Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Een kuil voor een ander
De Waal & Baantjer

Een ijzige kou baant zich een weg door de Jordaan. De bruggen zijn glad en besneeuwd. Het geploeter van autobestuurders die de steile bruggen proberen te trotseren en daarin regelmatig jammerlijk falen, biedt een komisch schouwspel voor de bezoekers van café Papeneiland. Het einde van het jaar nadert en Van Opperdoes heeft tijd genoeg om zich tussen de cafébezoekers te scharen. Terwijl hij geniet van een kop koffie en een croissant, verzucht hij dat hij snakt naar “een goed lijk.” Van Opperdoes moet zijn overuren opmaken maar vrije dagen voelen haast als een straf voor de doorgewinterde politieman.

Nadat Van Opperdoes zijn tassen heeft gevuld met smakelijke producten van de plaatselijke middenstand, wacht thuis een prettige verrassing op hem. Collega Jacob wacht hem bij zijn voordeur op en nodigt Van Opperdoes uit voor een autoritje. Jacob voert zijn oudere collega veilig door de besneeuwde straten naar de Bergstraat. In een oud, leegstaand pand is zojuist een lijk aangetroffen. De onvrijwillige vakantie van Van Opperdoes is voorbij.

Het grote pand wordt gerenoveerd. Nadat het maanden heeft leeggestaan, is het nu een komen en gaan van bouwvakkers. Per abuis is een gat in een muur die moest blijven staan geslagen, de verantwoordelijke hiervoor heeft zich nooit gemeld. Het ongewenste gat is vervelend maar wat veel naarder is, is de aanblik van het lijk dat zich achter het gat bevindt. De dode is half weggewerkt in een ondiepe kuil. De striemen in zijn nek verklappen de doodsoorzaak.

Wie is de dode en hoe is hij in de ruimte achter het gat beland? Heeft iemand de muur na het dumpen van het lijk gemetseld, heeft iemand eerst het gat in de muur gemaakt en daarna het lijk achtergelaten of is er sprake van een heel ander scenario? Vreemd genoeg bevindt zich in de ruimte achter het lijk een deur. Verschaft de deur toegang tot een geheime ruimte? Met behulp van een koevoet is Jacob de stevige deur al snel de baas. Achter de deur treffen Jacob en Van Opperdoes een verrassende situatie aan. Het werpt nieuw licht op de mysterieuze moordzaak.

De vingerafdrukken van het lijk onthullen zijn identiteit. De dode ging als Lucas Vos door het leven. Deze bevinding levert echter alleen maar meer vragen op. Hoe kan Lucas Vos dood in een kuil achter een muur zijn aangetroffen? Hoe kan het dat Lucas Vos kortgeleden om het leven is gebracht? Lucas Vos is dood maar… dat was hij een jaar geleden ook al!

Van Opperdoes wilde “een goed lijk” en dat heeft hij gekregen. De oude politieman kan zijn tanden zetten in een moordzaak die de raderen in zijn creatieve brein razendsnel laat rondraaien. In dit elfde deel van de populaire De Waal & Baantjer-reeks loopt het spoor naar Brabant en de naam van een dubieuze officier van justitie duikt op. Zullen Van Opperdoes en Jacob erin slagen dit moordmysterie op te helderen?

Een kuil voor een ander is alweer het elfde deel in de De Waal & Baantjer-reeks. Simon de Waal blijft zijn lezers onverminderd vermaken met nieuwe belevenissen van Van Opperdoes en Jacob. Ik heb Van Opperdoes en Jacob lang geleden al in mijn hart gesloten en ik geniet met volle teugen van de hartverwarmende schrijfstijl van de auteur. De verhalen hebben iets huiselijks en de verhaallijn maakt keer op keer nieuwsgierig naar de afloop. Ik woon aan de andere kant van het land maar steeds na het lezen van een boek over Van Opperdoes en Jacob, voelt de Jordaan een beetje als thuis.

In de tweedelige miniserie Bureau Raampoort vertolken Thomas Acda en Tim Haars vanaf aanstaande woensdag de rollen van Van Opperdoes en Jacob. De serie wordt op 3 en 10 december 2014 uitgezonden. Ik ga zeker kijken!  

ISBN 9789048822423| paperback | 175 pagina's| Lebowski | november 2014

© Annemarie, 1 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven