies. Kennis is macht. Het was mooi als je alles tot zulke simpele uitspraken kon reduceren. Dat schiep orde in de wereld. Zelf kon hij dat niet. En hij wilde het ook niet. Rath was bang dat hij dan op een gegeven moment de werkelijkheid niet meer zou zien. En daar draaide het toch om in zijn werk? Hij moest aan het lícht zien te brengen wat er werkelijk gebeurd was, hoe ingewikkeld, chaotisch en onlogisch dat soms ook kon zijn en hoe ingewikkeld, chaotisch en onlogisch dat meestal ook was.'


Volker Kutscher is de Duitse tegenhanger van Elisabeth George. Beiden hebben een soepele, meeslepende manier van vertellen, waarbij ze veel - maar niet teveel - details gebruiken.
De verschillende verhaallijnen, ook die van de moordenaar, wisselend elkaar goed af, waarbij het privéleven van de speurder niet vergeten wordt. De relatie met zijn ouders, de - eigenlijk ex - vriendin, het geharrewar met zijn meerderen en collega’s, het maakt de man zeer menselijk en sympathiek.
Er is een speciale rol weggelegd voor een verweesde hond, en voor de Chinese vrucht Yangtao, een vrucht die we kennen als kiwi.


Het is geen tenenkrommende actiethriller, maar er zit absoluut spanning genoeg in en voor de liefhebber van een lekker uitgesponnen verhaal is dit genieten.
Kutscher brengt het verhaal zeer beeldend, hij tekent ook de beklemmende sfeer van de tijd waarin het speelt: communisten en nazi’s die streven naar de macht, zonder dat het een politieke thriller wordt.


Volker Kutscher (1962) studeerde filosofie en geschiedenis en werkte als journalist.
Moge er nog vele Gereon Rath-mysteries volgen!


ISBN 9789044354560 | Paperback | 624 pagina's | Uitgeverij House of the Books | mei 2019
Vertaald uit het Duits door Jacques Meerman

© Marjo, 30 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven